Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Μείωση αποδοχών μέχρι και 35% στον ιδιωτικό τομέα

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011 
Με τις ατομικές συμβάσεις*Τρύπα 9 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία
*Θα χάσουν άλλο 1 δισ. το 2011 λόγω μείωσης μισθών
Ραγδαία αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και μείωση αποδοχών με ατομικές συμβάσεις καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με τις μειώσεις μισθών εκτιμάται ότι θα είναι η χαριστική βολή στην αγορά εργασίας. Όπως παρατηρεί ο ...
πρόεδρος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και επισκιάζουν ακόμη και τις νεοσύστατες επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
Ο ίδιος παρατηρεί ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα που εφαρμόζουν ήδη τις ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών, ενώ και άλλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ενδεικτικά, οι διοικήσεις των εργατοϋπαλληλικών κέντρων σε Σέρρες και Κιλκίς καταγγέλλουν διαρκή συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρησιακών και εργοστασιακών σωματείων στην περιοχή, υπό την απειλή απολύσεων, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα διευκολύνει εκ των προτέρων την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Στον νομό Σερρών σημειώνονται μειώσεις μισθών, ακόμη και έως 35%, χωρίς επιχειρησιακές αλλά με ατομικές συμβάσεις. Όπως τονίζουν συνδικαλιστές, περίπου το 50% των επιχειρήσεων του νομού κατάφεραν μέσω εκβιαστικών διλημμάτων να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, με τις μισές εξ αυτών να επιλέγουν την οδό της μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική.
Υπό την απειλή της απόλυσης οι εργαζόμενοι δεν συγκρότησαν επιχειρησιακά / εργοστασιακά σωματεία και πλέον η μοναδική προστασία τους είναι αυτή που παρέχουν οι κλαδικές συμβάσεις. 
ΤΡΥΠΑ 9 ΔΙΣ.
Την ίδια στιγμή, στα 9 δισ. ευρώ εκτιμάται από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα το 2011 από τις μειώσεις μισθών - εισφορών και την αύξηση της ανεργίας. Η αύξηση της ανεργίας αποστερεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας από πόρους της τάξης άνω των 7 δισ. ευρώ τον χρόνο.
ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Το ασφαλιστικό σύστημα αναμένεται να απολέσει το 2011 περίπου 1 δισ. ευρώ από τη μείωση των μισθών. Και αυτό γιατί ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι απειλούνται με μείωση μισθών κατά 20% μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων (εκτιμάται ότι οι ετήσιες απώλειες του συστήματος για κάθε εργαζόμενο θα είναι της τάξης των 1.000 ευρώ).
Τέλος, το σχέδιο για μείωση των εισφορών στους συνεπείς εργοδότες θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: