Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

"Πιέζει" η Μέρκελ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας - Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
Σε "θερμό" κλίμα ξεκίνησε χθες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών με την γαλλογερμανική πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας να προκαλεί δυσφορία στους κόλπους της Ένωσης και να διχάζει τις ευρωπαϊκές... κυβερνήσεις.

Η Ανγκελα Μέρκελ πιέζει έντονα για την αναθεώρηση της Συνθήκης προς ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ -προωθώντας τη διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης και τη δυνατότητα αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε χθες το απόγευμα κυριαρχεί το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για κυρώσεις στις δημοσιονομικά "απείθαρχες" χώρες και χαμηλό προϋπολογισμό για την ΕΕ το 2011, ωστόσο η γαλλογερμανική πρόταση δημιουργεί κλίμα δυσφορίας και ανεβάζει το θερμόμετρο στο "κόκκινο".
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν στο Συμβούλιο εξαιρετικά ενοχλημένοι για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε προ ημερών κατ' ιδίαν η Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί για να προωθήσουν την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί την ίδια στιγμή μια κυνική θεωρία που θέλει τον Σαρκοζί να συμφώνησε στο γερμανικό αίτημα για τη Λισαβόνα διότι γνώριζε πως τα άλλα κράτη-μέλη δεν θα το επέτρεπαν. Γάλλοι αξιωματούχοι επιμένουν πως οι υποψίες είναι αβάσιμες και δηλώνουν πεπεισμένοι πως θα καταφέρουν να κερδίσουν εν καιρώ τη συναίνεση των υπολοίπων εταίρων.
Επιμένει η Ανγκελα Μέρκελ
Για την τροποποίηση της Συνθήκης -η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από οκτώ χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων- θα απαιτηθεί ομοφωνία, καθώς και επικύρωση από τα εθνικά Κοινοβούλια των "27" και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολιτικές διαιρέσεις και πιθανότατα θα αποβεί μακρά.
Ωστόσο, η Γερμανία είναι αποφασισμένη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να δώσουν εντολή στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να παρουσιάσει εντός των προσεχών μηνών προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στην απαίτησή της να αλλάξει η Συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να δοθεί στη ζώνη του ευρώ ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, και στη βούλησή της -η οποία επικρίνεται έντονα- να στερούνται οι χώρες που δεν συμμορφώνονται, τα δικαιώματα ψήφου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: