OMIΛΙA ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.http://2.bp.blogspot.com/_kx8CYL4go4M/SzJjpl6H3oI/AAAAAAAACZ0/nXIauD-UNLM/s400/%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%9F%CE%A3++%CE%94%CE%99%CE%9F%CE%A5+1_.jpg 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
Επιβεβαίωση του "ΚΡΑΧΤΗ" στο χθεσινό μας ΆΡΘΡΟ
για τις προθέσεις του Δημάρχου Δίου.. Σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα..Δείτε παρακάτω την ομιλία του προς τα ΜΜΕ...
 
Ζήσαμε μαζί ατελείωτες και αξέχαστες στιγμές. Αρκεί να γυρίσει κανείς τη θύμησή του 12 χρόνια πίσω, τότε που για 4 ψήφους χάσαμε τις εκλογές και πριν 8 που αναλάβαμε την τύχη... του δήμου μας.
Παραλάβαμε τότε ένα δήμο, χωρίς στέγη και σήμερα στεγαζόμαστε σ’ ένα δημαρχείο,σύγχρονο, πραγματικό στολίδι.
Παραλάβαμε ένα δήμο, χωρίς υπηρεσίες και προσωπικό και σήμερα τον στελεχώσαμε με τις πλέον σύγχρονες  υπηρεσίες.
Παραλάβαμε ένα δήμο, με φτωχές υποδομές στα σχολεία, στα ιατρεία, στα πολιτιστικά κέντρα, στα γήπεδα, στα ΚΑΠΗ και σήμερα έχουμε ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Πιερία.
Παραλάβαμε ένα δήμο με ελλιπείς υποδομές στην άρδευση, την ύδρευση, την οδοποιΐα και σήμερα διαθέτουμε τα πλέον σύγχρονα δίκτυα σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Παραλάβαμε ένα δήμο σκοτεινό, με μίζερες πλατείες, χωρίς παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς και χώρους πρασίνου και σήμερα ο δήμος μας λάμπει από φως και διαθέτει τις ομορφότερες πλατείες.
Παραλάβαμε ένα δήμο με ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους, με εστίες λυμμάτων και σκουπιδιών ενώ σήμερα μιλάμε για ΧΥΤΑ, ανακύκλωση, βιολογικό καθαρισμό..
Παραλάβαμε ένα δήμο φτωχό σε θέματα πολιτισμού και σήμερα τον κάναμε πρώτο με διαφορά μεταξύ των δήμων της Ελλάδας.
Παραλάβαμε ένα δήμο άσημο και σήμερα τον μετατρέψαμε σε πρωταγωνιστή και δημιουργό μεγάλων γεγονότων.
Παραλάβαμε ένα δήμο χωρίς συνοχή και ταυτότητα για να τον μετατρέψουμε σε δήμο με ενιαία έκφραση, πρωτοφανή συνοχή και επώνυμη ταυτότητα.
Εργαστήκαμε με ενθουσιασμό, όραμα, μεράκι και σχέδιο. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες και απαιτήσεις των δημοτών μας.
Γίναμε απαιτητικοί και πάντα αναζητούσαμε το μεγαλύτερο και το καλύτερο.
Δεν επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να έχουν δικαίωμα ακόμα και της φυσιολογικής ανθρώπινης χαλάρωσης.
Στον απολογισμό και την αυτοκριτική μας εντοπίσαμε λάθη και ολιγωρίες και αυτό σε σύγκριση πάντα με το άριστο και το τέλειο.
Δουλέψαμε σαν ομάδα, σαν σύνολο για το κοινό καλό γι’ αυτό και πετύχαμε.
Και όσοι απέβλεπαν αλλού και κύρια στο προσωπικό συμφέρον, δεν είχαν θέση μεταξύ μας και γρήγορα ή αργά βρέθηκαν εκτός της συντροφιάς μας, μερικοί και απέναντί μας.
Μπορεί να μας στεναχώρησε αυτό, αλλά ο καθένας έκανε την επιλογή που του άξιζε και ο κόσμος έκρινε.
Σε λίγο καιρό κλείνει ένας ωραίος κύκλος που ανοίξαμε μαζί και για 12 χρόνια σχεδιάσαμε με τα ομορφότερα χρώματα.
Αφήνουμε παρακαταθήκη στους επόμενους, όποιοι και αν είναι αυτοί, πλούσια περιουσία, αλλά και ανοιχτό πεδίο για τη συνέχιση σημαντικών και σπουδαίων πραγμάτων.
Αυτό δεν σημαίνει πως εμείς θα είμαστε απόντες. Θα είμαστε πάντα εδώ, στον τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπάμε. Σίγουρα αρκετοί από εμάς, μαζί με άλλους νέους συντοπίτες και γειτόνους θα συνεχίσουν να δημιουργούν για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.
Δεν ήμαστε περαστικοί, πολίτες  της ευκαιρίας και του προσωπικού συμφέροντος.Είμαστε της προσφοράς και δεν επιδιώξαμε ποτέ τον πλούτο, πόσο μάλιστα όταν αυτός είναι ο κόπος των συνανθρώπων και των συνδημοτών μας.
Προσωπικά θέλω να σας πω, ότι σήμερα, κλείνει για μένα ο κύκλος μιας προσπάθειας από μια συγκεκριμένη θέση που με τόση εμπιστοσύνη μου παρείχατε.
Με τιμήσατε και εσείς και οι συνδημότες μας, ίσως περισσότερο απ’ ότι άξιζα.
Είναι σπάνιο προνόμιο να εκλέγεται κανείς δήμαρχος, ανεξάρτητα από χρώμα, ιδεολογία και καταγωγή. Εγώ αυτό το προνόμιο το είχα με το παραπάνω.
Δεν αισθάνομαι παρά και μόνο ευγνωμοσύνη και ιδιαίτερη τιμή γι’ αυτό.
Πιστεύω πως έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό. Αν είχα κάτι περισσότερο να είστε βέβαιοι, θα το έδινα.
Έκανα λάθη. Ήταν αδύνατο, στα τόσα ζητήματα και προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα χρόνια, να αποφύγω τα προσωπικά μου λάθη, που ίσως μερικές φορές παρέσυρα και εσάς.
Αν σήμερα ξεκινούσα την ίδια προσπάθεια, ίσως πολλά από αυτά λόγω εμπειρίας, να τα απέφευγα, σίγουρα θα έκανα κάποια άλλα.
Δεν κάνει λάθη αυτός που φοβάται να τολμά και να προσπαθεί για το δυσκολότερο.
Δεν μετανιώνω για τα λάθη, γιατί από αυτά πολλές φορές γίνεσαι καλύτερος και σοφότερος.
Εκείνο που με στεναχωρεί είναι αν κάποιους από εσάς αλλά και τους συνδημότες μας, αδίκησα και έβλαψα.
Σ’ αυτούς που δεν τους συμπεριφέρθηκα σωστά και δίκαια, πέρα από τη συγνώμη που σίγουρα δεν αρκεί, θέλω να τους διαβεβαιώσω, πως στην πορεία του χρόνου και εν ηρεμία, θα προσπαθήσω να επανορθώσω.
Τίποτε δεν αξίζει περισσότερο στη ζωή από το να αγαπάς, να σε αγαπούν και να είσαι καλά με τους συνανθρώπους σου.
Για μένα αυτό αξίζει όσο αξίζουν πολλά αξιώματα μαζί.
Για τους άσπονδους φίλους μου, που δυστυχώς απέκτησα αρκετούς, και τι σύμπτωση, οι περισσότεροι μόνο όφελος εισέπραξαν από τη φιλία μας, έχω να πω ότι η αχαριστία κατά την αρχαιότητα τιμωρούνταν ως μέγα αδίκημα.
Δεν συγχωρώ την συμπεριφορά τους, δεν τους κρατώ όμως κακία, πόσο μάλιστα να θέλω να τους εκδικηθώ όπως αυτοί.    
Ανεξάρτητα απ’ ‘όλα αυτά θέλω απόψε να σας κάνω γνωστό ότι δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στο νέο δήμο Δίου – Ολύμπου.
Και τούτο μη φανταστεί κανείς γιατί με τρομάζει ή με φοβίζει το ενδεχόμενο αποτυχίας στις εκλογές. Ποτέ δεν δείλιασα στα δύσκολα και το ξέρετε πολύ καλά. Δεν υποτιμώ κανένα αντίπαλο, αλλά θεωρώ ότι και σ’ αυτές τις εκλογές θα ήμασταν εμείς οι νικητές. Το διαπιστώνω καθημερινά από τις αντιδράσεις του κόσμου. Λόγοι όμως άλλοι, πολιτικής και ηθικής τάξης, με υποχρεώνουν να κλείσω εδώ τον κύκλο μου ως δήμαρχος. Άλλωστε δώδεκα χρόνια, τέσσερα στην αντιπολίτευση και οκτώ στη θέση του δημάρχου, πιστεύω πως είναι αρκετά να δώσω ότι περισσότερο μπορούσα. Δεν εγκαταλείπω την Αυτοδιοίκηση που την αγάπησα και την έμαθα καλά.
Επιθυμώ τώρα να ασχοληθώ με ένα νέο θεσμό. Την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Και ως νέος θεσμός έχει τα δικά του ενδιαφέροντα.
Εκεί προτίθεμαι να καταθέσω αίτηση ενδιαφέροντος στις διαδικασίες που άνοιξε πριν λίγες μέρες το ΠΑΣΟΚ, ευελπιστώντας βέβαια να γίνει αποδεκτό το αίτημά μου.
Εύλογα θα ρωτήσει κανείς τι μέλλει γενέσθαι με όλη αυτή τη δημοτική ομάδα που τόσα χρόνια δώσαμε μαζί αυτόν τον ωραίο αγώνα για το δήμο μας. Μήπως ο δήμαρχος εγκαταλείπει τους συντρόφους του για να ικανοποιήσει μια άλλη του φιλοδοξία;
Απαντώ με απόλυτο τρόπο, πως ΟΧΙ. Τα δώδεκα χρόνια είναι πολλά και δεύτερο αυτή η ομάδα μπορεί να συνεχίσει και με άλλο αρχηγό.
Πάντα υπήρχε από την πλευρά μου η μέριμνα για τη διαδοχή και τη συνέχεια. Αστάθμητοι βέβαια παράγοντες διαφοροποίησαν τα πράγματα. Η βαριά ασθένεια του Βασίλη Δαλαμήτρα, η άρνηση την τελευταία στιγμή του Ζήση Σαμαρά και οι εξελίξεις του Καλλικράτη μας έφεραν προ νέων και τετελεσμένων γεγονότων.
Όμως ακόμα και τώρα υπάρχει η δυνατότητα να αναδειχθεί, αφού βέβαια το επιθυμεί, κάποιο πρόσωπο από τη δημοτική μας ομάδα ώστε να προταθεί για τη θέση υποψηφίου δημάρχου. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, σίγουρα όλοι μαζί θα συναποφασίσουμε για τη θέση μας στις δημοτικές εκλογές και σίγουρα μπορούμε να αποτελέσουμε  το βαρόμετρο στις εκλογές.
Γι’ αυτό λοιπόν η κουβέντα μας δεν τελειώνει σήμερα εδώ, αντίθετα τώρα ανοίγει. Και βέβαια δεν ξεχνάμε σε καμιά στιγμή ότι είμαστε στη δημοτική αρχή άλλους έξι μήνες και έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουμε.
Είναι γεγονός όμως και όσο και αν θέλουμε να το αποφύγουμε, ότι μπήκαμε σε προεκλογικό κλίμα και πρέπει να σχεδιάσουμε και να λειτουργήσουμε αναλόγως.
Θα δεχτούμε πυρά και κριτική από αρκετές πλευρές, από φίλους και αντιπάλους που θα θέλουν να γίνουν δήμαρχοι και θα βγάλουν τις γνωστές προεκλογικές κορώνες και υπερβολές.
Θα σας παρακαλέσω να με ανεχθείτε για μερικούς ακόμη μήνες, χωρίς να διαταραχθεί η αρμονική και γόνιμη σχέση μας για να ολοκληρώσουμε όμορφα, έτσι όπως ακριβώς αρχίσαμε. (erasmia@dion.gr)
ΚΡΑΧΤΗΣ