Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Βαλς με τους λύκους της Βιέννης Δύσκολες ερωτήσεις και επικριτικά σχόλια δέχθηκε ο Πρωθυπουργός στο φόρουμ των τραπεζιτών

 

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον κ. Παπανδρέου ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Λίγο αργότερα όμως ο έλληνας πρωθυπουργός αντιμετώπισε τις σκληρές ερωτήσεις των τραπεζιτών στο συνέδριό τους στη Βιέννη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ - ΒΙΕΝΝΗ
Στους διαδρόμους του χειμερινού αυτοκρατορικού ανακτόρου Χόφμπουργκ, το οποίο φιλοξενούσε το συνέδριο των τραπεζιτών στη Βιέννη, κάθε συζήτηση και κάθε συνέντευξη έμοιαζε να καταλήγει αναπόφευκτα στην... Ελλάδα. Η ανησυχία για τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας μας ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα του κτιρίου με την επιβλητική πολυτέλεια. Το αυτοκρατορικό περιβάλλον- μάρμαρα στους τοίχους και στις σκάλες, περίτεχνα γύψινα στις οροφές, θόλοι με τοιχογραφίες,
χρυσά διακοσμητικά και αστραφτεροί πολυέλαιοι- έδειχνε να ταιριάζει γάντι στους μεγαλοτραπεζίτες του κόσμου. Η ελληνική αντιπροσωπεία όμως δεν ήταν καθόλου άνετη, μολονότι δύο τράπεζες, η Εθνική και η Αlpha Βank, ήταν χορηγοί του συνεδρίου.

Oι έλληνες ομιλητές δέχτηκαν βροχή δύσκολων ερωτήσεων στο συνέδριο των τραπεζιτών οι οποίες στριφογύριζαν γύρω από δύο θέματα: το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη. Αυτό το ακροατήριο έπρεπε να πείσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του, στο δείπνο την Παρασκευή το βράδυ, η οποία έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου. Αυτό που κρυβόταν κάτω από τις επίσημες εκδηλώσεις στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση εκδηλώθηκε αυθόρμητα στη διάρκεια των ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.


«Εχοντας την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τι θα συμβουλεύατε τον έλληνα πρωθυπουργό;» ρωτήθηκε από το «Βήμα» ο κ. Ορμπαν.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίο θα τολμούσα να δώσω τη συμβουλή μου» απάντησε εκείνος. Αλλά συνέχισε: «Η άποψή μου, γενικώς,είναι ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να περιμένουν για εβδομάδες προτού δράσουν.Οι αγορές πιέζουν κάθε μέρα,κάθε ώρα.Σε αυτό το ση
μείο time is life.Αν είσαι αργός δεν μπορείς να επιβιώσεις.Εγώ,όπως έκανα και στη χώρα μου μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, θα έπαιρνα αμέσως αποφασιστικά και ριζοσπαστικά μέτρα» είπε.

Την ώρα που πρόφερε αυτές τις λέξεις από πίσω τραπέζια ακούγονταν διάφορα σχόλια. «Ετσι είναι», « πολύ σωστά», «οι αγορές παραμονεύουν» , «να κλείσουν στη φυλακή αυτούς που διαδηλώνουν κατά των μέτρων». Ακόμη και ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ και διοργανωτής του συνεδρίου κ. Τζόζεφ Ακερμαν ένιωσε την ανάγκη να σχολιάσει ότι «ορισμένες φορές είναι καλύτερο να πάρεις μέτρα αμέσως παρά να πάρεις τα σωστά μέτρα αργότερα».

Ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ θεωρεί τον κ. Παπανδρέου πολύ θαρραλέο πολιτικό που κινεί τη χώρα του προς τη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους πολλά ελληνικά ομόλογα και κάθε συμφέρον να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για θέματα Ευρώπης κ. Τζέφρι Αντερσον, ο οποίος παρουσίασε μια ανάλυση επικεντρωμένη στο ελληνικό πρόβλημα, ήταν πιο αποκαλυπτικός. Το βασικό ερώτημα της έρευνας ήταν «γιατί τόσο πολ λοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει;».

«Οταν μια χώρα έχει μεγάλα ελλείμματα και δανείζεται ακριβά τότε οι επενδυτές ανησυχούν. Θεωρούν ότι η οικονομία δεν είναι βιώσιμη και κινούνται αναλόγως» επισημαίνει ο κ. Αντερσον.

Κατά την άποψή του αυτό που θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει το σωστό σήμα στις αγορές είναι να προσπαθήσει σκληρά και να υπερβεί τις προσδοκίες του ΔΝΤ. Να μειώσει π.χ. το έλλειμμα στο 6% αντί για 8% που είναι ο προσδοκώμενος στόχος.

Επίσης, ο κ. Γουίλιαμ Ρoντς, αντιπρόεδρος της Citigroup, επισήμανε στην έναρξη του συνεδρίου ότι «η κρίση στην Ελλάδα είναι μια προειδοποίηση και καλύτερα να μην είναι το ξεκίνημα σε ένα νέο βιβλίο κρίσεων.Θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τα χρέη μας. Αν δεν ακούσουμε το ξυπνητήρι τότε με τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές θα υπάρξει παγκόσμια οικονομική αστάθεια».
 ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: