Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Στην εντατική τα νοσοκομεία - Αναβάλλονται χειρουργεία, λόγω τραγικής έλλειψης υλικών

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
«Εβδομάδα των παθών» στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς είναι πλέον τραγικές οι ελλείψεις σε υλικά για τη διεκπεραίωση ακόμη και στοιχειωδών ιατρικών πράξεων. Σε πολλές περιπτώσεις... αρχίζουν να αναβάλλονται πέραν των προγραμματισμένων και επείγοντα χειρουργεία, ενώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα. Συνεχίζονται την ίδια ώρα οι επισχέσεις εργασίας σε περίπου 20 νοσοκομεία της χώρας (ανάμεσά τους Τζάνειο, Γενικό Κρατικό και Αττικόν) εξαιτίας απλήρωτων εφημεριών, με τους γιατρούς να τονίζουν ότι ακόμη και εάν καταβληθούν τα δεδουλευμένα και τερματίσουν την επίσχεση δεν θα μπορούν και πάλι να δουλέψουν εξαιτίας της έλλειψης άκρως απαραίτητων υλικών.
Το μπλακ άουτ στο σύστημα προμηθειών έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά για στοιχειώδεις διαδικασίες –δεν υπάρχουν σύριγγες, γάζες, ράμματα, γάντια, αντιδραστήρια, ασκοί φίλτρα αιμοκάθαρσης, ακτινολογικά φιλμ, ακόμη και λευκοπλάστ. Η κατάσταση οδηγεί πλέον στην αναβολή και επειγόντων χειρουργείων πέραν των προγραμματισμένων.
Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι πολύ μεγάλη και με την όλη κατάσταση δυσχεραίνεται η παρακολούθησή τους. Οι γιατροί τονίζουν ότι δεν μπορούν να ασκηθούν τα καθήκοντά τους.
Η έλλειψη ασκών συλλογής αίματος και αντιδραστηρίων καθιστά την ίδια ώρα αδύνατη τη συλλογή αίματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών προειδοποιεί ότι από σήμερα δεν θα υπάρχει δυνατότητα συλλογής αίματος σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίες της χώρας. Ως προς τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ με την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει εξαγγείλει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γιατροί και νοσηλευτές αναφέρουν ότι οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του ΕΣΥ δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του σχεδίου με τον τρόπο που προωθείται.
Οι γιατροί είναι αντίθετοι με τον τρόπο αμοιβής των εφημεριών, τονίζοντας ότι αντιστοιχεί σε επίδομα και το προτεινόμενο σύστημα εφημεριών δεν καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων. 
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: