Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ένας, ακόμη, νόμος θα μας ...σώσει

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣgiorgis@massavetas.gr
Α μπράβο. Τώρα το λύσαμε το πρόβλημα. Διότι εκείνο που μας έλειπε είναι ένας νόμος που θα ψηφίσουν οι πολιτικοί μας και θα τους απαγορεύει να προχωρούν, γενικώς, σε πώληση "ελληνικής γης" κατά πως σας άκουσα να το ...διατυπώνετε κ. Πρόεδρε.

Το αν ένας τέτοιος νόμος θα λύσει το πρόβλημα είναι άλλη υπόθεση. Το ερώτημα είναι αν ένας τέτοιος νόμος, που θα αντιγράφει την πρακτική της Τουρκίας, όπου απαγορεύεται η μεταβίβαση γης σε αλλοδαπούς ιδιώτες και εταιρίες, μπορεί να σταθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ελπίζω κ, Πρόεδρε ότι εννοείτε την πώληση μόνο δημόσιας γης.

Και όχι ιδιωτικής. Αλλά κατανοώ ότι το αφηρημένο και θολό της έκφρασης σας οφείλεται στη ζαλάδα που προκάλεσε το "χαστούκι" των τροϊκανών, που όμως, όπως όλα δείχνουν, έπεσε εν γνώσει του εκλεκτού σας κ. Παπακωνσταντίνου. Διότι δεν είναι δυνατόν να απαγορεύσετε π.χ. στους Γερμανούς πολίτες να συνεχίσουν να αγοράζουν σπίτια και οικόπεδα στην Αλόννησο, τη Μάνη ή την Κρήτη.

Αλλά εκείνο που με ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι αυτή η εμμονή στα περί "αξιοποίησης" της δημόσιας περιουσίας. Αν είναι αυτή η "αξιοποίηση" να έχει τα χαρακτηριστικά της αξιοποίησης π.χ. της περιουσίας γηροκομείων, ορφανοτροφείων, κληροδοτημάτων, που κάνει πλουσίους κάποιους διαχειριστές τους και κάποιους επιτήδειους να βρίσκονται με ακίνητα των οποίων δεν είναι ιδιοκτήτες, πληρώνοντας συμβολικά μισθώματα, ε, τότε, "να μένει το βύσσινο".

Καταγράψτε πρώτα λεπτομερώς, όλη την δημόσια περιουσία και ύστερα βλέπουμε τι από αυτά είναι για άλλου είδους αξιοποίηση και τι είναι μόνο για πώληση. Διότι ασφαλώς και δεν πωλούνται νησάκια, δάση, βιότοποι. Αλλά τι νόημα έχει να ρημάζει ένα ακίνητο που χάρισε στο δημόσιο ο Μποδοσάκης ή εκείνο που δώρισε ο Μπότσης;

Και αφού σας θέλγει πάντα το σουηδικό μοντέλο, υπάρχει και η δυνατότητα να βάλετε σοβαρά έσοδα στον δημόσιο κορβανά, χωρίς να πωληθεί δημόσια γη -μιλάμε πάντα για οικόπεδα και υφιστάμενα ακίνητα μη ιστορικής και πολιτιστικής αξίας- αλλά ενοικιάζοντας τα με εξαιρετικά μακροχρόνιες μισθώσεις.

Διότι δεν είναι δυνατόν να ζητάτε επενδύσεις, την ώρα που η ύφεση έφτασε στο 6%, και να λέτε ότι δεν θα μπορεί μια ξένη εταιρία να αγοράσει γη για να κάνει εργοστάσιο. Κάπου πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς εννοείτε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: