Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Μνημόσυνο για το… Περιβάλλον

1Το 38ο Μνημόσυνο του Περιβάλλοντος «τελείται» σήμερα, 5 Ιουνίου 2010. Από το 1972 που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί όπως και η στάθμη της θάλασσας από τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα παγόβουνων που έχουν λιώσει. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί τα εκατομμύρια στρέμματα των δασών που κάηκαν και δεν αναδασώθηκαν, οι...
μεγαλουπόλεις-τέρατα που δημιουργήθηκαν, η τρύπα του όζοντος η οποία μεγαλώνει την έκθεσή μας στον ήλιο, η ρύπανση των ποταμών ρεμάτων και χειμάρρων, η καταστροφή υγροβιότοπων, η καταστροφική «διαχείριση» των απορριμμάτων και μια σειρά άλλων ενεργειών που καθημερινά επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Κατερίνη-Πέλεκας ή Λεύκος
PELEKAS_KATERINI_2009_-_1
2009
PELEKAS_KATERINI_2010_-_1
2010
Ανοιχτή πληγή δεκαετιών παραμένει για την πόλη η ανικανότητα των δημοτικών αρχών να προστατεύσουν την περιοχή κατά μήκος της κοίτης του Πέλεκα. Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή, από τον καταυλισμό των τσιγγάνων και προς Νέα Έφεσσο είναι τραγική.
«Τόνοι σκουπιδιών, μπαζών και άχρηστων υλικών από όλη την πόλη και τις γειτονικές περιοχές έχουν μετατρέψει την περιοχή σε έναν τόπο «ντροπής» για την Κατερίνη και την Πιερία.
Μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τελευταία σπίτια της Κατερίνης και ακόμη λιγότερα από βιοτεχνίες που φυτρώνουν στα όριά της, ο συγκεκριμένος μπαζότοπος συνεχίζει να υφίσταται και να μεγαλώνει καθημερινά, παρά τις συνεχείς καταγγελίες.
Μπάζα και άχρηστα αντικείμενα αντικρίζει κανείς ακόμη και μέσα στο ποτάμι, όπου εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική.
Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης και η απροθυμία να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο κάθε ασυνείδητου ιδιώτη ή επαγγελματία εναπόθεσης άχρηστων υλικών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η απουσία του Δήμου εμφανής, αφού πέρα από τις γνωστές ταμπέλες που απαγορεύουν τη ρίψη σκουπιδιών, τίποτα άλλο δε φανερώνει ότι τους τελευταίους μήνες έχει γίνει κάτι για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Η περιοχή πέριξ του καταυλισμού των τσιγγάνων εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την πόλη, αφού πέρα από τα αδρανή υλικά, κάποιοι «ξεφορτώνονται» εκεί κουφάρια ζώων, τα οποία καταλήγουν ακόμη και στο ποτάμι, ρυπαίνοντας το περιβάλλον και μολύνοντας τους υδροφόρους ορίζοντες».
Το συγκεκριμένο κομμάτι, έχει δημοσιευθεί στο eptanews.gr στις 11 Οκτωβρίου 2009 και είναι «τραγικά» επίκαιρο, αφού περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τη σημερινή εικόνα της περιοχής. Παρότι «για το Δήμο Κατερίνης, το περιβάλλον αποτελεί ζωτικό στοιχείο πολιτισμού και  προτεραιότητα, ενώ η προστασία του αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της  καθημερινής μας δράσης» οι 8 μήνες για να επεκταθεί η δράση του μέχρι το σημείο δεν είναι αρκετοί.
Ανήμερα των εγκαινίων λειτουργίας της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού (ενός σημαντικού έργου προστασίας του περιβάλλοντος), ευελπιστούμε ότι θα έρθει και η σειρά του Πέλεκα…
Δήμος Παραλίας
PARALIA_1
Κάθε άλλο παρά προετοιμασμένος να ανταπεξέλθει σε μια ενδεχόμενη ισχυρή νεροποντή, δείχνει ο Δήμος Παραλίας. Η Παραλία τους τελευταίους μήνες (όπως και τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα) έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και τα όποια έργα γίνονται εκτελούνται με αργούς ρυθμούς και αργούν απελπιστικά να ολοκληρωθούν.
Τα προηγούμενα χρόνια, η Παραλία ήταν έτοιμη τέτοια εποχή να υποδεχθεί τους επισκέπτες της από κάθε άποψη. Φέτος η εικόνα της είναι απελπιστική. Οι εργασίες για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών δεν έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχουν πεζοδρόμια ημιτελή, ενώ δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός στα φρεάτια ομβρίων. Μερικά δε, έχουν μετατραπεί σε… ζαρτινιέρες αφού μέσα από τις σχάρες τους ξεφυτρώνουν πρασινάδες.
Η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει είναι αποκαρδιωτική, αφού και οι κοινόχρηστοι χώροι της φαντάζουν εγκαταλελειμμένοι. Να μην αναφερθούμε και στους δρόμους!
Αν. Όλυμπος-Σκουπίδια με θέα τον Όλυμπο
AN._OLYMPOS_2008_-_1
2008
AN._OLYMPOS_2010_-_2
2010
«Ένας ακόμη σκουπιδότοπος «βόμβα», λειτουργεί στην καρδιά του Ολύμπου. Η απαράδεκτη κατάσταση φαίνεται να μην απασχολεί σοβαρά τους αρμόδιους φορείς, αλλιώς δεν εξηγείται η έλλειψη μέτρων, ώστε να περιοριστεί (τουλάχιστον) ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στο βουνό.
Συνήθεια τείνουν να γίνουν πλέον και για μας οι εικόνες των  ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων στο νομό. Κινδυνεύοντας να γίνουμε γραφικοί, ο φωτογραφικός φακός φέρνει μερικές ακόμη εικόνες ντροπής, που αποδεικνύουν την αδιαφορία των υπευθύνων για το περιβάλλον και την παντελή έλλειψη σεβασμού τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά… Αυτή τη φορά ο σκουπιδότοπος είναι «κρυμμένος» στην καρδιά του Ολύμπου στη θέση «Τοπόλιανη» της Λεπτοκαρυάς, δίπλα ακριβώς από το καταπράσινο ρέμα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων και έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την ανικανότητα των αρμοδίων να εφαρμόσουν το νόμο και να προστατέψουν το περιβάλλον.
Τι κι αν η περιοχή προστατεύεται, τι κι αν παρουσιάζει ακόμη και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τι κι αν η Πυροσβεστική έχει κάνει δεκάδες εκκλήσεις για το κλείσιμο όλων των σκουπιδότοπων στο νομό μας, χαρακτηρίζοντας τους εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς… Φαίνεται ότι κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, αφού μια (ακόμη)  τέτοια εστία μπορεί να συναντήσει κανείς και στον Όλυμπο.
Εκτός από το βουνό των σκουπιδιών που αποτελούν διαρκή κίνδυνο πυρκαγιάς, στην ίδια περιοχή φαίνεται να γίνεται και παράνομη εξόρυξη χαλικιών. Ένας τεράστιος κρατήρας έχει δημιουργηθεί και έχει καταντήσει αποδέκτης τόνων σκουπιδιών. Από τη μια ο Όλυμπος, από την άλλη ο Θερμαϊκός και στη μέση το θλιβερό θέαμα της ανθρώπινης αναισθησίας.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ανακαλύψαμε την Αμερική, απλά ελπίζουμε ότι μπορεί να «γαργαλίσουμε»  τον δημοσιοϋπαλληλικό «ωχαδερφισμό» φορέων, αρχόντων, παραγόντων και υπηρεσιών, που ανέχονται αυτές τις εικόνες. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να έχουν μαζευτεί σε έναν νομό τόσοι πολλοί ανίκανοι μαζί…»
(εφημερίδα «Πολιτεία» 17 Ιουλίου 2008)
Δύο χρόνια μετά, στην ίδια περιοχή, λειτουργεί ο σκουπιδότοπος και σε μεγαλύτερη μορφή. Κανένας δεν ευαισθητοποιήθηκε, κανένας δεν αντέδρασε και βέβαια κανένας «παραβάτης» δεν καταδικάστηκε παραδειγματικά. Ο νέος Δήμος, θα φέρει και το όνομα του Ολύμπου και αυτή η εικόνα δεν περιποιεί τιμή για κανέναν Έλληνα και πολύ περισσότερο Πιεριέα.
Πέρα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου σκουπιδότοπου στην περιοχή, η νότια Πιερία «πολεμά» να θέσει σε λειτουργία και τον βιολογικό καθαρισμό της. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το έργο και μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει ούτε σταγόνα λύματος στις εγκαταστάσεις του.
Δήμος και Νομαρχία επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον για τη μη λειτουργία του. Η ουσία είναι ότι ο βιολογικός δεν λειτούργησε ούτε το διάστημα που ήταν στην κυριότητα της Νομαρχίας Πιερίας, ούτε βέβαια και τα τελευταία 6 χρόνια που έχει περιέλθει στην ευθύνη του Συνδέσμου Νότιας Πιερίας. Μια πρόσχημα ήταν ο αγωγός μεταφοράς που δεν είχε ολοκληρωθεί, μια ότι δεν ήταν πλήρες το εργαστήριο ελέγχου του βιολογικού, την άλλη το ότι δεν υπήρχε γεώτρηση (ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε)…
Όσο για τα λύματα, μέρα που είναι σήμερα, καταλήγουν εκεί που οι περισσότεροι φαντάζονται… Είτε από τους βόθρους, είτε απ’ ευθείας…
Αυτήν την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος γιορτάζουμε σήμερα στην Πιερία, αλλά δυστυχώς για κάποιους δεν είμαστε όλοι αόμματοι και κωφοί.

Μήνυμα του Νομάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος είναι μία ημέρα ευαισθητοποίησης και προβληματισμού. Όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι κάθε ημέρα της ζωής μας, καθώς η αγάπη και ο σεβασμός για τον φυσικό πλούτο που μας περιβάλλει δεν είναι εθιμοτυπική γιορτή αλλά καθημερινή πράξη.
Στη σύγχρονη εποχή που η μία οικολογική καταστροφή διαδέχεται την άλλη, ανατρέποντας την ισορροπία του παγκόσμιου οικοσυστήματος και απειλώντας τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, ο εφησυχασμός δεν είναι απλά αδιαφορία αλλά έγκλημα. Όλοι μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας συνδέεται με τη διατήρηση και προστασία της Φύσης. Η θωράκιση του φυσικού πλούτου είναι ατομική, εθνική και παγκόσμια υπόθεση και μας αφορά όλους.
Ο κάθε πολίτης αλλά και ο κάθε συλλογικός και πολιτικός φορέας θα πρέπει να αναλογιστεί τη δική του ευθύνη και το βαθμό της επίδρασής του στο  περιβάλλον. Ο καθένας με την καθημερινή του δράση αλλά και εμείς, ως εκπρόσωποι των φορέων πολιτικής δράσης, οφείλουμε να υιοθετούμε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης που σέβονται και αναδεικνύουν τον φυσικό  πλούτο. Η προστασία των ορεινών όγκων και δασών, των ακτών και των παράκτιων τουριστικών περιοχών μας, η εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η καθημερινή συνήθεια της ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η περιβαλλοντική εκπαίδευση  στα σχολεία, είναι  μόνο μερικοί δρόμοι.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει, συνεργαζόμενη με περιβαλλοντικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία για την προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας. Επενδύοντας σε ένα όμορφο, καθαρό, θωρακισμένο Περιβάλλον, επενδύουμε στο Μέλλον, επενδύουμε σε μία καλύτερη ζωή για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αποτελεί μία ευκαιρία προβληματισμού και απολογισμού σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για τις δράσεις και την συμβολή μας στη θωράκιση του περιβάλλοντος. Παράλληλα αποτελεί το έναυσμα για να αναλάβουμε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες  προς την κατεύθυνση αυτή.
Για το Δήμο Κατερίνης, το περιβάλλον αποτελεί ζωτικό στοιχείο πολιτισμού και  προτεραιότητα, ενώ η προστασία του αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της  καθημερινής μας δράσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού, η επέκταση του ΧΥΤΑ και του δικτύου αποχέτευσης, η ενίσχυση του στόλου των απορριμματοφόρων και του έμψυχου δυναμικού στην καθαριότητα, αποτυπώνουν την έμπρακτη προσπάθειά μας προκειμένου να κάνουμε την Κατερίνη πόλη – πρότυπο  στον τομέα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός και η αισθητική αναβάθμιση των χώρων πρασίνου σε κάθε γειτονιά της πόλης και των δημοτικών της διαμερισμάτων, η ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης καταδεικνύουν την συμβολή μας  στη δημιουργία μιας πόλης ανθρώπινης και φιλικής προς το περιβάλλον.
Καμιά πολιτική όμως για το περιβάλλον δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα η δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Γι’ αυτό και για εμάς ο μεγάλος στόχος πέρα από δράσεις και παρεμβάσεις είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Επιδίωξη μας είναι κάθε πολίτης να καταλάβει ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που νοείται ως περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που αναλαμβάνουμε σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας και σ' αυτήν οφείλουμε όλοι να ¨καταθέσουμε¨ την προσωπική μας συνεισφορά. Ως άνθρωποι και πολίτες σε μια πόλη που αξίζει να ζεις.(
Επτά/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: