Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

Παρασκευή 09 Ιουλίου 2010

Vouli_Asfalistiko_psifisi_copyYπερψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής με 159 "ναι" 137 "όχι" και 2 "παρών", επί συνόλου 298 ψήφων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι ...ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης, όχι ψήφισε η Σοφία Σακοράφα και παρών ο Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου. Νωρίτερα από το βήμα του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά πως όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της θα βελτιωθούν οι συντάξεις και θα προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες σε εργαζόμενους και συνταξιούχους."Το δίλημμα δεν είναι εάν θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό και αν αυτό είναι ψήφος προς την κυβέρνηση ,αλλά εάν τα παιδιά μας θα μπορούν να πάρουν αύριο σύνταξη" είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ζούμε το τέλος του πελατειακού κράτους. "Είμαστε σε καλό δρόμο και οι κόποι μας πιάνουν τόπο" πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τη ΝΔ να αποφασίσει "εάν πρέπει να προστατεύσει εξαφανισμένους πρωθυπουργούς ή εάν βοηθήσει τη χώρα". Παράλληλα παρότρυνε και τους κοινωνικούς εταίρους να υπάρξει συμφωνία στα εργασιακά και ειδικά στο θέμα της διαιτησίας, θέμα για το οποίο νωρίτερα ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη νωρίτερα η συζήτηση. Από πλευράς ΝΔ ο Κώστας Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατεδαφίζει το κοινωνικό πρότυπο της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην ιστορία ως ο νεκροθάφτης του λείψανου του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει ως άλλοθι την τρόικα και επανέφερε την πρόταση του για κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης.
Δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Σημειώνεται τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πράσινη βίβλο για τις συντάξεις, στην οποία τονίζεται ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα.

Ομιλία Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου

Papandreoy_vouliΣε προσωπική εγγύηση βελτίωσης των όρων του Ασφαλιστικού, ύστερα από την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την επιτήρηση, προέβη ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπερασπιζόμενος στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Προτάσσοντας το τρίπτυχο "αλληλεγγύη - βιωσιμότητα - κοινωνική δικαιοσύνη" για το μελλοντικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κος Παπανδρέου υπογράμμισε πως η πρώτη αυτή παρέμβαση εξασφαλίζει την βιωσιμότητα, "ακόμα και στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες". Αυτό σημαίνει, πως "όταν η οικονομία μας σταθεί στα πόδια της, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συντάξεις και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους εργαζόμενους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Γι' αυτό και ρητά προβλέπουμε την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ. Εγγυώμαι προσωπικά πως αυτό θα γίνει όταν ξεπεράσουμε την κρίση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός - ενώ σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, υποσχέθηκε αντίστοιχα μια «σωστή αναδιανομή», ως αντίβαρο στην σημερινή εξίσωση των ορίων ηλικίας προς τα κάτω"

"Ζούμε το τέλος του πελατειακού κράτους. Αυτή η κυβέρνηση θα αποτελειώσει το πελατειακό κράτος, που κινδύνευσε να αποτελειώσει την ίδια τη χώρα. Αυτό έθεσε σε κίνδυνο το Ασφαλιστικό, που μας εμπόδισε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις τότε που έπρεπε, που ευνόησε ομάδες πίεσης σε βάρος του κοινωνικού συνόλου - κάτι που γνωρίσαμε στην πιο ακραία εκδοχή του - που οδήγησε στις πρακτικές των δομημένων ομολόγων, σε ένα όργιο πελατειακών διορισμών, όπως τα θλιβερά φαινόμενα τύπου «Αγρογής». Αυτές τις πρακτικές τις υιοθετείτε και σήμερα;» ρώτησε απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας την πως δεν επεφύλαξε στις τοποθετήσεις της, «ούτε μισή λέξη καταδίκης, ούτε μισή κουβέντα για όσους δεν είχαν τα μέσα, τα κονέ".

"Η Νέα Δημοκρατία δεν μετανιώνει. Ο λαός γνωρίζει πως ήταν η ΝΔ που διόγκωσε το έλλειμμα. Ας εφάρμοζαν λοιπόν επί 6,5 χρόνια αυτά που σήμερα προτείνουν, για να μην έχουμε επιτηρήσεις και μνημόνια. Και η επίκληση του πατριωτισμού που κάνετε, είναι ο τρόπος να κρύψετε τις ευθύνες σας. Εμείς κάνουμε το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στο λαό και την πατρίδα. Καταβάλαμε υπερπροσπάθεια να πείσουμε τους εταίρους μας, να δημιουργήσουμε τον μηχανισμό στήριξης. Τώρα επιχειρούμε το διακύβευμα να αλλάξουμε την Ελλάδα, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε μνημόνια, να μην ξανακινδυνέψουμε με επιτήρηση" ανέφερε ο κος Παπανδρέου χειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός κατά τα άλλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση όφειλε να προβεί σε δραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και χωρίς την Τρόικα, καθώς συν τοις άλλοις, "δίχως την παρέμβασή μας, η δαπάνη για τις συντάξεις θα έφτανε στο 26% του ΑΕΠ, που θα σήμαινε ότι το σύστημα θα τιναζόταν στον αέρα και θα είχαμε μια χώρα να πληρώνει συντάξεις και τίποτα άλλο. Σήμερα που δημιουργείται ένα νέο κοινωνικό κράτος, θα σπάσει και ο φαύλος κύκλος της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γυρίσει οριστικά σελίδα, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, διορθώνοντας λάθη δεκαετιών".
Ευχαριστώντας δε, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, για όσες παρατηρήσεις τους εμπεριείχαν συγκεκριμένες προτάσεις, ο κος Παπανδρέου κάλεσε τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ενσωμάτωσής τους σε προσεχή νομοσχέδια.

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος - Καρατζαφέρης - Κακλαμάνης.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το Ασφαλιστικό, επέμεινε ο εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπενθυμίζοντας την ιδιαίτερα θετική στάση που είχε κρατήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την συζήτηση αντίστοιχης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο Πετραλιά.
"Ενδιαφέρον" χαρακτήρισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και δήλωσε πως το προσυπογράφει. Από την άλλη ωστόσο, παρατήρησε πως δεν είναι δυνατόν αντίστοιχα αιτήματα να εξαντλούνται σε κοινωνικής φύσεως ζητήματα και όχι σε εθνικά, όπως επί παραδείγματι για το όνομα των Σκοπίων, για το οποίο πρόσφατη δημοσκόπηση κατέγραψε 78% άρνηση των ερωτηθέντων για την χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και παραγώγων του.
Κατά την ομιλία του, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την διάταξη για την απαγόρευση μονομερούς προσφυγής στην εργασιακή διαιτησία, ενώ εξέφρασε και την δυσφορία του για την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, αν και αναγνώρισε πως καλύπτεται από το επιχείρημα της δημοσιονομικής δέσμευσης της κυβέρνησης.
Ο κος Κακλαμάνης απάντησε και στα επιχειρήματα της Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως ο πλούτος της Ευρώπης που οδήγησε και στην άνθιση του κοινωνικού της κράτους, βασίστηκε στην καταλήστευση του τρίτου κόσμου, ο οποίος σήμερα, «διεκδικεί ένα δεύτερο πιάτο ρύζι. Θα πρέπει να προχωρήσουμε λοιπόν με νέες ιδέες και θεσμούς».
Στο ΚΚΕ αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, καταγγέλλοντας εκείνους που «απέκλεισαν στα γραφεία της την διοίκηση της ΠΝΟ, απειλώντας τους πως αν δεν συμφωνήσουν με την συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην αυριανή απεργία, δεν θα φύγουν από κει μέσα όρθιοι».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, ανακοίνωσε την τελική απόφαση του κόμματος να παραμείνει στη συζήτηση και επί των άρθρων, σε αντίθεση με προηγούμενη ανακοίνωσή του, "προκειμένου να μην δώσουμε σε κάποιους το δικαίωμα να ισχυριστούν πως με την αποχή μας απετράπη η καταψήφιση άρθρων".
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: