Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τέτοια ώρα τέτοια λόγια την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

EOT_Skotina
Για την τύχη του κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα και του Ξενία του Πλαταμώνα, που έχουν εγκαταλειφθεί και ρημάζουν, ζήτησε να μάθει ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Και του απάντησε, στη Βουλή, εκ... μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης ότι:
«αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να τεθούν στη διάθεση των ενδιαφερομένων τα τεύχη της πρώτης φάσης για να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη βέλτιστη αξιοποίηση της έκτασης», ότι «η πρώτη φάση θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο», ότι «η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο» κι ότι και μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο πιστεύει πως θα έχει κλείσει ο διαγωνισμός (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού).

Επειδή όμως ο υφυπουργός δεν ήταν και πολύ συγκεκριμένος για το τι ακριβώς θα τεθεί στη διάθεση των ενδιαφερομένων (με τα τεύχη και τις φάσεις), ο βουλευτής Πιερίας επανήλθε:
«Σας ρωτώ, κύριε Υπουργέ: ο διαγωνισμός θα αφορά τη λειτουργία του camping; Θα είναι μακροχρόνια η μίσθωση; Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να βρείτε τρόπους πιο βιώσιμους, πιο ελκυστικούς για την αξιοποίηση αυτού του σοβαρού περιουσιακού στοιχείου. Αν πάμε μόνο με τη θεωρία ενός οικονομικού τιμήματος για το δημόσιο δεν θα έχουμε επιτυχία. Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο η θεωρία για την αξιοποίηση του ακινήτου είναι τα leasing, οι μακροχρόνιες συμβάσεις. Δεν πωλούνται τέτοια φιλέτα διότι υπάρχει σπάνις περιουσιακών στοιχείων στη θάλασσα, στην παραλία».

Τι ανταπάντησε ο υφυπουργός; «Είναι προφανές», είπε, «ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μίσθωση ενός ή δύο ετών όταν αναφερόμαστε σε μία αξιοποίηση υψηλών προδιαγραφών. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας είτε με επικοινωνίες που πραγματοποιείτε με το Υπουργείο, είτε με την ΕΤΑ στην οποία θα θέσετε αυτά τα ζητήματα τα οποία θα μεταφέρουμε και εμείς. Αν αποτελούνε και άποψη των φορέων της περιοχής ακόμη καλύτερα. Έτσι θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε για να διασφαλίσουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή».

Δηλαδή (για να καταλάβουμε), παρά τα τεύχη, τις φάσεις και τα χρονοδιαγράμματα, έχουν ακόμα χρόνο οι φορείς του νομού να εκφράσουν απόψεις;
Ή απλά μας δουλεύει ο υφυπουργός;


Xenia_Platamona
Αδιάβαστος πιάστηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης!
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός ήταν άκρως ενημερωμένος για το μέγεθος του Ξενία Πλαταμώνα («δεν ήταν κάτι μεγάλο, πέντε δωμάτια, ένα βενζινάδικο, ένας χώρος εστιατορίου και ένας χώρος καφετέριας», είπε), όχι όμως και για τον αρχιτέκτονα που το σχεδίασε.
«Χαρακτηρίστηκε», ανέφερε, «από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2008 ως προστατευόμενο μνημείο γιατί ήταν έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Κωνσταντινίδη».
Αμ δε, κύριε υφυπουργέ! Του Φίλιππου Βώκου είναι, δεν είναι του Κωνσταντινίδη.

Απ’ ό,τι είπε πάντως, η κυβέρνηση έχει μεν σχεδιασμό για όλα τα ΞΕΝΙΑ της χώρας, αλλά «δυστυχώς αυτό το ΞΕΝΙΑ δεν είναι στα προς αξιοποίηση που μπορούν να αποφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη», τόνισε.
«Το ότι όμως έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο ήδη το προφυλάσσει και διασφαλίζει την ανάδειξη και την αξιοποίησή του», πρόσθεσε.
Η οποία ανάδειξη και αξιοποίηση, βέβαια, ούτε που του πέρασε από μυαλό ότι μπορεί να γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού της το παραχωρήσουν, το Ξενία.
«Να δούμε», είπε ο υφυπουργός, «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιηθεί, για να το πάρει κάποιος, αν θα πρέπει να γίνει εστιατόριο ή καφετέρια, αν μπορούν ξανά να λειτουργήσουν τα πέντε δωμάτια και αν υπάρχει προοπτική οικονομικής επιβίωσης μιας τέτοιας επιχείρησης».
Δηλαδή κι από τη μύγα ξύγκι θέλει να βγάλει η κυβέρνηση!



XYTA
Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Κατερίνης σχετικά με τα επικίνδυνα τοξικά υγρά (στραγγίδια) τα οποία διαρρέουν ανεξέλεγκτα από τις δεξαμενές του ΧΥΤΑ Κατερίνης, κατέθεσαν χθες, στις 10:00 το πρωί, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.
Η αναφορά συνοδεύονταν με κάτι παραπάνω από εύγλωττες φωτογραφίες, για τη κατάσταση που επικρατεί εντός και εκτός του ΧΥΤΑ.
Δηλαδή και με γυμνό μάτι, που λέει ο λόγος, μπορεί να δει η εισαγγελική αρχή το έγκλημα που διαπράττεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: