Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Ξεκίνησε στις οκτώ και έληξε αυτή την ώρα η κατάληψη των δικαστηρίων της Κατερίνης απο δικηγόρους που απεργούν και αντιτίθενται στις νέες ρυθμίσεις του κλάδου τους.
Απο τους εκπροσώπους του ΔΣ Κατερίνης μας προσκόμισαν την παρακάτω ανακοίνωση:..


Το «ΚΛΕΙΣΤΟ» λειτούργημα του δικηγόρου
και ΓΙΑΤΙ απέχουμε
……………
Με βάση επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα αναλογεί ένας (1) δικηγόρος ανά διακόσιους (200) κατοίκους.
Επομένως είναι ψευδεπίγραφο και απατηλό να τίθεται υπό συζήτηση το «άνοιγμα» ενός ορθάνοιχτου επαγγέλματος, όπως του δικηγορικού, με την αμέριστη και δήθεν άδολη συνηγορία των ελεγχόμενων Μ.Μ.Ε., τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους - μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, μόνιμου, πλέον, «ενορχηστρωτή» των «αναγκαίων» για τα συμφέροντά του «αλλαγών».

Στο όνομα της δήθεν «απελευθέρωσης», του ελεύθερου ανταγωνισμού και της δήθεν μείωσης του κόστους των δικηγορικών υπηρεσιών επιχειρείται να νομοθετηθεί η πλήρης ανατροπή όσων ισχύουν για να εξυπηρετηθούν στο άμεσο μέλλον τεράστια οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών (εργολάβων, κατασκευαστικών εταιριών, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών, μεγάλων δικηγορικών γραφείων κ.ά.). Κοινός στόχος η συγκέντρωση των δικηγορικών υπηρεσιών σε λίγους, οι οποίοι θα εκτινάξουν τα κόστη για τους απλούς πολίτες, αφού μοναδικό τους μέλημα είναι η εκτόξευση των κερδών τους. Αν η Κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να μειώσει το κόστος της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τον πολίτη δεν θα επέβαλε εις βάρος του Φ.Π.Α. 23%, ούτε θα εκτόξευε τις αξίες των παραβόλων υπέρ του Δημοσίου στις ποινικές και τις διοικητικές δίκες σε δυσθεώρητα ύψη.

Παράλληλα με την βάναυση προσβολή του κατοχυρωμένου από διεθνείς συμβάσεις δικαιώματος του πολίτη για ακώλυτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, η εμφανής προσπάθεια για εμπορευματοποίηση των νομικών υπηρεσιών και για δημιουργία εξαθλιωμένων και υπόδουλων – υπαλλήλων δικηγόρων στοχεύει να πλήξει ευθέως την εξ ορισμού, αλλά και νομοθετημένη ανεξαρτησία τους ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, που αποτελεί προϋπόθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην κάθε μορφής αυθαιρεσία. Επομένως στοχεύει να πλήξει ευθέως το Κράτος Δικαίου και τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς, που ήδη πλήττονται με βάναυσο τρόπο από την πλήρη απαξίωση του χώρου της Δικαιοσύνης (έλλειψη υποδομών και προσωπικού, απαξίωση δικαστών, αργή απονομή κ.λ.π.). Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια για να πληγεί καίρια η λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων, που επιτελούν επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Με απλοϊκά και λαϊκίστικα επιχειρήματα επιχειρείται η άλωση της κοινής γνώμης για να στραφεί κατά των δικηγόρων. Ευθύνονται οι δικηγόροι που το Ελληνικό Κράτος δεν έχει συντάξει Κτηματολόγιο, Δασολόγιο κ.λ.π. για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες στην αγορά ακινήτων και να μην έχουν ανάγκη δικηγόρου ; Ευθύνονται οι δικηγόροι που η κατάσταση στα Υποθηκοφυλακεία του Ελληνικού Κράτους δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες για τις συναλλαγές τους ; Ευθύνονται οι δικηγόροι για τις ελλείψεις προσωπικού στα Δικαστήρια του Ελληνικού Κράτους που έχουν ως συνέπεια την μη ορθή και αργή απονομή της Δικαιοσύνης, που από κοινωνικό αγαθό κατέληξε να επισύρει πρόστιμα από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ; Ευθύνονται οι δικηγόροι για την γραφειοκρατία και την πολυνομία του Ελληνικού Κράτους που αναγκάζουν τον πολίτη να προστρέχει σ’ αυτούς για να επιλύσει ακόμη και απλά προβλήματα ;

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ
ΓΙΑ την ανεξαρτησία τους – προϋπόθεση για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

ΓΙΑ να εξακολουθήσει να αποτελεί η Δικαιοσύνη κοινωνικό αγαθό

ΓΙΑ την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη

ΓΙΑ να μην καταντήσει η Δικαιοσύνη εμπορεύσιμο είδος

ΓΙΑ την προάσπιση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας

Φεβρουάριος 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: