Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

"ΦΩΤΙΑ" στις τιμές των καυσίμων



Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Σε ύψος-ρεκόρ η τιμή της αμόλυβδηςΜειώθηκε κατά 25% η κατανάλωση καυσίμων τον Φεβρουάριο
Ανεβαίνει συνεχώς η τιμή του πετρελαίου
Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ σκαρφάλωσε χθες Τετάρτη η μέση πανελαδική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, ενώ η υψηλότερη τιμή στην επικράτεια είναι 1,837 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών ......
Καυσίμων.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανήλθε στο 1,65 ευρώ/λίτρο, από 1,646 την Τρίτη. Στις αρχές του 2011 η τιμή ήταν λίγο πάνω από το 1,60 ευρώ.
Μικρή πτώση παρατηρείται στις μέγιστες τιμές, οι οποίες είχαν αγγίξει τις προηγούμενες εβδομάδες το 1,85 ευρώ/λίτρο.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Σε 9 νομούς της χώρας (Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Χίος, Χανιά, Κέρκυρα, Κυκλάδες και Ηράκλειο) η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,7 ευρώ, αντίθετα σε άλλους 7 (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πιερία, Δράμα, Ανατολική Αττική, Ημαθία, και Σέρρες) ξεκινά από 1,617 και δεν ξεπερνά το 1,63.

Το φθηνότερο πρατήριο της χώρας είναι στην Κόρινθο με 1,548 ευρώ και το ακριβότερο στις Κυκλάδες με 1,837 (η απόκλιση δηλαδή του φθηνότερου από το ακριβότερο πλησιάζει τα 30 λεπτά).

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή ξεπερνά τα 85 ευρώ το λίτρο (αύξηση 5,5 λεπτά από τις αρχές Φεβρουαρίου), ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας κινείται και πάνω από τα 95 λεπτά.

Οι ακριβότεροι νομοί είναι Κυκλάδες, Λασίθι, Χανιά, Κεφαλονιά και Κέρκυρα όπου η μέση τιμή ανέρχεται μέχρι μέχρι τα 91,1 λεπτά. Το «περίεργο» είναι ότι τόσο το φθηνότερο πρατήριο (με 79 λεπτά το λίτρο) όσο και το ακριβότερο (97 λεπτά) βρίσκονται στο νομό Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι καταγγελίες για τις «πειραγμένες» αντλίες στα βενζινάδικα, ενώ οι φορείς της αγοράς ζητούν τη δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο, για την ανακούφιση των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών.

ΠΛΑΦΟΝ
Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης με τις σημερινές συνθήκες.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 απέδωσε την ανοδική τροχιά που καταγράφει η τιμή της αμόλυβδης στους φόρους που έχουν επιβληθεί και οι οποίοι όπως είπε, οφείλονται στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Στο υψηλότερο επίπεδο των 30 τελευταίων μηνών περίπου διαμορφώνονται την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι διαδηλώσεις στο Ιράν ενισχύουν τους φόβους των αναλυτών ότι η αναταραχή θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας και την προσφορά από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του

ΟΠΕΚ
Η τιμή του αργού πετρελαίου, στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε έως 1,01 δολάρια στα 100,64 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργότερα στα 99,84 δολάρια.

Το Μπρεντ, στα συμβόλαια Απριλίου, σημείωσε άνοδο έως 50 σεντς στα 115,92 δολάρια το βαρέλι, για να διολισθήσει αργότερα στα 115,31. Την Τρίτη σημείωσε άνοδο 3,2% στα 115,42 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Αυγούστου 2008.

Η πολιτική κρίση στη Λιβύη έχει οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής κατά 850.00 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: