Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι δρόμοι, μας ανήκουν! - Νέα κινητοποίηση κατά των διοδίων στη Λεπτοκαρυά

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Η κυβέρνηση κληρονόμησε πολλά προβλήματα από συμβάσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές, σχολίασε από το Λιτόχωρο ο Σπύρος Βούγιας, ενώ καυστική ανακοίνωση εξέδωσαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Λαμίας, κατηγορώντας την πολιτεία πως αντί να αφαιρέσει από την Αστυνομία το ξένο έργο προς αυτή, έρχεται και προσθέτει άλλο
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή... φορέων και πολιτών στην Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα πολλά και ακριβά διόδια, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου, που προβλέπει βαριά πρόστιμα σε όσους αρνούνται να καταβάλουν διόδια.
Στην Πιερία, το επίκεντρο των κινητοποιήσεων, ήταν ο Σταθμός διοδίων στη Λεπτοκαρυά, όπου δεκάδες πολίτες από τις δύο το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, «σήκωσαν τις μπάρες» επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.
Φαίνεται, ότι τίποτα δεν είναι δυνατόν να σταματήσει το κίνημα του «δεν πληρώνω», όπως δήλωσαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα, σημειώνοντας ότι η αγανάκτηση από την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας τους, έχει μεγαλώσει με αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επεδίωξε με την ψήφιση του σχετικού νόμου η κυβέρνηση.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένου ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής κατά των διοδίων, ανέφερε ότι το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί σε όσους δεν πληρώνουν διόδια, μόνο εφόσον υπάρχει στην περιοχή δύναμη της τροχαίας. Ο κ. Σιανίδης υποστήριξε ότι ο παραχωρησιούχος, δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει φωτογραφία του οχήματος για να βεβαιωθεί η «παράβαση», κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από την Τροχαία, αν και εφόσον είναι στο σημείο.
Οι κινητοποιήσεις, όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μέχρι να καταλάβουν στην κυβέρνηση, ότι οι δρόμοι ανήκουν στους πολίτες και όχι στους ιδιώτες. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να υπάρξει νέα Παμπιερική σύσκεψη, ώστε να οριστικοποιηθεί το ερώτημα (και οι πιθανές απαντήσεις) που θα κληθούν να δώσουν οι Πιεριείς κατά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Να σημειωθεί, ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος (εντός έξι εβδομάδων) αποφασίστηκε στην πρόσφατη παμπιερική σύσκεψη η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕ.
Στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής, αλλά και από την Κατερίνη, καθώς οι πρόεδροι του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και της ΕΞΕΠ Γιώργος Μπούρος.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν, από το Λιτόχωρο, τις αντιδράσεις των πολιτών ενάντια στα διόδια, σχολίασε ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, δηλώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Βούγιας υποστήριξε ότι το θέμα απασχολεί το Υπουργείο, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση κληρονόμησε πολλά προβλήματα από συμβάσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές. «Προσπαθούμε, σώζοντας τα έργα, τα σημαντικά έργα για όλη την Ελλάδα, να βοηθήσουμε τον κόσμο να αντιμετωπίσει, σ’ αυτή την κρίσιμη οικονομικά στιγμή, τη δυσκολία αυτή», υποστήριξε ο υφυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τόσο για τα διόδια θα υπάρξουν εξελίξεις, αφού ο υπουργός και ο αρμόδιος υφυπουργός αγωνίζονται γι αυτό, εξελίξεις θα έχουμε όμως και για τα εισιτήρια μέσα στις πόλεις, γιατί οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύτιμες και πρέπει να τις υποστηρίξουν πρωτίστως οι ίδιοι οι επιβάτες»

«Αντί η πολιτεία να αφαιρέσει από την Αστυνομία το ξένο έργο προς αυτή, έρχεται και προσθέτει άλλο ένα», αναφέρουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Λαμίας, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι έτοιμη η Αστυνομία να επωμιστεί κι αυτό το κομμάτι.  Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα οχήματα κινούνται χωρίς την απαραίτητη συντήρηση, χωρίς κατάλληλα ελαστικά, με αποτέλεσμα πολλών εξ αυτών να τελούν υπό ακινητοποίηση, λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων για την επισκευή και την συντήρησή τους. «Όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν μείνει χωρίς απόθεμα γραφικής ύλης, χωρίς βασικά είδη για την ατομική υγιεινή, αλλά και σε όλο το αστυνομικό προσωπικό οφείλονται αποζημιώσεις εκτός έδρας προηγούμενων ετών. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι να υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες και να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη κοινωνία» καταλήγουν σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν  - Πολιτεία 
Οι δρόμοι, μας ανήκουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: