Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Σε εξέλιξη η δήλωση των ημιυπαίθριων χώρων στην Κατερίνη

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέρχονται στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες του δήμου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δήλωσης ημιυπαίθριων χώρων στην πολεοδομία του δήμου Κατερίνης χωρίς κάποιο πρόβλημα.
Ήδη στην ...
υπηρεσία έχουν πρωτοκολληθεί δεκαπέντε αιτήσεις, από τις οποίες έχουν διεκπεραιωθεί οι πέντε.

Από τις 28 Απριλίου και έπειτα οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται στο τμήμα πολεοδομίας του δήμου Κατερίνης και δηλώνουν ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλείσει ή πυλωτές που έχουν αλλάξει χρήση.

Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται οτιδήποτε υπάρχει μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο του κτιρίου. Αυτό, όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο, σημαίνει το κέλυφος του κτιρίου που φαίνεται στην οικοδομική άδεια, από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή την στέγη.

Κάθε πολίτης πρέπει να προχωρήσει στην αίτηση σε συνεργασία με τομηχανικό του, ο οποίος κάνει την τεχνική έκθεση και σε συνεννόηση με αυτόν μπορούν να καταλάβουν αν κάτι χρειάζεται να δηλωθεί ή όχι. Άλλωστε, για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητο ένα παράβολο, το οποίο πληρώνεται στην εφορία και κοστίζει 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Μαζί με αυτό πρέπει να υπάρχει και παραστατικό μηχανικού για την τεχνική έκθεση που θα κάνει.

Περιπτώσεις πυλωτών που πρέπει να δηλωθούν, είναι αυτές που έχουν κλείσει κατά ένα μέρος τους ή πλήρως, χρησιμοποιούμενες ως κατοικία, κατάστημα ή κλειστό χώρο στάθμευσης. Ο συγκεκριμένος νόμος δεν νομιμοποιεί όλες αυτές τις περιπτώσεις, παρά δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν αυθαιρετήσει μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο, να το δηλώσουν και να πληρώσουν ένα πρόστιμο διατήρησης για σαράντα χρόνια.

Αυτή η αποπληρωμή καθιστά το ακίνητο μεταβιβάσιμο στο σύνολό του, με τον ημιυπαίθριο χώρο να φαίνεται πλέον στο συμβόλαιο. Να τονιστεί ότι ο νόμος αφορά όποια άδεια έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι τις 2 Ιουλίου του 2009. Σε νεότερες άδειες δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί το πρόστιμο διατήρησης.

Πέραν αυτής της ημερομηνίας τα κτίρια που κατασκευάζονται οφείλουν να είναι νόμιμα και αν υποπέσουν στην αντίληψη του τμήματος αυθαιρέτων ή γίνει κάποια καταγγελία, πληρώνουν κανονικά το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος περί αυθαιρέτων.(ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: