Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Υποψηφιότητα ευθύνης - Συνέντευξη τύπου του υποψηφίου δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Θανάση Τσιφοδήμου

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Τις προγραμματικές θέσεις του Συνδυασμού «Κίνηση Ευθύνης», παρουσίασε χθες το πρωί, ο υποψήφιος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Θανάσης Τσιφοδήμος, επιλέγοντας ως χώρο την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου. Ο επικεφαλής της «Κίνησης Ευθύνης», δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δύο εκ των συνυποψήφιων του, στον Γιώργο Παπαθανασίου και στον Κώστα Δημόπουλο. Από τον μεν ...πρώτο ζήτησε να απαντήσει επιτέλους αν σε περίπτωση που εκλεγεί θα μείνει στο δημαρχιακό θώκο (εκκρεμεί εις βάρος του παραπεμπτικό βούλευμα σε βαθμό κακουργήματος), για τον δε, δεύτερο, άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για το νέο δήμο (αναφέροντας ως παράδειγμα την «σύγχυση» από πλευράς Κώστα Δημόπουλου, του Αλεξάνδρειου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).

tsifodimos 
«Κατέρχομαι υποψήφιος δήμαρχος, γιατί οι παρακαταθήκες που πήρα από τη θητεία μου στο Δήμο Λιτοχώρου και η άποψη των δημοτών για μένα, μου δίνουν το δικαίωμα να το κάνω», είπε ο κ. Τσιφοδήμος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. «Δεν βλέπω την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα πεδίο να πετύχω, επειδή απέτυχα να εκλεγώ βουλευτής ή νομάρχης», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τον Κώστα Δημόπουλο και τον Γιώργο Παπαθανασίου.
«Μπορώ να ασκήσω τα καθήκοντά μου από την πρώτη μέρα που θα αναλάβω», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, διερωτώμενος αν και οι άλλοι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν το ίδιο σε περίπτωση που εκλεγούν.  Ο κ. Τσιφοδήμος, σχολιάζοντας τη ρίψη φυλλαδίων εναντίον συνυποψηφίων του, έκανε λόγο για «καταδικαστέες ενέργειες», ωστόσο ζήτησε από τον κ. Παπαθανασίου να απαντήσει επί της ουσίας για το αν ισχύουν τα όσα γράφονται σε σχέση με την εμπλοκή που έχει με τη Δικαιοσύνη για τη διαχείριση που έκανε όσο ήταν δήμαρχος στη ΔΕΑΛ. Μάλιστα, ανέφερε ότι ως πρόεδρος της ΔΕΑΛ, ζήτησε και πήρε το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα, (επειδή η υπόθεση αφορά μια δημοτική επιχείρηση στην οποία είναι ο ίδιος πρόεδρος) ενώ παράλληλα ζήτησε από τον κ. Παπαθανασίου, να απαντήσει δημόσια για το αν υπάρχει ή όχι το συγκεκριμένο παραπεμπτικό βούλευμα. «Αν εκλεγεί ποιος θα τον αντικαταστήσει, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης το 2012», αναρωτήθηκε ο κ. Τσιφοδήμος, τονίζοντας πως «οι δημότες είναι οι πρώτοι που ζητούν απαντήσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιους λόγους ο ίδιος δεν έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα στον Γιώργο Παπαθανασίου, σε κάποια από τις «μονομαχίες» που είχαν σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, απάντησε ότι όταν πληροφορήθηκε για το βούλευμα, προτίμησε να ρωτήσει κατ’ ιδίαν τον κ. Παπαθανασίου, αλλά χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

Αναφερόμενος στη δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα, υποστήριξε ότι «τα κόμματα είναι απαραίτητα, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιβάλλουν υποψηφίους δημάρχους των Αθηνών», σημειώνοντας ότι ο ίδιος κατέρχεται υποψήφιος χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και με την βεβαιότητα ότι αυτός και οι συνεργάτες του, μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας.
Ο κ. Τσιφοδήμος, δεν άφησε ασχολίαστη και την δήλωση του Κώστα Δημόπουλου, ότι ντρέπεται που είναι Νέα Δημοκρατία (η δήλωση έγινε, σε τηλεοπτική εκπομπή και σε ερώτηση για τη σύμβαση παραχώρησης της Εθνικής Οδού), χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη αφού προέρχεται από έναν πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιο δήμαρχο με τη στήριξη του συγκεκριμένου κόμματος. «Και εγώ και οι συνεργάτες μου, ανήκουμε σε κάποιο κόμμα και όχι όλοι στο ίδιο, αλλά κανείς δεν θα έκανε μια τέτοια δήλωση», είπε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής της «Κίνησης Ευθύνης» ρωτήθηκε (ως εκλεγμένος δήμαρχος με τη στήριξη της Ν.Δ. στο Λιτόχωρο), αν θα δήλωνε ευχαριστημένος από την πολιτική του κόμματός του για την Πιερία. «Για το έργο της προηγούμενη Κυβέρνησης δεν μπορεί να απαντήσει κανείς μονολεκτικά. Ούτε όλα σωστά τα έκανε, ούτε όλα λάθος. Θα σας πω μόνο ότι για πρώτη φορά, με την προηγούμενη Κυβέρνηση αυξήθηκαν οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ξεκίνησε η επιστροφή των παρακρατηθέντων», απάντησε ο δήμαρχος Λιτοχώρου.

Πρώτο μέλημα (κομβικό σημείο, το είπε χαρακτηριστικά) εφόσον ο συνδυασμός του αναλάβει τη διοίκηση, είναι η ορθή συγκρότηση των Υπηρεσιών του νέου Δήμου και η στελέχωσή τους με δυναμικό, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.
Ο κ. Τσιφοδήμος έκανε λόγο για έναν Δήμο με τεράστιες δυνατότητες, αλλά και πολλά προβλήματα. Όπως ανέφερε, θα εργαστεί για την ενίσχυση τριών σημαντικών αξόνων που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής. Στις υποδομές (όπου ο δήμος χρειάζεται μια σειρά από οδικά έργα και έργα αποχέτευσης), στον τουρισμό (με την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητές του), αλλά και στη γεωργία, τονίζοντας ότι η εμπειρία, η γνώση και οι υποδομές σοβαρών αγροτικών μονάδων όπως η ΕΑΣ και η Ζευς Ακτινίδια, πρέπει να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος των παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: