Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

εύσημα από ΔΝΤ - Τη σωστή πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει σε έκθεσή του


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Τη σωστή πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ, κρούοντας όμως για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για την περαιτέρω μείωση των δαπανών, προκειμένου να καλυφθεί ..η υστέρηση των εσόδων. Tαυτόχρονα ζητά την επίσπευση απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ γίνεται ειδική μνεία γίνεται στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του ελέγχου των δαπανών. Στις Βρυξέλλες, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέφρασαν ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορένζο Μπίνι Σμάγκι. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε γύρο επαφών με διεθνείς επενδυτές στην Ευρώπη στο πλαίσιο roadshow για την προβολή της προόδου που σημειώνει η Ελλάδα στον έλεγχο των δημοσιονομικών της. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters Insider, δήλωσε βέβαιος για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1% και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την πρόθεση να βγει ξανά στις αγορές το 2011 και σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου για τους Έλληνες της διασποράς. 
Θετική η πρώτη αποτίμηση του ΔΝΤ
Θετική είναι η αποτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Στην πρώτη του έκθεση για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο για μια δυνατή αρχή και για στόχους που ήδη έχουν επιτευχθεί, ωστόσο κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για την περαιτέρω μείωση των δαπανών προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών. «Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, η προσπάθεια συγκρούεται με μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Εφορίας», τονίζεται στην έκθεση.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ παράλληλα ζητά να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Λαμβάνουμε υπόψη μας την έκθεση του ΔΝΤ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπο, Γιώργος Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε και γι’ αυτό το λόγο δεν έχει λήξει ο συναγερμός και τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας.
Την διαφωνία της με τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, εξέφρασε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε το λιγότερο άκομψες τις συστάσεις της έκθεσης του ΔΝΤ και επεσήμανε πως "η ΝΔ δεν στηρίζει μέτρα που οδηγούν την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε μαρασμό, αλλά προτείνει το δρόμο της ανάπτυξης που μας βγάζει από την κρίση". Η έκθεση του ΔΝΤ που χειροκροτεί την κυβέρνηση και την προτρέπει να προχωρήσει την πολιτική της, επιβεβαιώνει την ανάγκη να αντεπιτεθεί ο λαός, δήλωσε το ΚΚΕ.
"Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα"
Παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορένζο Μπίνι Σμάγκι επέμειναν στην ανάγκη να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά σχετικά με τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που εξακολουθούν να παρατηρούνται στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τις αγορές, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο έχοντας πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα δημοσιονομικής πειθαρχίας» και υπογράμμισε ότι μετά από μια τέτοια κρίση απαιτείται χρόνος για την αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένων της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και των βημάτων που πραγματοποιούνται για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, πρωτοβουλίες οι οποίες, όπως σημείωσε, ευθυγραμμίζονται με τα όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τις προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα αλλά και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο κ. Σμάγκι τόνισε ότι κατά την ελληνική κρίση οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ελλάδας και τώρα επιθυμούν να πειστούν για την νέα πορεία που χαράζει η Ελλάδα και την οποία η ΕΚΤ υποστηρίζει με την «αξιοθαύμαστη» βούληση της οποία επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Λ. Σμάγκι προέβλεψε ότι απαιτούνται περίπου 9 με 12 μήνες πριν αντιδράσουν θετικά οι αγορές υπό τη σαφή βεβαίως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: