Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Γυρίζουμε σελίδα

orkomosia_1
Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά την ορκωμοσία του νέου αιρετού περιφερειακού συμβούλιου κεντρικής Μακεδονίας
«Οι εκλογές τελείωσαν. Για εμάς, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Πέρα και πάνω από κόμματα, θεωρούμε.. αυτονόητη πλέον την αγαστή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Περιφέρειας. Για να πάψει η Κεντρική Μακεδονία να αντιμετωπίζεται ως άγονη γραμμή. Είμαστε με την Πολιτεία, είμαστε με την κοινωνία, είμαστε με την Περιφέρεια. Ο Καλλικράτης είναι ένα κορυφαίο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί», ήταν η κατακλείδα της πρώτης ομιλίας του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ως αιρετού περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, αμέσως μετά τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, χοροστατούντων των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου και Καλαμαριάς Προκόπιου, ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι 71 περιφερειακοί σύμβουλοι κεντρικής Μακεδονίας (μεταξύ αυτών και οι 5 της Πιερίας), έδωσαν όρκο να διαφυλάξουν, σύνταγμα, νόμους και τα συμφέροντα των πολιτών που τους ψήφισαν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
«Ενώπιον θεού» ορκίστηκαν οι 64, ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν οι επτά περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η 19η Δεκεμβρίου είναι μια μέρα που θα μείνει στην Ιστορία. Σήμερα, υπογράφουμε το «πιστοποιητικό γέννησης» της νέας, αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά έχει εντολή από το λαό. Αυτή τη λαϊκή εντολή οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση. Σήμερα είναι μια μέρα ενότητας. Την 1η Ιανουαρίου γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε τα δεδομένα, κάνουμε μια νέα αρχή. Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, είμαστε πλέον μια ενότητα, μια γροθιά, μια μεγάλη οικογένεια, που πρέπει να φροντίσει για όλα τα μέλη της. Και αποτελεί προσωπική μου δέσμευση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πως, όπως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, Μακεδονία δεν θα είναι μόνο η Θεσσαλονίκη».
Ανέφερε ακόμη ότι θα στηρίξει με πνεύμα συναίνεσης κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που συμβάλει στην ανάπτυξη και δήλωσε ότι θα διεκδικήσει και δεν θα κρυφτεί πίσω από τις αδυναμίες και τις προχειρότητες του «Καλλικράτη».
Χαιρετισμό απηύθυναν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Κυριάκος Βελόπουλος, Τάσος Κουράκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιάννης Κούτρας.

Η πρώτη συνεδρίαση της παράταξης του Μάρκου Μπόλαρη

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο συνδυασμός «Μέτωπο Ανάπτυξης» του Μάρκου Μπόλαρη συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση στα γραφεία της παράταξης στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού, συζητήθηκαν θέματα οργανωτικής και διοικητικής υποστήριξης της λειτουργίας της παράταξης κατά το πνεύμα και το γράμμα της νέας αρχιτεκτονικής του νόμου «Καλλικράτης», με βάση και τη σχετική εμπειρία αντίστοιχων  ευρωπαϊκών παραδειγμάτων. Κρίθηκε αναγκαία η θεσμοθέτηση της διοικητικής υποστήριξης του ρόλου της αντιπολίτευσης με πληρότητα και επάρκεια, καθώς και η φυσική παρουσία της, με την απαραίτητη γραμματειακή υποστήριξη, σ' όλες τις περιφερειακές ενότητες στα επτά πρώην νομαρχιακά διαμερίσματα. Επίσης, κρίθηκε αναγκαία η κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων σ' όλους τους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού για το συστηματικό έλεγχο των δράσεων της συμπολίτευσης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Ο συνδυασμός «Μέτωπο Ανάπτυξης» αποφάσισε στην πρώτη, μετά τις εκλογές, συνεδρίασή του, να ασκήσει δομική αντιπολίτευση, συνδιαμορφώνοντας με τις προγραμματικές θέσεις, το δημόσιο λόγο και την κοινωνική παρουσία, το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που χρειάζεται η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, η μητροπολιτική Θεσσαλονίκη μαζί μ' όλες τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, της Ημαθίας και της Πιερίας.
Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ημερίδων και σεμιναρίων σ' όλες τις περιφερειακές ενότητες των πρώην νομαρχιακών διαμερισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: