Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

«Φρένο» στα λουκέτα - Δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοίδη για τους στόχους του νέου αναπτυξιακού νόμου ο υπουργός, κάλεσε τις τράπεζες να συμμετέχουν εμπράκτως στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 
Κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας προέβλεψε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι η κακή οικονομική κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που θα είναι ..έτοιμος τον επόμενο μήνα.
Για το νέο αναπτυξιακό νόμο, σημείωσε πως θα περιορίζει στο ελάχιστο τις επιδοτήσεις και θα δίνει φορολογικά αντικίνητρα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις καινοτομίας.
Ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία. Στην αναπτυξιακή προσπάθεια περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα είναι έτοιμος ως τα τέλη Οκτωβρίου και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα συμπράξουν το Δημόσιο με τράπεζες. Για το ΕΣΠΑ γίνεται ήδη προσπάθεια επιτάχυνσης των απορροφήσεων, ενώ το 2011 αναμένεται και αναθεώρηση των προγραμμάτων, και απλοποίηση των διαδικασιών όπου χρειαστεί, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. «Φιλοδοξούμε, τόνισε ο υπουργός, να δημιουργήσουμε ένα κύμα νέων επενδυτών. Θα καλέσουμε νέους επιστήμονες να ανοίξουν φτερά στην επιχειρηματικότητα». Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί το νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί από την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, (στο οποίο το Δημόσιο θα εισφέρει 460 εκατ. ευρώ και αναμένει από τις τράπεζες τα διπλάσια) καθώς και οι Κοινοτικές πρωτοβουλίες Jessica και Jeremie.
Ακόμα, ο υπουργός, κάλεσε τις τράπεζες να συμμετέχουν εμπράκτως στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. "Περιμένουμε την έμπρακτη συμμετοχή των τραπεζών στην ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς παρά το γεγονός ότι λόγω της κρίσης υπάρχουν απώλειες 27 δισ. ευρώ" δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Παράλληλα τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που πωλούν τα 100 προϊόντα που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς ακριβότερα έως 30% σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τη στιγμή μάλιστα, πρόσθεσε, που η Ελλάδα είναι μια χώρα χαμηλού εργατικού κόστους και ενοικίων. Ο υπουργός τάχθηκε κατά των κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά και τόνισε ότι το μοναδικό μέλημα θα είναι η εφαρμογή των νόμων με έμφαση στο δίκαιο του ανταγωνισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: