Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Τελευταίο Αντίο στον κυρ-Αλέκο

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Προστέθηκε από  Πολιτεία
Τελευταίο Αντίο στον κυρ-Αλέκο
Φτωχότερη η Πιερική δημοσιογραφία με την απώλεια του Αλέκου Τσούφλια ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, έχοντας αφήσει πλούσια δημοσιογραφική, συνδικαλιστική και πολιτική... παρακαταθήκη
Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και εκδότης του «Μακεδονικού Αγώνα», Αλέξης Τσούφλιας. Ο κυρ-Αλέκος, όπως είχαμε το ελεύθερο να τον αποκαλούμε, το τελευταίο διάστημα είχε αποσυρθεί από τη δημοσιογραφία και ζούσε στο σπίτι του, μαζί με την κόρη του και κυρίως τα εγγόνια του που υπεραγαπούσε.
Συγγενείς, γνωστοί και φίλοι, αποχαιρέτησαν τον κυρ-Αλέκο χθες το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Παντάνασας στα Καταφυγιώτικα, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία. Το επικήδειο, εκφώνησε ο αντιδήμαρχος Κατερίνης και Πρόεδρος της ΜΕΚ, Ζήνωνας Σατραζέμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική διαδρομή του Αλέξη Τσούφλια στην δημοσιογραφία, αλλά και στη διατήρηση της Καταφυγιώτικης παράδοσης.
Όλοι εμείς που είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε, να συνεργαστούμε μαζί του και να τον συμβουλευτούμε, ευχόμαστε στους οικείους του την εξ’ ύψους παρηγορία.

Το βιογραφικό
Ο Αλέξης Τσούφλιας, γεννήθηκε στην Κωμόπολη του Καταφυγίου Κοζάνης το 1914 και η οικογένειά του ήταν κτηνοτρόφοι.
Μετά τη Δημοτική Εκπαίδευση αποπεράτωσε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο και τη Δημόσια Εμπορική Σχολή Κοζάνης. Το 1935 υπηρέτησε επί 18μηνο τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Στρατηγείο της Γ’ περιοχής προκαλήψεως  ως Δ/ντής στο Γραφείο του Επιτελάρχου.
Το 1940 με ειδική πρόσκληση του Στρατηγείου της Γ’ περιοχής προκαλήψεως υπηρέτησε μέχρι την κατάρρευση του μετώπου. Επέστρεψε στην πατρίδα του (Καταφύγι) και εντάχθηκε στις πρώτες ανταρτικές μονάδες του Αξιωματικού Κώστα Ζαχαρόπουλου.
Το 1943 μετά την ολοσχερή καταστροφή της γενέτειράς του από τα Γερμανικά στρατεύματα της κατοχής, εγκαταστάθηκε κατ’ αρχήν στη Ν. Έφεσσο και στη συνέχεια στο Ν. Κεραμίδι Κατερίνης, για να εγκατασταθεί τελικά στην Κατερίνη αφού έχασε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του.
Ύστερα από πολλές περιπλανήσεις, συμπατριώτης του, ισχυρός παράγων της Θεσσαλονίκης τον διόρισε στο Κέντρο Κοινωνικής Προνοίας Θεσσαλονίκης όπου μετά παρέλευση έτους διορίσθηκε στην παιδική διατροφή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ) ως υπεύθυνος διαχειριστής Θεσσαλίας- Ηπείρου και Μακεδονίας.
Μετά την τέλεια αποκατάσταση και αποχώρηση των Υπηρεσιών του ΟΗΕ, λόγω πολλών γνωριμιών με παράγοντες και την προτροπή του αειμνήστου Δ/ντού της Εφημερίδας «Μακεδονία» Ι. Βελλίδη, ανέλαβε την ανταπόκριση της εφημερίδας «Μακεδονία» στην Πιερία και αργότερα και την απογευματινή εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».
Από εκεί και πέρα μπήκε σταθερά στο Δημοσιογραφικό λειτούργημα, που αγάπησε ιδιαίτερα και ως ανταποκριτής των εβδομαδιαίων αθλητικών εφημερίδων «Πρωινή Ώρα» και «Δευτέρα». Ακόμα ανέλαβε την εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» και «Αθηναϊκή των Αθηνών» και τέλος ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Η Φωνή της Κύπρου», ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ολύμπιο Βήμα» και της εφημερίδας «Θαρραλέος».
Για εκείνα τα χρόνια, ο ίδιος γράφει ότι ήταν «σκληρά και με πολύ δουλειά, νύχτα και μέρα διατηρώντας ειδικό γραφείο, τις δαπάνες του οποίου κατέβαλε ο αείμνηστος και πολυαγαπημένος μου Δ/ντής της Εφημερίδας «Μακεδονία» ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ» .
Κατά την 60χρονη και πλέον δημοσιογραφική του ενασχόληση πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Ελλάδος και στην ίδρυση της Ένωσης Δημοσιογράφων Β. Ελλάδος με έδρα την Κατερίνη, ως Γενικός Γραμματέας το 1960.
Η οργάνωση διελύθη το 1967 μετά την έλευση  της Δικτατορίας και ο Αλέξης Τσούφλιας οδηγήθηκε στο κρατητήριο της Αστυνομίας για επέλαση που απεφεύχθη χάρις στην επέμβαση ισχυρών παραγόντων της πόλης μας.
Κατά την 60χρονη ενασχόληση του με το δημοσιογραφικό λειτούργημα έλαβε μέρος σε πολλά δημοσιογραφικά συνέδρια του Εσωτερικού και Εξωτερικού, ως εισηγητής σε διάφορα θέματα γενικού ενδιαφέροντος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ως δημοσιογράφος προσεκλήθη επί 10ήμερο από το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας (κομμουνιστικό καθεστώς).
Ξεναγήθηκε σε πανεπιστήμια- οργανώσεις- εκθέσεις και σχολεία καθώς και όλα τα αξιοθέατα τα οποία έχει καταγράψει στην εφημερίδα που εξέδιδε, τον  Μακεδονικό Αγώνα
Πέραν της δημοσιογραφικής του ιδιότητας ασχολήθηκε και με την πολιτική, ως Δημοτικός Σύμβουλος επί σειράν ετών,  ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ως ο πρώτος αντιδήμαρχος από την καθιέρωση πανελληνίως του θεσμού του αντιδημάρχου.
Κατά την πολύχρονη δημοσιογραφική του ενασχόληση τιμήθηκε:
-Από το Μακαριστό Μητροπολίτη Βαρνάβα (αργυρό μετάλλιο)
-Από τον σεβαστό Μητροπολίτη μας κ.κ. Αγαθόνικο, έπαινο και επίχρυση εικόνα της Παναγίας.
-Από τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο (Σταυρό).
-Από το Δήμαρχο Λευκωσίας της Κύπρου αργυρό μετάλλιο .
-Από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Κύπρου Αργυρό μετάλλιο)
-Από την ΕΣΕΤ (Δημοσιογραφική οργάνωση (έπαινος και πολλές πλακέτες (δύο διεθνής εκθέσεις Θεσσαλονίκης).
-Από την Ένωση Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων Ελλάδος (χρυσή πλακέτα).
-Δεκάδες άλλες τιμητικές διακρίσεις από Δημάρχους της πόλης μας και της περιοχής του Νομού μας καθώς και δεκάδες άλλες τιμητικές διακρίσεις από οργανώσεις , Σωματεία και Συλλόγους του Νομού μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: