Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Τουριστική προβολή με… βάρκα την ελπίδα!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Σύσκεψη για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Χωρίς αρχή, μέση και τέλος, ήταν η σύσκεψη των τουριστικών φορέων της Περιφέρειας ....Κεντρικής Μακεδονίας η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Πιερίας και διεξήχθη υπό την προεδρεία της αντιπεριφερειάρχου Σοφίας Μαυρίδου και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη, Διονύση Ψωμιάδη.


syskepsh_tourismos_2Φορείς από την Πιερία και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, εξέφρασαν τις απόψεις τους για την τουριστική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έθεσαν σειρά ερωτημάτων πολλά εκ των οποίων δεν απαντήθηκαν. Και βέβαια, αν κάποια ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, αυτό δεν οφείλεται στην «κακή πρόθεση» των διοργανωτών της σύσκεψης, αλλά στα «κενά» και στις ελλείψεις που έχει δημιουργήσει ο «Καλλικράτης», ένα σχέδιο που είναι φανερό ότι ακόμη χρειάζεται πολλά κομμάτια για να συμπληρωθεί το πάζλ της σωστής λειτουργίας του.
Αν και η ατζέντα της χθεσινής συζήτησης ήταν συγκεκριμένη, η συζήτηση πολλές φορές ξέφυγε και εξελίχθηκε (ως είθισται) σε μια «εκτόνωση» φορέων όπου ο καθένας έλεγε τον πόνο και τον καημό του. Ένα από τα θέματα τα οποία έπρεπε να συζητηθούν ήταν η δημιουργία Επιτροπής Τουρισμού. Η πρόταση του Διονύση Ψωμιάδη ήταν αρχικά η συγκρότηση μιας ολιγομελούς επιτροπής με εκπροσώπους από τις Περιφερειακές Ενότητες η οποία θα αποφασίζει για την τουριστική προβολή. Να σημειωθεί, ότι ακόμη από τον Καλλικράτη, δεν προβλέπεται η συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής (η οποία τρόπο τινά θα αντικαταστήσει τις πρώην ΝΕΤΠ), κάτι που είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Οι φορείς δέχθηκαν την πρόταση του κ. Ψωμιάδη, η οποία συμπληρώθηκε από την κ. Μαυρίδου η οποία ζήτησε τη συγκρότηση «γνωμοδοτικών» επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα τις οποίες θα απαρτίζουν φορείς του τουρισμού και θα επεξεργάζονται τις προτάσεις για κάθε περιοχή, πριν αυτές κατατεθούν στην Επιτροπή της Περιφέρειας.

syskepsh_tourismos_3«Σταματήστε να λέτε η Πιερία, η Ημαθία, η Χαλκιδική! Πείτε η Κεντρική Μακεδονία», είπε ο Διονύσης Ψωμιάδης κατά την τοποθέτησή του, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια όσον αφορά τον τουρισμό. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, είπε ότι γνωρίζει καλά τα προβλήματα που υπάρχουν, ζητώντας την υπομονή των φορέων αφού ο θεσμός βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. «Κάντε λίγη υπομονή, θα έχετε όλο το χρόνο για να ασκήσετε κριτική», είπε χαρακτηριστικά και θέλοντας να προλάβει τυχόν υψηλούς τόνους.
Ο κ. Ψωμιάδης επέμεινε στη συνεργασία των φορέων, εκτιμώντας ότι μπορεί να χάθηκε χρόνος όσον αφορά την παρουσία της Κεντρικής Μακεδονίας σε εκθέσεις του εξωτερικού, «αλλά τα Βαλκάνια δεν χάθηκαν ακόμα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην απουσία της Κεντρικής Μακεδονίας από διεθνείς εκθέσεις, εκτίμησε ότι «ήταν ανώφελο να πάμε, γιατί δεν ήταν προετοιμασμένη», ενώ έκανε λόγο για «περίπτερα παρωδία» στην πρόσφατη έκθεση της Σόφιας. Πρόθεση της Περιφέρειας είναι να συμμετάσχει σε εκθέσεις, αλλά με άλλο σχεδιασμό μέσα από τον οποίο θα προβάλλονται ενιαία οι Περιφερειακές Ενότητες. «Δεν μας βοηθάν τα περίπτερα που στήνουμε και στα οποία μόνο φυλλάδια μοιράζουμε» είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι σ αυτές τις εκθέσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται και κάποια στοιχεία της παράδοσής μας, μέσα από την παρουσία πολιτιστικών συλλόγων. «Πιστεύω ότι το επόμενο έτος, θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα κοινό περίπτερο», είπε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος διευκρίνισε ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συνδράμουν και οι επιχειρηματίες του κλάδου.
Με την άποψη του κ. Ψωμιάδη, περί ουσιαστικής συμμετοχής στις εκθέσεις των επαγγελματιών, συμφώνησε και ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, τονίζοντας ότι «σ’ αυτές τις εκθέσεις δεν θα πρέπει να δείχνουμε το μπόι μας, αλλά την ουσία».
«Αν σας επικρίνουμε κάποιες φορές, δεν είναι για όσα πραγματικά δεν μπορείτε να κάνετε –αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες-, αλλά για όσα μπορείτε και δεν κάνετε», είπε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος. Ο τέως δήμαρχος Δίου, εκτίμησε ότι λείπει η προγραμματική κατεύθυνση και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους ταυτότητα. «Το τουριστικό πακέτο ήλιος, θάλασσα έχει φτάσει στα όρια του και θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση» είπε, προτείνοντας την ανάδειξη του «ασύγκριτου» φυσικού και πολιτιστικού πλούτου «με αναφορά στον Όλυμπο», τον θρησκευτικό τουρισμό με αναφορά στο Άγιο Όρος και τον αρχαιολογικό με αναφορά σε Δίον, Βεργίνα, Πέλλα.
«Ναι στις τουριστικές εκθέσεις, αλλά με έναν άλλον τρόπο», είπε ο κ. Παπαχρήστος, τονίζοντας ότι μετά από κάθε έκθεση θα πρέπει να αξιολογείται η παρουσία της Περιφέρειας σ’ αυτήν. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του Θερμαϊκού και την λήψη μέτρων αντιρύπανσής του από τον βιολογικό της Θεσσαλονίκης, της νότιας Πιερίας και βέβαια από την Τάφρο 66.
Οι εκθέσεις δεν είναι η μοναδική συνιστώσα για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο οποίος είπε ότι αυτές θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές αν είχε προηγηθεί μια προετοιμασία συναντήσεων με επιχειρηματίες, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν οι Περιφερειακές Ενότητες θα διαχειρίζονται κάποιο κονδύλι από μόνες τους για την προβολή. Η απάντηση, στο ερώτημά του ήταν αρνητική από τον κ. Ψωμιάδη.
Υπέρ της ενιαίας διαφήμισης της Περιφέρειας, τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ, υπογραμμίζοντας όμως ότι μέσα από αυτήν θα πρέπει να προβάλλονται οι ιδιαιτερότητες κάθε περιφερειακής ενότητας. Ο κ. Μπούρος, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί Υπουργείο Τουρισμού (είναι, σαν να μην έχει η Γερμανία υπουργείο Βιομηχανίας, είπε), ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιλυθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις χρήσεις γης και την χωροταξία, αν πραγματικά θέλουμε ανάπτυξη.
Υπέρ της συγκρότησης Επιτροπής Τουριστικής Προβολής σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και Περιφερειακής Ενότητας, τάχθηκε η αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας Ματούλα Βελώνη, με την προϋπόθεση ότι σ’αυτές θα συμμετέχουν άνθρωποι σχετικοί με το αντικείμενο. Η κ. Βελώνη εκτίμησε ότι τέτοιου είδους συσκέψεις μπορούν να βοηθήσουν, με την προϋπόθεση ότι θα προκύψουν κάποιες προτάσεις τις οποίες πρέπει να πιστέψουν όλοι.
Να μπει ένα τέρμα στα «κρατικοδίαιτα» ταξίδια, ζήτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Παπανικολάου, εκτιμώντας πως το κομμάτι της τουριστικής προβολής θα πρέπει να περάσει από τον ΕΟΤ εξολοκλήρου στις Περιφέρειες.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σύνορα οι επισκέπτες που έρχονται από τα βόρεια της χώρας, στάθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης. Ο Κώστας Ρέχας έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας να μετατραπεί το λιμάνι της Γρίτσας σε εμπορικό. «Η Πιερία δεν έχει ανάγκη από εμπορικά λιμάνια, αλλά από μαρίνες», είπε ο κ. Ρέχας.
Τουριστική προβολή με… βάρκα την ελπίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: