Τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κομισιόν είναι σαφώς υπέρ της μείωσης των επιτοκίων», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου... Επιτρόπου, αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Όλι Ρεν. Σύμφωνα με το πρακτορείο...
Reuters η ΕΕ εξετάζει και το ενδεχόμενο χορήγησης δεύτερου πακέτου διάσωσης στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ντόμινο στην ευρωζώνη. Επίσης, μια από τις προτάσεις που κατατέθηκαν είναι η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά μέσω του προσωρινού ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) με αντάλλαγμα, όμως, περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα.
Όπως μετέδωσε χθες το οικονομικό δίκτυο Bloomberg, για να εξασφαλίσει η Ελλάδα περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την Κομισιόν, μπορεί να χρειαστεί να βάλει ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ή έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσει μέχρι το 2015 η ελληνική κυβέρνηση.
Γερμανία: «Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης»
Η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις περαιτέρω κινήσεις της όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. Συνδέει μάλιστα την καταβολή της 5ης δόσης της βοήθειας και τη λήψη περαιτέρω μέτρων στην έκθεση που καταρτίζει η τρόικα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως τόνισε ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν τίθεται, ούτε συζητείται και είναι σπέκουλα».
Ο κ. Κότχαους πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει χορηγήσει 8,4 δισ. ευρώ ως μερίδιο της βοήθειας που έχει δοθεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα και σημείωσε ότι πρόκειται για πιστώσεις που απέφεραν στη Γερμανία τόκους 100 εκ. ευρώ.
Πάντως, η κυβέρνηση της Γερμανίας, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί συζητήσεων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε ετέθη ούτε τίθεται» επισήμανε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαψεύσεις... Μια τέτοια πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αυστρία: ανοησία η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας
Τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «η μεγαλύτερη δυνατή οικονομική ανοησία» σχολίασε το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χάραλντ Βάιγκλαϊν, τόνισε μάλιστα ότι η όλη συζήτηση έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, γεγονός που με τη σειρά του δυσχεραίνει την προσπάθεια της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.
http://fimotro.blogspot.com/2011/05/blog-post_82.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου