Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Το νέο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης

Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για να παρουσιάσει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης,  σε εκδήλωση του Οργανισμού Θεσσαλονίκης... (ΟΡΘΕ). Μια νέα πρόταση για τη Θεσσαλονίκη που σκοπό έχει τη διεθνοποίηση και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση του μοντέλου της συμπαγής πόλης.

Τους κύριους άξονες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, που είναι: η επιστροφή στο Κέντρο, η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών, η προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας με φιλικούς τρόπους μετακίνησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου με ενιαίες προδιαγραφές, η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης με μεγάλες και μικρές αναπλάσεις, η ενδυνάμωση του ρόλου της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση του δικτύου των αστικών κέντρων.
 Παράλληλα, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι ο ΟΡΘΕ θα έχει έτοιμο το Σεπτέμβριο το πλαίσιο και τις ενιαίες προδιαγραφές για την προκήρυξη πέντε διαγωνισμών για το masterplan Στρατηγικού Ανασχεδιασμού της ζώνης της Θαλάσσιας Σχέσης της Θεσσαλονίκης.
 
Για τη νέα Θεσσαλονίκη μίλησε και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της ερευνητικής ομάδας που είχε την ευθύνη για τη μελέτη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης θέτει ως βάση του σχεδιασμού για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη έναν εξωστρεφή προσανατολισμό που θα ενισχύσει το ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή.
 Τα όρια της περιοχής που καλύπτει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο θα οριστικοποιηθούν μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης, ο ΟΡΘΕ θα συγκροτήσει «Συμβούλιο Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης» και «Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού». Παράλληλα, και στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου με το Δήμο με σκοπό την πληρέστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των στόχων και προγραμμάτων τους.
http://spnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: