Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ανοίγουν σήμερα καταστήματα και τράπεζες στην Αίγυπτο Συμμετέχει η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στις συνομιλίες υπό τον Σουλεϊμάν

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011
Διαδηλωτές και άρματα μάχης αντιμέτωποι στην πλατεία Ταχρίρ του ΚαΐρουΣε συνομιλίες με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, σε μία προσπάθεια εξόδου της χώρας από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 30 ετών, ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει σήμερα, για πρώτη φορά, η πιο.. ισχυρή και καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Κυβερνείο στις 11.00 τοπική ώρα.
Οι συνομιλίες θα αφορούν την πρόοδο του ζητήματος της απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, αλλά και την προστασία των διαδηλωτών και θα επικεντρωθούν στο μέλλον της χώρας και στην μεταβατική κυβέρνηση.
«Θα συμμετάσχουμε για να συζητήσουμε την πολιτική μετάβαση, την εκλογή νέου προέδρου και νέου κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί τον λαό», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Εσαν αλ-Αριάν.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν αρχικώς αρνηθεί τη συμμετοχή τους στον διάλογο, απαιτώντας την προηγούμενη παραίτηση του Μουμπάρακ.
Η απόφαση της αδελφότητας να συμμετάσχει έχει στόχο να «προστατεύσει την επανάσταση», επισήμανε ο αλ-Αριάν, προσθέτοντας πως απαραίτητο είναι να εκπροσωπηθούν στη διαβούλευση και «οι νέοι που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις».
«Οι διαδηλώσεις είναι νόμιμο δικαίωμα, θα συνεχιστούν αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των νέων. Αν δεν συμβεί αυτό οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα επανεξετάσουν την στάση τους», υπογράμμισε.
Η κρατική τηλεόραση, πάντως, μετάδωσε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε χθες, Σάββατο, τις επαφές με επιφανείς εκπροσώπους τόσο της αντιπολίτευσης.
Σκοπός του να διερευνήσει τις προοπτικές, που υπάρχουν σχετικά, με το ποιο κέντρο εξουσίας και πως, θα διασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, στα πλαίσια πάντα του υπάρχοντος συντάγματος.

Σήμερα, πάντως, πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας στην Αίγυπτο, ανοίγουν καταστήματα και τράπεζας, αλλά εκφράζονται φόβοι πως οι αιγύπτιοι πολίτες θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους.(ΝΕΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: