Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου Ανακαλείται η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
Με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αποσύρθηκε το μεσημέρι η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους, μετά τις αντιδράσεις που.... προκάλεσε η δημοσιοποίησή της.

Την απόσυρση της εγκυκλίου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.

«Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», δήλωσε ο κ. Ντόλιος στην Ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για άμεση ανάκληση της εγκυκλίου κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου -με την υπογραφή του Γ. Ντόλιου-, παρέμενε στους δήμους η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας), σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης (ημιυπαίθριοι).

Η εγκύκλιος αυτή αφορά 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 3843/2010, απάλλασσε τους ενδιαφερόμενους από κάθε δημοτικό τέλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, οι ημιυπαίθριοι, ανοικτοί και κλειστοί, ανεξάρτητα από το αν έχουν αλλάξει χρήση ή όχι, χαρακτηρίζονται στεγασμένοι χώροι και επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδότησης).

Προβλέπονται, επίσης, πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους και έτσι τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να τους επιβάλλουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί.

Με αφορμή τη σύγχυση που προκλήθηκε, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση.

«Ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στο κράτος, γιατί του λέει ψέματα και τον κοροϊδεύει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης.

Πρόκειται για το «απόλυτο πολιτικό λάθος· ο κόσμος έπρεπε να γνωρίζει» δήλωσε στον ρ/σ ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.(ΝΕΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: