Τρίτη 12 Απριλίου 2011

«Νυστέρι» σε δαπάνες και έλλειμμα - Συνέντευξη τύπου του Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, Στέργιου Φαρμάκη

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/1f9056914c81851e5e60795b7c64a31b_L.jpg 

Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Τα οικονομικά δεδομένα του
Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, παρουσίασε ο Διοικητής Αστέριος Φαρμάκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Ο κ. Φαρμάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ...τονίζοντας όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να ισορροπήσουν τα οικονομικά και να μειωθούν στο ελάχιστο τα ελλείμματα.

Μέσα σε ένα δύσκολο για την οικονομία τοπίο, όπου το κράτος είναι εξαιρετικά φειδωλό στις χρηματοδοτήσεις, ακόμη κι αν αυτές έχουν να κάνουν με την υγεία, το κάθε νοσοκομείο οφείλει να «συμμαζέψει» τα οικονομικά του και να κλείσει «τρύπες» χωρίς να μειώσει την επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με τα νούμερα που παρουσίασε ο κ. Φαρμάκης και αφορούν τη χρήση του 2010, το έλλειμμα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, σημείωσε σημαντική μείωση, η οποία ανέρχεται στο 53%. Το έλλειμμα για το 2010, μειώθηκε στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, από 5,2 εκατομμύρια που ήταν το 2009. Αντίθετα, η παροχή υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 9,5% και ανήλθε από τα 10 εκατομμύρια στα 10,9 εκατομμύρια ευρώ.
Οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 19% και περιορίστηκαν από τα 6,5 εκατομμύρια στα 5,2. «Το πάρτι στα φάρμακα τελείωσε», είπε ο κ. Φαρμάκης, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη παραμένει μεγάλη, σε σχέση με εκείνες αντίστοιχων με της Κατερίνης νοσοκομείων. «Στόχος είναι να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες το έτος που διανύουμε κατά 2 εκατομμύρια επιπλέον και να περιοριστούν κοντά στα 3 εκατομμύρια», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο στόχος είναι εφικτός.
Στα σχέδια της Διοίκησης του νοσοκομείου, είναι περαιτέρω μείωση των δαπανών. Η μετεγκατάσταση σε νέες εγκαταστάσεις «επιβάρυνε» τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τη διοίκηση να προσανατολιστεί σε νέους τρόπους εξοικονόμησης πόρων, σχεδιάζοντας ακόμα και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου, έχει κατατεθεί πρόταση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά για να προχωρήσει χρειάζεται αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. «Το υπουργείο είδε θετικά την πρότασή μας», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά θα επιτραπεί στη διοίκηση ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.
Ο κ. Φαρμάκης, υποστήριξε ότι ο περιορισμός τους ελλείμματος δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού τα έξοδα αυξήθηκαν σημαντικά από την μετεγκατάσταση. Στις νέες εγκαταστάσεις απαιτείται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, περισσότερο πετρέλαιο θέρμανσης, περισσότερα χρήματα για φύλαξη και καθαριότητα, ανέφερε, επισημαίνοντας ως παράδειγμα ότι ο χώρος είναι επτά φορές μεγαλύτερος, ενώ πλέον λειτουργούν οκτώ χειρουργεία έναντι ενός που λειτουργούσε στο παλιό νοσοκομείο.
Συνεχίζοντας ο διοικητής, προανήγγειλε τη λειτουργία «εντός ολίγων μηνών» ουρολογικής κλινικής, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου, θα τεθεί σε λειτουργία ο μαστογράφος. «Σε 15 μέρες έρχεται ο γιατρός που θα τον λειτουργήσει. Αμέσως μετά θα εκπαιδευθεί στο «Θεαγένειο» μαζί με τρεις συναδέλφισές του και μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους θα ξεκινήσει η λειτουργία του», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, όπου υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το επίπεδο κάποιων κλινικών του νοσοκομείου, είναι το καλύτερο που υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Φαρμάκης, έκανε λόγο και για υψηλό επίπεδο «εργαστηριακών εξετάσεων», σημειώνοντας με πρόσφατη αξιολόγηση από το Εθνικό Σύστημα Εξωτερικής Αξιολόγησης Ποιότητας Αποτελεσμάτων στην Κλινική Χημεία, το εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, είναι 6ο στη σειρά επί 286 σε όλη τη χώρα.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του νοσοκομείου, είπε ότι στους στόχους περιλαμβάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Η συγκεκριμένη μονάδα, παρέχει σήμερα υπηρεσίες σε 63 ασθενείς, όταν η δυναμική της είναι για 83. Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος στόχος, έχει να κάνει και με οικονομικά αποτελέσματα, αφού σε πλήρη ανάπτυξη η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, θα επιφέρει επιπλέον έσοδα για το νοσοκομείο, ύψους 480 χιλιάδων ευρώ.
Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, είναι και η μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία για να λειτουργήσει χρειάζεται επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι προσπάθειες της διοίκησης, όπως είπε, εστιάζονται στην στελέχωση της ΜΕΘ η οποία διαθέτει 12 κλίνες και μόνο έναν γιατρό. Για να λειτουργήσει, όπως είπε, χρειάζονται τρεις γιατροί και 40 νοσηλεύτριες. «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν, αφού είναι κρίμα να μην λειτουργεί μια ΜΕΘ, που όπως λένε γιατροί που έχουν εργαστεί και στο εξωτερικό, διαθέτει εξοπλισμό που την καθιστά σε μια από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη, στη χώρα μας», ανέφερε.
Ο διοικητής επίσης εξήγγειλε τη δημιουργία επτά νέων (ιδιόκτητων) Περιφερειακών Ιατρείων από τη ΔΕΠΑΝΟΜ στην περιοχή των Γερμανικών, του Σβορώνου, της Γανόχωρας, της Εξοχής, της Παλιόστανης, της Λεπτοκαρυάς και της Παραλίας.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο «5ευρω» που καταβάλουν όσοι προσφεύγουν στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, εκτιμώντας ότι οι πολίτες κατανοούν το πόσο αναγκαίο είναι. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε, ότι στο τέλος του χρόνου, (αφού το μέτρο εφαρμόζεται από την 1/1/2011) θα ανακοινωθεί από τη διοίκηση, πώς θα αξιοποιηθεί το ποσό που θα συγκεντρωθεί από το συγκεκριμένο «τέλος». «Στις προθέσεις μας είναι με τα χρήματα που θα συγκεντρώσουμε,  να αγοράσει το νοσοκομείο έναν μαγνητικό τομογράφο», είπε ο κ. Φαρμάκης.
http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/1f9056914c81851e5e60795b7c64a31b_L.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: