Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

«Πράσινη» πρόκληση για τους αγρότες


Ημερίδα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αγρότες, διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί η ΕΑΣ Πιερίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει να ενημερώσει τα μέλη της...
για τα οφέλη της συγκεκριμένης εγκατάστασης, αλλά και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
basiko_2Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολλά μέλη της ΕΑΣ, αφού η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο Προϊστάμενος οργάνωσης πληροφορικής και ανάπτυξης της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Σμύρης, αποτελεί σημαντική προοπτική για να προστεθεί ένα ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα στο συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα των αγροτών.
basiko_1
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκαν σημαντικές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι αγρότες που σκέφτονται να επεκτείνουν τη δράση τους στον συγκεκριμένο τομέα, όπως το να προσέξουν τα κτήματα τους να βρίσκονται κοντά σε δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, και αν είναι δυνατόν σε δίκτυο μέσης τάσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να συνδεθεί ένα φωτοβολταϊκό 100kw στο δίκτυο χαμηλής τάσης γιατί δεν το σηκώνει. Το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο μέσης τάσης είναι κατά πολύ υψηλότερο. Ξεκινάει από τις έντεκα χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ. Και όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο το κόστος αυξάνεται.
basiko_3Επίσης, ένα επιπλέον κόστος θα υπάρξει από την εισαγωγή του αγρότη στην έβδομη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, αυτόματα μόλις κάνει έναρξη εργασιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα η 7η κατηγορία έχει εισφορές 1318 ευρώ το χρόνο ενώ η πρώτη που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει εισφορές 468 ευρώ το χρόνο.
Ζήτημα που δημιουργεί επίσης μια σημαντική δαπάνη, είναι το υψηλό κόστος τραπεζικού δανεισμού. Ήδη η ΑΤΕ κάνει λόγο για επιτόκιο γύρω στο 8.5% που μαζί με την εισφορά ξεπερνά το 9%. Ένα ερωτηματικό για τους επενδυτές θα είναι και τι δάνειο ή leasing θα επιλέξουν. Με βάση το επιτόκιο χορηγήσεων της κάθε τράπεζας ή με βάση το euribor, το βασικό επιτόκιο του ευρώ.
Για την κατασκευή του πάρκου θα χρειαστεί επίσης ένα 15 -25% ιδίας συμμετοχής (ανάλογα τη μορφή της χρηματοδότησης) συν το ΦΠΑ κάποιων εργασιών όπως χωματουργικά περίφραξη, αντικεραυνικά, οικίσκος, εργασίες παροχής υπηρεσιών, κάμερες ασφαλείας, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης παραγωγής κ.τ.λ. Για τα panels, τους inverters, και τον λοιπό εξοπλισμό παραγωγής υπάρχει απαλλαγή από το ΦΠΑ.
basiko_4Ιδιαίτερη προσοχή,  να μην προχωρήσουν οι αγρότες σε καμιά καταβολή προκαταβολής σε εταιρείες για την κατασκευή του πάρκου, αν πρώτα δεν έχουν εξασφαλίσει την υπογραφή από τη ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης θα πρέπει να είναι προσεκτικοί , ώστε να μην πέσουν θύματα παραπλάνησης από επιτήδειους που υπόσχονται σύνταξη φακέλων και αδειοδότηση γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορούν να καταθέσουν καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υπουργικές αποφάσεις και η ΔΕΗ δε δέχεται αιτήσεις.
Τέλος, οι αγρότες στα έξοδα λειτουργίας θα πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίσουν το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος του πάρκου, της τηλεφωνικής γραμμής ή 3G, του λογιστή, της ηλεκτρονικής επίβλεψης και του ελέγχου του πάρκου, του καθαρισμού των πλαισίων, και της ασφάλειας του έργου. Αυτό το κόστος συνολικά κυμαίνεται από 6-11% της απόδοσης του πάρκου.

basiko_5«Υπάρχει μια προοπτική για τους αγρότες να επενδύσουν κατά προτεραιότητα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την αγροτική τους εκμετάλλευση και να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα, που είναι απαραίτητα σε όλους και να διατηρήσουν τον ιστό της υπαίθρου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σμύρης. Όσον αφορά την ΠΑΣΕΓΕΣ, τόνισε ότι αυτή έχει φροντίσει σε συνεργασία με τις Ενώσεις και συνεργάτες της μελετητές, να απλοποιήσουν όσο μπορούν τη διαδικασία και να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στους αγρότες που επιθυμούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, από τη στιγμή που αυτοί θα συμπληρώσουν την ψηφιακή αίτηση. «Είναι κάτι απλό για τον αγρότη και το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να στηρίξει αυτή την επένδυση ουσιαστικά και η συμμετοχή του αγρότη να περιοριστεί κατά πολύ», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους έλληνες αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ο κ. Σμύρης, υποστήριξε ότι υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό κυμαίνεται από περιοχή σε περιοχή. «Υπάρχουν νομοί που έχουν πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση και άλλοι που είναι πιο πίσω, λόγω ενημέρωσης. Επειδή είναι κάτι το οποίο βοηθάει όλους τους αγρότες, νομίζω ότι πρέπει όλοι  να ενδιαφερθούν και να μπουν σε αυτές τις διαδικασίες», κατέληξε ο προϊστάμενος οργάνωσης πληροφορικής και ανάπτυξης της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: