Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το Βερολίνο πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγελα Μέρκελ Κύκλος επαφών Παπανδρέου


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 Ελλάδα
Κύκλο επαφών για την ελληνική οικονομία ξεκινά από σήμερα Τρίτη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την ...καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αύριο θα επισκεφθεί το Ελσίνκι όπου θα συναντηθεί με την Φινλανδή ομόλογό του.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα σενάρια θωράκισης του ευρώ, οι όροι του νέου συμφώνου ανταγωνιστικότητας και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ με ευνοϊκότερο επιτόκιο. Οι οριστικές αποφάσεις για τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και την Σύνοδο Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα. Στο μεταξύ, πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για τις επαφές που φέρεται να είχε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2009 με τον Ντομινίκ Στρος Καν.
Στην ατζέντα η επιμήκυνση του δανείου
Η τέταρτη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο και η δεύτερη συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ μέσα σε διάστημα περίπου ενός χρόνου, είναι η πιο κρίσιμη, καθώς ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει την απεμπλοκή του λεγόμενου ελληνικού ζητήματος από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας ενόψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη απόψε στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ με θέμα "Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης: Μία ευκαιρία για την Ευρώπη".
Το ραντεβού με την κα Μέρκελ έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 18:00 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Νωρίτερα αύριο το πρωί, θα έχει διαδοχικές επαφές με την ηγεσία του SPD και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, κ. Βέστερβελε.
Αύριο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με την Φιλανδή ομόλογο του στο Ελσίνκι, ενώ θα επισκεφθεί επίσης το Παρίσι και το Λονδίνο.
Η Γερμανία και η Φινλανδία ήταν οι δύο χώρες που τήρησαν την πιο σκληρή στάση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Κόντρα για τις επαφές Πρωθυπουργού - Στρος Καν
Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής" το οποίο αναφέρεται σε επαφές του Πρωθυπουργού με τον Ντομινίκ Στρος Καν τον Δεκέμβριο του 2009.
Σε σχόλιό του, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι όλοι έχουν καταλάβει τι έχει γίνει, για να δεχθεί τα πυρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.
<="" χειροπιαστό="" αποκτά="" να="" φαίνεται="" αισιοδοξία="" συγκρατημένη="" η="" δυσκολίες="" τις="" ?παρά="" ότι="" σημείωσε="" και="" πεταλωτής="" γιώργος="" εκπρόσωπος="" κυβερνητικός="" ο="" τόνισε="" ήταν?,="" εύκολο="" ούτε="" αυτονόητο="" αυτό="" συνομιλητές="" αξιόπιστοι="" πλέον="" είμαστε="" εργαλεία.="" διαθέσιμα="" τα="" όλα="" χρησιμοποιώντας="" μέτωπα="" σε="" άμεσα=""> Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξαρχής αναζητούσε ευρωπαϊκή λύση, κάτι που όπως είπε, στην αρχή ήταν δύσκολο λόγω της "τεράστιας αναξιοπιστίας" που κληροδότησε στη χώρα η ΝΔ και σημείωσε ότι οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δεν επρόκειτο για διαπραγματεύσεις, αλλά διερευνητικές συζητήσεις για την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών
Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι τότε η κυβέρνηση ανακάλυπτε το μέγεθος της κρίσης μέρα με την ημέρα και υποστήριξε πως ο κ. Παπανδρέου "ήταν άκρως λογικό και αναγκαίο τότε να είχε επαφές και με τον Στρος Καν και όλους τους άλλους εταίρους μας".
Σημείωσε δε ότι ο Πρωθυπουργός "ξεκίνησε, όπως όφειλε κάνοντας το καθήκον του ως πρωθυπουργός, να κάνει όλες εκείνες τις διερευνητικές επαφές με όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των δανειακών μας αναγκών και με έξυπνες και συστηματικές κινήσεις ώστε να αναγκάσουμε την ΕΕ να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της χώρας μας, η οποία (σ.σ. ΕΕ) τότε τουλάχιστον δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε έκκληση για σοβαρότητα, λέγοντας ότι "ξαφνικά, εκ τους ασφαλούς και όταν ήδη έχουμε λύσει προσωρινά τις δανειακές μας ανάγκες, ερχόμαστε και διυλίζουμε τον κώνωπα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: