Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νοκ άουτ ο αξονικός τομογράφος - Πριν καν ξεκινήσει να λειτουργεί!


basiko_1

Ούτε μια τομογραφία δεν πρόλαβε να βγάλει ο ολοκαίνουργιος αξονικός στο νέο Νοσοκομείο Κατερίνης..
και τέθηκε εκτός λειτουργίας. Χθες η Διοίκηση περίμενε την τρίτη, μέχρι στιγμής, απόπειρα της προμηθεύτριας εταιρείας-της Siemens-να διορθώσει τη βλάβη.
Τελικά τα εσπευσμένα, πριν από ακριβώς έναν χρόνο (Σεπτέμβριο του 2009), εγκαίνια του νέου Νοσοκομείο Κατερίνης και η έκθεση του πρόωρα συναρμολογημένου και εγκατεστημένου ξενοδοχειακού και ιατροτεχνικού (αξίας 17 εκ. ευρώ) εξοπλισμού στα μάτια των επισκεπτών και στα φλας των καμερών, είχαν και τα … παρατράγουδά τους. Τα οποία, αν περιορίζονταν στο γάριασμα των-κρεμασμένων στα παράθυρα των θαλάμων των ασθενών-κουρτινών, δεν θα γινόταν βέβαια λόγος. Λόγος, και μάλιστα σοβαρός, γίνεται γιατί η σκόνη, η υγρασία και η αχρησία, τους δώδεκα αυτούς μήνες που το Νοσοκομείο έμεινε αλειτούργητο, αποδιοργάνωσαν τον υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο και τον έβγαλαν νοκ άουτ.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Στέργιο Φαρμάκη, η δοκιμαστική λειτουργία του αξονικού τομογράφου, που προηγήθηκε της μετακόμισης στις νέες εγκαταστάσεις, στέφθηκε με επιτυχία. Όταν όμως ο πρώτος ασθενής πήρε θέση στο μηχάνημα, αυτό έκανε … μπαμ και σίγησε.
Πέρασαν ήδη 10 μέρες από την έναρξη λειτουργίας του νέου νομαρχιακού Νοσοκομείου κι ο αξονικός τομογράφος παραμένει εκτός λειτουργίας, αφού η Siemens (το 80% των μηχανημάτων του νέου Νοσοκομείου είναι της Siemens) δεν κατάφερε ακόμη να τον επιδιορθώσει.
«Έργα Αβραμόπουλου!», μας είπε ο Διοικητής που εκτιμά ότι η βλάβη δεν μπορεί παρά να οφείλεται στη 12μηνη αχρησία του πρόωρα συναρμολογημένου κι εκτεθειμένου μηχανήματος. «Κι αν αργούσαμε λίγο ακόμα», υποστήριξε, «θα χάναμε και την εγγύηση που δίνει ο προμηθευτής».

Για την ώρα, το νέο Νοσοκομείο στέλνει τους νοσηλευομένους του στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της Κατερίνης, καθώς ο παλιός αξονικός τομογράφος, που εγκαταλείφθηκε στο παλιό Νοσοκομείο, είναι επισφαλής.
Κάνει «κακές εκτυπώσεις», μας είπε ο κ. Φαρμάκης, που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες, μοιραίες διαγνώσεις και, καθώς έχει συμπληρώσει 15ετία, η εταιρεία (η Ζήμενς και πάλι) δεν αναλαμβάνει πλέον να τον επισκευάσει.

Παράπλευρη απώλεια του ανενεργού αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου είναι και οι ταλαίπωροι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Πιερία, οι οποίοι, καθώς η Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ Κατερίνης δε διαθέτει αξονικό, εξυπηρετούνταν από το Νοσοκομείο.
Σήμερα, η μόνη λύση για τους ΙΚΑτζήδες είναι να απευθυνθούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά, κατά πως τραγικά πληροφορήθηκε ένας εξ αυτών που έχει παραπεμπτικό από γιατρό του ΙΚΑ, το πλαφόν που έχει βάλει το Ταμείο στα δυο ιδιωτικά κέντρα που υπάρχουν στην Κατερίνη είναι 60 τομογραφίες το μήνα κι ο αριθμός αυτός έχει ήδη καλυφθεί και για τον επόμενο μήνα.

ΚΡΑΧΤΗΣ  
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: