Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Για τις νέες αρμοδιότητες στους δήμους Ημερίδα επιμόρφωσης των εκλεγμένων αιρετών για τον Καλλικράτη


Σάββατο18 Δεκεμβρίου 2010 Τοπικά
Ημερίδα επιμόρφωσης εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων στους δήμους Κατερίνης, Δίου - Ολύμπου και Πύδνας - Κολινδρού, πραγματοποιήθηκε χθες... το πρωί στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης.
Τους δημοτικούς συμβούλους που αναλαμβάνουν καθήκοντα από 1/1/2011 ενημέρωσαν με εισηγήσεις τους η οικονομολόγος υπεύθυνη γραφείου ΕΕΤΑΑ Θεσσαλονίκης κα Φανή Σαλτζίδου, η νομικός κα Σοφία Τσακίρη, ο γενικός διευθυντής αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαβασιλείου, ο οικονομολόγος κ. Κ. Ρότσιος, ο Δρ. αρχαιολογίας της διεύθυνσης πολιτισμού Ν.Α. Κοζάνης κ. Δ. Μυλωνάς, ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γ. Δαουτόπουλος, η γεωπόνος κ. Ευγενία Παπανικολάου καθώς και η κα Αθανασία Σοφιανίδου από τη διεύθυνση αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΥΠΕΣΑΗΔ.
Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές ήταν και ο αναπτυξιακός ρόλος των δημοτικών συμβούλων καθώς και ο κοινωνικός τους ρόλος.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Με το Πρόγραμμα "Καλλικράτης", αποδίδεται στους νέους δήμους μια σειρά από αρμοδιότητες που προηγουμένως ασκούνταν από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, η αγροτική ανάπτυξη, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Προδιαγράφεται έτσι ένας νέος ρόλος των νέων δήμων στην τοπική ανάπτυξη.
Ο ρόλος των αιρετών οργάνων των δήμων είναι λοιπόν κομβικός, καθώς αποτελούν όχι μόνο το θεσμικό ιμάντα για την άρθρωση των αναπτυξιακών επιλογών των επιμέρους χωρικών ενοτήτων του νέου δήμου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των βασικών αναπτυξιακών πολιτικών, αλλά κυρίως το βασικό εκφραστή και θεμελιωτή του αναπτυξιακού οράματος της περιοχής.
Η τοπική ανάπτυξη είναι μια διαδικασία που απαιτεί ισχυρή ηγεσία για την παρακίνηση του ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού, την ευαισθητοποίηση, τη διαμόρφωση και επικοινωνία ενός σαφούς και ολοκληρωμένου αναπτυξιακού οράματος για την περιοχή.
Η πρωτοβουλία για την ανάληψη ενός τέτοιου αναπτυξιακού ρόλου στην τοπική κοινωνία μπορεί να προέλθει από πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως τοπικά επιμελητήρια και αντιπροσωπευτικές επαγγελματικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και ομάδες πολιτών.
Σε κάθε όμως περίπτωση, ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι κομβικός, καθώς, λόγω της ιδιότητας και της πολιτικής επιρροής τους, είναι σε προνομιακή θέση να συνθέσουν τις επιμέρους πρωτοβουλίες και τα αιτήματα σε ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Ποιες όμως είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάληψη και αποτελεσματική εκπλήρωση ενός τέτοιου σύνθετου αναπτυξιακού ρόλου στην τοπική κοινωνία;
Από τη διεθνή και εγχώρια εμπειρία, αναδεικνύεται ότι σε μεγάλο βαθμό η ικανότητα των τοπικών αιρετών οργάνων να αναλάβουν μια τέτοια κρίσιμη αναπτυξιακή λειτουργία εξαρτάται εν πολλοίς από τους εξής παράγοντες: Ο αναπτυξιακός ρόλος των δημοτικών συμβούλων, η κατανόηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της περιοχής είναι απαραίτητη, καθώς διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ένταξη των τοπικών αυτών αναπτυξιακών χαρακτηριστικών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Πώς εντάσσεται η τοπική οικονομία στο ευρύτερο περιφερειακό και εθνικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον; Το στοιχείο αυτό είναι αναγκαίο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι τοπικές αρχές είναι αντιμέτωπες με έναν έντονο ανταγωνισμό και πολιτική πίεση, ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη δημιουργία ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ
Με το Πρόγραμμα "Καλλικράτης", διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Οι νέες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στους δήμους, στον κρίσιμο αυτό τομέα, ενδυναμώνουν το ρόλο των νέων δήμων στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία αλλά και θέτουν νέες προκλήσεις για το ρόλο των αιρετών οργάνων.
Τέτοιες αρμοδιότητες είναι μεταξύ άλλων η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών και η διενέργειά τους. Η τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες, καθώς και σε συλλόγους ή σωματεία, που επιδιώκουν φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η άσκηση ελέγχου και εποπτείας στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) και η ευθύνη λειτουργίας των παιδικών εξοχών. Η εποπτεία επί των φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων, καθώς και η έγκριση του προϋπολογισμού τους, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των επιχορηγήσεων, που δίδονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: