ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: «Σύσκεψη για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Ενότητας Δίου»Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Τη Δευτέρα 14\2\2011 πραγματοποιήθηκε στην Κονταριώτισσα σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιδημαρχία τεχνικών έργων με θέμα την κατάρτιση τεχνικού προγράμματος για την δημοτική ενότητα Δίου. Είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι... δημοτικοί σύμβουλοι που εξέλεγησαν στην ενότητα Δίου, τα τοπικά συμβούλια και φορείς της περιοχής.Με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, θα δηλώσω για άλλη μία φορά ότι ως παράταξη έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να προσκαλούνται σε τέτοιες συσκέψεις ΟΛΟΙ οι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξάρτητα από την ενότητα που εκλέγονται, γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκλεγμένοι για όλο τον δήμο και όχι για συγκεκριμένες ενότητες (αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ως παράταξη δεν προσκληθήκαμε στην αντίστοιχη σύσκεψη για τον Ανατ. Όλυμπο!). Από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Μυλωνέρο δόθηκε η υπόσχεση ότι στο μέλλον οι προσκλήσεις θα απευθύνονται προς όλους τους δημ. συμβούλους.
Μετά από τη σύντομη εισήγηση της αντιδημάρχου Δίου κ. Τσιμήτρη, τον λόγο λάβαμε οι δημ.σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διατυπώνοτας τις θέσεις μας κυρίως για τεχνικά ζητήματα στο σύνολο της δημοτ. ενότητας. Μετά τις τοποθετήσεις των κυρίων Λαμπονίκου και Καλαιτζή πήρα τον λόγο και ανέπτυξα σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμούς του συνδυασμού μας για την πραγματοποίηση έργων που θα αντιμετωπίσουν άμεσες ανάγκες των κατοίκων και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της δημ. ενότητας Δίου. Τα βασικότερα σημεία τα οποία έθιξα ήταν τα εξής:
• Ο ηλεκτροφωτισμός σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Δίου, καθώς και της οδού που συνδέει την Ν. Έφεσσο με την εθνική οδό και τον Βαρικό. Υπάρχουν αρκετά τμήματα που είναι ιδιαιτέρως σκοτεινά και το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο το καλοκαίρι, όταν στους δρόμους αυτούς κινούνται και αγροτικά οχήματα και μηχανήματα.
• Οι ταμιευτήρες νερού σε Βροντού και Καρίτσα που θα προσφέρουν νέες δυνατότητες για φθηνότερη και αποτελεσματικότερη άρδευση σε μία περιοχή ύψιστου αγροτικού ενδιαφέροντος. Για τον ταμιευτήρα της Βροντούς επεσήμανα πως είχε εγκριθεί ποσό 35.000 € από την προηγούμενη δημοτική αρχή Δίου για να ολοκληρωθεί το έργο και η κ. Τσιμήτρη απάντησε πως ο εργολάβος αναμένεται να επανεγκατασταθεί σε μερικές εβδομάδες. Όσο για τον σχεδιαζόμενο ταμιευτήρα της Καρίτσας συμφωνήθηκε πώς πρέπει το θέμα να «τρέξει» άμεσα και με επαφές προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Έργο μέγιστης σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής και απαραίτητο «εργαλείο» για την τουριστική προώθηση και προβολή ολόκληρου του Δήμου μέσω της καλώς εννοούμενης αξιοποίησης του Ολύμπου είναι η χάραξη και κατασκευή Παρολύμπιας Οδού που θα συνδέει σημαντικά σημεία – τουριστικούς προορισμούς στην ορεινή ζώνη (Κορομηλιά – Αγ. Κων\νος – Αγ. Βασίλειος – Αγ. Κόρη – Αγ. Τριάδα) με παράλληλη διαμόρφωσή τους (π.χ. αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας από την ΚΖ΄ εφορία προμελέτης ύψους 1,5 εκατ. € για την περιοχή Αγ. Βασιλείου και σύνδεσή του με τη Σκούρτα).
•  Ιδιαίτερα για το δημοτ. Διαμέρισμα Δίου αναφέρθηκα στα δικαιολογημένα παράπονα των κατοίκων, καθώς το πλήθος επισκεπτών του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Πάρκου αφήνουν ελάχιστα έσοδα στην περιοχή. Ανάγκη λοιπόν άμεσων παρεμβάσεων όπως: δημιουργία ειδικού χώρου στάθμευσης λεωφορείων και Ι.Χ. επισκεπτών, σύνδεση του Μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο με πεζοδρόμηση της κάθετης οδού (πρόβλεψη και για φωτεινό σηματοδότη), αξιοποίηση της υπάρχουσας στον ΟΠΑΧ μελέτης για λειτουργία Αγοράς Παραδοσιακών και Βιολογικών προϊόντων απέναντι από την είσοδο του Αρχαιολ. Πάρκου.

Σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα που έθιξαν συνάδελφοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, υπήρξε συμφωνία για την άμεση αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, όπου ακόμη υπάρχουν, στο δίκτυο ύδρευσης (Ν.Έφεσσος, Βροντού κ.α.), ενώ επισημάνθηκε και από εμάς ως παράταξη η ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας που θα «θωρακίσει» συνολικά την ενότητα Δίου. Συμφωνία υπήρξε επίσης και στη διαπίστωση της ανάγκης να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης για τον νέο Δήμο στο σύνολό του, ενώ συμφώνησα και με τη θέση του αντιδημάρχου κ. Κιάφα για κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης για τα προϊόντα της περιοχής. Επανέφερα μάλιστα την προγραμματική μας θέση για σύνδεση του αγροτικού προϊόντος του «βορρά» με το τουριστικό προϊόν του «Νότου» στον δήμο μας.
Τέλος τόνισα την ανάγκη να αρχίσουμε όλοι μας να διερευνούμε νέες εναλλακτικές μορφές απασχόλησης και πηγές συμπληρωματικών εσόδων για τους συνδημότες μας της δημοτ. ενότητας Δίου (π.χ. θρησκευτικός τουρισμός στην Κονταριώτισσα με προβολή των δύο σημαντικών μνημείων της περιοχής:  Παναγία Κονταριώτισσας, μονή οσίου Εφραίμ), ενώ για άλλη μία φορά υπογράμμισα την ανάγκη για λειτουργία, το δυνατόν συντομότερο, διαδημοτικής συγκοινωνίας που θα ενώνει ουσιαστικά τον νέο δήμο από την Ν.Έφεσσο μέχρι τους Ν.Πόρρους.
Υ.Γ: Είναι αλήθεια ότι πολλά από όσα εντάσσονται στα Τεχνικά Προγράμματα ουδέποτε ή μετά από πολλά χρόνια υλοποιούνται. Ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης η ιεράρχηση γίνεται με βάση την αμεσότητα των αναγκών, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι με το πρόσχημα αυτό θα πρέπει να εντάσσονται μόνο έργα καθημερινότητας και ότι δεν αξίζει να καταγράφονται και άλλες προτάσεις, έστω και με πιο «μακροπρόθεσμη» ματιά που τουλάχιστον καταδεικνύουν στρατηγικούς στόχους αξιοποίησης πόρων και ανάπτυξης της περιοχής! Ιδίως όταν ορισμένες από αυτές δεν είναι και τόσο πολυέξοδες, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί!
Με τιμή,
Νικόλαος Αθ. Λάππας
Δημοτ. Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ». 
ΚΡΑΧΤΗΣ  http://kraxtis-gr.blogspot.com/