Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ανέστειλαν την απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων



vitioforo_diilistiria
Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010
Στο τιμόνι θα καθίσουν και πάλι από το πρωί της Δευτέρας, μετά από επτά ημέρες απεργίας, οι οδηγοί φορτηγών και ..
βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης. Η ανακοίνωση της απόφασης για αναστολή των κινητοποιήσεων, που πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, ήρθε δια στόματος του προέδρου της Ομοσπονδίας Γιώργου Τζωρτζάτου. Προϋποθέσεις γι' αυτό είναι να αρθεί η πολιτική επιστράτευση και να ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου με την κυβέρνηση, με σαφές χρονοδιάγραμμα. Όπως τόνισε ο κ. Τζωρτζάτος σε περίπτωση που δεν υλοποιήσει ο Υπουργός Μεταφορών τις δεσμεύσεις που έχει ανακοινώσει, θα προχωρήσουν σε νέα απεργία. Αργά το απόγευμα υπήρξε κυβερνητική ανακοίνωση για την αναστολή της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που οι μεταφορείς επανέλθουν στα καθήκοντά τους και η αγορά λειτουργεί απολύτως ομαλά, τότε καθίσταται άνευ αντικειμένου η πολιτική επίταξη.
Ο κ. Ρέππας δεσμεύτηκε ότι θα αρθεί η πολιτική επιστράτευση και θα ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου, ο οποίος θα αφορά φορολογικά, ασφαλιστικά και αναπτυξιακά ζητήματα των μεταφορέων, ενώ απέκλεισε την παράταση του χρόνου προσαρμογής πέραν της τριετίας.
Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να συγκρουστεί με κοινωνικές τάξεις αλλά να απελευθερώσει τις δυνάμεις της κοινωνίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι το κλειστό επάγγελμα δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και αυξάνει το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα, ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στην αγορά καυσίμων σε όλη τη χώρα. Πληρότητα σε καύσιμα υπάρχει στην Αττική, ενώ προς ομαλοποίηση βαίνει ο εφοδιασμός και της περιφέρειας με καύσιμα. Επίσης, έχει ξεκινήσει και η μεταφορά ευπαθών προϊόντων.

Κυβερνητική ανακοίνωση για την αναστολή της απεργίας των ιδιοκτητών ΦΔΧ

«Όπως όλοι διαπιστώνουν, χθες και περισσότερο σήμερα η αγορά ομαλοποιείται. Η αγορά των μεταφορών θα ανοίξει. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για την οικονομία και τους πολίτες και γι' αυτό το Νομοσχέδιο θα προχωρήσει», αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση για την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης για αναστολή της απεργίας τους.
Αυτονόητο είναι, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση θα παίρνει κάθε πρωτοβουλία για να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και στη συνέχεια.

Όπως άλλωστε, δήλωσε δημόσια χθες ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: "Θα κάνουμε διάλογο χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μετά από μια εβδομάδα, 10, 15 ημέρες η ελληνική κοινωνία να βρεθεί και πάλι αιχμάλωτη κάποιων Γενικών Συνελεύσεων που αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο".

Είναι σαφές, ότι εφόσον οι μεταφορείς επανέλθουν στα καθήκοντά τους και η αγορά λειτουργεί απολύτως ομαλά, τότε καθίσταται άνευ αντικειμένου η πολιτική επίταξη.
Η κυβέρνηση θα προασπίζεται πάντα με αποφασιστικότητα το δημόσιο συμφέρον", καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Αντιδράσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ για την απόφαση των ιδιοκτητών ΦΔΧ

Σχολιάζοντας την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης για αναστολή των κινητοποιήσεων τους, ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τις τελευταίες μέρες η Ελληνική κοινωνία πληγώθηκε, η δημόσια εικόνα της χώρας εθίγη. Όλα αυτά, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Και τώρα η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμα μεγάλη ευθύνη. Να προχωρήσει επιτέλους σε ένα ειλικρινή διάλογο που στόχο θα έχει αφενός την προστασία του χώρου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αφετέρου μια στοιχειώδη μέριμνα για εκείνους που συνεισέφεραν στην λειτουργία της αγοράς μέχρι σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της θα είναι δυναμικά και με συνέπεια παρούσα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, την Εθνική Οικονομία και τους Έλληνες πολίτες», κατέληξε στη δήλωση του ο κ. Καλαφάτης.
Το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ σχολίασε σχετικά: «Από τη στιγμή που κυβέρνηση και ιδιοκτήτες φορτηγών βρήκαν κοινό τόπο επαφής, προς τι ο διασυρμός της Ελλάδας και το πλήγμα στον Τουρισμό; Διερωτάται κανείς ποιος θα πληρώσει τις ζημιές που υπέστη ο Τουρισμός και γενικότερα η πατρίδα. Ηθικό δίδαγμα: Πιο προσεκτικές αποφάσεις και προσεκτικότερες μεθοδεύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα «κλειστά» επαγγέλματα που «ανοίγουν»

Εν τω μεταξύ, στον κατάλογο των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται- εκτός από τους ιδιοκτήτες και οδηγούς φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης- βρίσκονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές. Ο νέος κύκλος ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, ξεκινά το Σεπτέμβριο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Με την επίσπευση των διαδικασιών διαφωνούν οι εκπρόσωποι των κλάδων που απελευθερώνονται.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: