Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

"Δεν υπάρχουν νέα μέτρα" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου Απολύτως θετική η αξιολόγηση

 

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
"Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα", διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με... τα αποτελέσματα των συναντήσεων με το κλιμάκιο της τρόικας.

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν απολύτως θετική, ενώ επεσήμανε πως η δεύτερη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης είναι εξασφαλισμένη.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, και υποστήριξε πως ως προς τον έλεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ σημειώνεται πρόοδος αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, χρειάζεται δουλειά.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ακόμα ότι στο β' εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα εξελιχτούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους. Σημείωσε ακόμα ότι αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα ο χρόνος θα κλείσει με έλλειμμα 18,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 2010 με έλλειμμα κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερο, δηλαδή στα 17,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις που ξεκινούν από τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, και υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.

"Όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι το 51% της ΔΕΗ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, και πως δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου ή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και δεν περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ απολύσεις εργαζομένων, αλλά μετατάξεις προσωπικού.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε 10 προκλήσεις για τους επόμενους μήνες που αφορούν: την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών, τον έλεγχο του κόστους της υγείας, την εφαρμογή αλλαγών στη δημόσια διοίκηση και το Καλλικράτη, την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των ΔΕΚΟ, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον έλεγχο των τιμών.

Αναφορικά με την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές επανάλαβε την επιθυμία να γυρίσουμε στις αγορές το 2011 διευκρινίζοντας πως στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, προσδιορίζοντας το τέλος Σεπτεμβρίου ως το χρονικό σημείο όπου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και 3 μεγάλους ξένους οίκους για την αποτίμηση και την αξιολόγηση της δημόσιας συμμετοχής στο τραπεζικό σύστημα, ενώ έως το Σεπτέμβριο θα έχουν τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του τραπεζικού τομέα και θα έχει εκπονηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.

"Πιστεύουμε ότι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το Σεπτέμβριο αναφορικά με τις κινήσεις του δημοσίου αλλά και τη γενικότερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος" είπε ο Υπουργός αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών που αποφασίζουν από μόνες τους αλλά εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί από την ΤτΕ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξέων επενδυτών ο Υπουργός είπε ότι μας ενδιαφέρει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την ελληνικότητά του χωρίς αυτό να αναιρεί τις ξένες επενδύσεις.

Στο θέμα των εγγυήσεων διευκρίνισε ότι η επέκταση του πακέτου κατά 25 δις. ευρώ αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή και η ενίσχυση της ρευστότητας.

"Οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης" αναγνώρισε ο Υπουργός διευκρινίζοντας ότι μέσω των εγγυήσεων θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα collateral για την χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ.

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν από τα stress test και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής καθώς το δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: