Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010



papadreou_mΗ πορεία μας είναι καλή και εν ευθέτω χρόνω θα βγούμε στις αγορές, τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με πολιτικούς συντάκτες και με ..αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τον πόνο αναδύεται μια διαφορετική και καλύτερη Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική προς τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι τα όσα είπε στη ΔΕΘ έβλαψαν τον ίδιο και, σε τελική ανάλυση, ας κατέθετε τις μαγικές του φόρμουλες πριν από έξι μήνες για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Η χώρα έζησε ένα άλλο είδος τρομοκρατίας, το φόβο ότι σε κυνηγούν οι αγορές, τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

"Προσωρινής φύσης τα μέτρα"

"Είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, ό,τι είχαμε πει το κάναμε" τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Επεσήμανε δε ότι έχουμε καλή πορεία, που αναγνωρίζεται διεθνώς, και ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι προσωρινής φύσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης του χρέους.
"Τώρα περνάμε στην προώθηση της ανάπτυξης και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές" τόνισε.
Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία δεν την είχε, ωστόσο, όπως τόνισε, "την έχουμε από την κοινωνία".
Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση.
Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν η Ελλάδα σκέπτεται να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον διεθνών οίκων αξιολόγησης ή διεθνών κερδοσκόπων. Από την απάντησή του προέκυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, η οποία διαθέτει ανθρώπους ειδικούς στα θέματα αυτά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο πλαισιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία, όπως είπε, θα επιδιωχθεί να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.
Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε αν η έρευνα θα περιλάβει και την περίοδο του 2001, όταν η Γκόλντμαν Σαξ συμμετείχε στη διαμόρφωση των στοιχείων που είχαν υποβληθεί ενόψει της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η διερεύνηση θα φθάσει και μέχρι εκείνη την περίοδο, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι το 1981. Οπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα γράψουμε βιβλίο ιστορίας.
Σε ερώτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών απάντησε ότι θα υπάρχει σίγουρα ένας δημόσιος πυλώνας, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος. Το θέμα της δημιουργίας δημόσιου πυλώνα δεν είναι θέμα του μνημονίου και η τρόικα δεν μπορει να έχει λόγο σε αυτό, τόνισε.
"Έχει δίκιο να φωνάζει κανείς για την περαίωση, για εμάς είναι η τελευταία φορά, το νέο φορολογικό σύστημα βάζει τέλος" ανέφερε ο Πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο της περαίωσης.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ο ισχύων νόμος είναι στην ουσία και ένας ανύπαρκτος νόμος, αφού δεν εφαρμόζεται. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε το νέο φορολογικό σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχει η έννοια της ανέλεγκτης υπόθεσης.
Ο έλεγχος θα γίνεται δειγματοληπτικά και εξονυχιστικά, όπου υπάρχουν παραβάσεις θα επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις και όλες οι υποθέσεις θα κλείνουν μεσα στον ίδιο χρόνο και δεν θα μεταφέρονται στον επόμενο.
Το παλιό σύστημα, είπε ο κ. Παπανδρέου, ήθελε τον πολίτη εκ προοιμίου απατεώνα και τον κρατούσε σε ομηρία επί δέκα χρόνια. Αυτό τελειώνει με το νέο φορολογικό σύστημα, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να καταργηθεί ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων, εφόσον οι διαδικασίες ελέγχου που προβλέπονται εκεί ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό σύστημα.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2011 θα δοθεί από την κυβέρνηση μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία της εργασίας.

Επίθεση κατά Σαμαρά

Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ας μας έδινε τη φόρμουλά του και ας κατέθετε τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, να λύναμε τα προβλήματά μας".
Τόνισε δε στη συνέχεια ότι η ΝΔ κινείται υποκριτικά και ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Όπως είπε, η πρόταση αυτή για μηδενισμό του ελλείμματος έβλαψε τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει μαγικές φόρμουλες και να μην τις εφαρμόζει.
Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τις κατηγορίες που του απευθύνει η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς ότι τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν λόγω της καθυστέρησης προσφυγής της Ελλάδας στις αγορές και των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών.
Τα περί καθυστέρησης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι θεωρητικά και οι αγορές δεν επηρεάστηκαν από τις δηλώσεις. Επηρεάστηκαν, όμως, όταν διάβασαν τις στατιστικές τις οποίες έκρυβε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ολα αυτά τα προβλήματα, είπε, δεν έγιναν μέσα σε δύο μήνες, αλλά τα προηγούμενα 5,5 χρόνια όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε το χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Καλλικράτης" κι εκλογές

Η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο βάρος στον "Καλλικράτη", ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, είπε ότι πρέπει να ψηφιστούν άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν το θεσμό, αλλιώς δεν θα εφαρμοστεί σωστά. Πρόσθεσε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμνημονιακή τακτική της αντιπολίτευσης, ότι ο κόσμος όποιον ψηφίζει θα τον έχει στο κεφάλι του, είτε θετικά, αν ψηφίσει ανθρώπους που στηρίζουν το θεσμό, είτε αρνητικά, αν ψηφίσει αντιμνημονιακά.
Βεβαίως και μας απασχολεί τί χρώμα θα έχει ο χάρτης το βράδυ των εκλογών, όπως και ότι το αποτέλεσμα θα έχει πολιτική σημασία, είπε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν μηνύματα για τις αλλαγές που ήδη κάναμε, αλλά και εκείνες που προωθούμε.
Αλλά, όπως τόνισε, σημασία δεν έχει μόνο πως θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και πως θα το αξιολογήσουν στο εξωτερικό. Και τί συμπέρασμα θα βγάλουν: Αν, δηλαδή, οι Ελληνες στηρίζουν τις αλλαγές που προωθούνται και αν η χώρα συνεχίζει να έχει καλή πορεία.

Εξεταστικές Επιτροπές

Αναφορικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει αποδείξει την τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο και υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φάσκουν και αντιφάσκουν.
Ερωτηθείς αν θα πάει ο Κ. Σημίτης στην Εξεταστική για τη Siemens, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει στη θέση της Εξεταστικής και επεσήμανε ότι "έχουμε πει όλα στο φως".
Ο κ .Παπανδρέου ανέφερε ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα συσταθεί η Εξεταστική γιά την οικονομίασυμβούλους του κκ. Παπαδήμο και Σιόπα είπε ότι εκφράζουν τις σκέψεις τους ωστόσο δεν αποφασίζουν. αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αφορά και την περίοδο πριν από την κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ για τους
Σε ερώτηση αναφορικά με άρθρο στο διεθνή Τύπο που συνυπέγραφε και ο κ. Σκιόπα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο κ. Σκιόπα δεν μίλησε για χρεοκοπία.

Κλειστά επαγγέλματα

"Θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση με τον καλύτερο και τον πιο ήπιο τρόπο. Ομως το κράτος πρέπει να λειτουργεί" τόνισε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων.
Ερωτηθείς δε σχετικά, απέδωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων σε συντεχνιακά συμφέροντα.
Τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα προχωρήσουν και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός είναι να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση των νέων στα επαγγέλματα.
Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Τύπου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να υπάρξει θεσμικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Σχετικά με το Ελληνικό

Οι Άραβες δεν μας ζήτησαν να γίνει καζίνο το Ελληνικό, διευκρίνισε με αφορμή τη συμφωνία με το Κατάρ, τονίζοντας ότι πάγια θέση δική του και της κυβέρνησης είναι να εξελιχθεί το Ελληνικό στο μεγαλύτερο πιθανώς πάρκο της Ευρώπης.

ΑΝτιδράσεις

«Τα μαγικά, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Πρωθυπουργός, να τα αναζητήσει στην κωμικοτραγική αστοχία των δικών του προβλέψεων. Σε αντίθεση με την αστοχία των κυβερνητικών προβλέψεων, οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένες, άμεσα εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές. Γι΄ αυτό και συγκροτούν, σήμερα, τη μόνη ορατή και ασφαλή διέξοδο από τα δραματικά αδιέξοδα, στα οποία οδήγησε τον τόπο η κυβέρνηση του Μνημονίου», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: