Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ανάσταση αυθαιρέτων χάριν εσόδων - ΑΦΟΡΑ 1,2 ΕΚΑΤ. ΚΤΙΣΜΑΤΑ * ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

http://s.enet.gr/resources/2011-04/19--5-thumb-medium.jpg 

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011
Μετά το Πάσχα έρχεται το σχέδιο για την περαίωση των περίπου 1,2 εκατ. αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη τη χώρα, με στόχο την είσπραξη 400 εκατ. ..ευρώ φέτος.
Σε περίπου 1,2 εκατ. υπολογίζονται τα αυθαίρετα, εκ των οποίων 150.000 βρίσκονται σε δασικές ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και περίπου 200.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική Σε περίπου 1,2 εκατ. υπολογίζονται τα αυθαίρετα, εκ των οποίων 150.000 βρίσκονται σε δασικές ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και περίπου 200.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν και βρίσκεται στην αναζήτηση της νομικής φόρμουλας για την «περαίωση» περίπου 1,2 εκατ. αυθαιρέτων κτισμάτων, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011, σύμφωνα με το Γ' Μνημόνιο, και επιπλέον 100 εκατ., σύμφωνα με το Δ' Μνημόνιο. Συνολικά προσβλέπουν σε έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο «τακτοποίησης», και «όχι νομιμοποίησης» λόγω συνταγματικού κωλύματος, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και έπειτα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, τα αυθαίρετα υπολογίζονται σε περίπου 1,2 εκατ., εκ των οποίων 150.000 βρίσκονται σε δασικές ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και περίπου 200.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, εξέφρασε την άποψη πως «τα πρόστιμα δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά». Αλλωστε, υψηλά πρόστιμα απομακρύνουν οποιονδήποτε θα είχε την επιθυμία να ενταχθεί στη ρύθμιση και να δώσει τέλος στο «αυθαίρετο παρελθόν», καθώς και τα νομικά κενά που μπορεί να αφήνουν έκθετους τους ιδιοκτήτες έναντι μιας μελλοντικής κατεδάφισης.

Σε αυτή τη φάση, τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται να αναζητούν τη νομική εκείνη φόρμουλα που θα περιορίσει το ύψος των προστίμων και θα δίνει μια συνταγματική λύση και βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έχει διαπιστώσει νομικό κενό για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά το 1983, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Τρίτση και έχει κρίνει πως δεν μπορεί να γίνει καμία νομιμοποίηση για τα κτίσματα αυτά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που θεωρεί την «περαίωση» ως μια από τις λύσεις, συμπληρώνει πως «το Σύνταγμα δεν προβλέπει νομιμοποίηση». Οπότε στο ζήτημα αυτό φαίνεται να βρίσκεται και σε απόλυτη σύμπνοια με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στην οποία παρέπεμψε για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τόνισε πως οι όποιες διαφορές «είναι διαφορές τόνου και όχι ουσίας».

Με προχθεσινές δηλώσεις της, η υπουργός Περιβάλλοντος απέκλεισε για ακόμη μία φορά την οποιαδήποτε νομιμοποίηση ή τακτοποίηση αυθαίρετων στα πρότυπα των ημιυπαίθριων, με την επισήμανση πως προσκρούει στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματική.

Αρμόδιοι παράγοντες, πάντως, κάνουν λόγο για ένα μηχανισμό είσπραξης των προστίμων από τα αυθαίρετα σε μόνιμη βάση, καθώς οι σκέψεις συγκλίνουν για την ώρα στην επιβολή ενός ετήσιου προστίμου διατήρησης πέραν του αρχικού προστίμου που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους. Η ύπαρξη, πάντως, ενός ετήσιου προστίμου φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά σε μια τέτοια ρύθμιση, προκαλώντας ερωτήματα για το πόσοι μπορεί να ανταποκριθούν σ' αυτήν. Αυτό είναι που προβληματίζει και τα συναρμόδια υπουργεία. Οι ίδιοι παράγοντες, πάντως, βλέπουν ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής ενός προστίμου άπαξ.

Πρόθεση των επιτελών των δύο υπουργείων φαίνεται να είναι η επιβολή χαμηλών προστίμων ανάλογα με την περιοχή, το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία, την περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη κ.λπ.

Σήμερα, τα πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτου φθάνουν στο 30% της αντικειμενικής αξίας και το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης στο 5%, επίσης, της αντικειμενικής αξίας. * (enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: