Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Το μεγάλο φαγοπότι

kosmadakis_1
Υπάλληλοι πληρώνονταν υπερωρίες ενώ βρίσκονταν σε άδεια, ο φούρναρης χρέωνε για προμήθεια ψωμιού ποσότητες δεκαπλάσιες από τις πραγματικές, και τα ενοίκια δομών που στεγάζονται στις παρυφές της πόλης, σε πρώην στάβλους, συναγωνίζονται σε ...ύψος τα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου της Κατερίνης!

Για «πάρτι διαρκείας» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου έκανε λόγο χθες ο νέος Διοικητής του Μανώλης Κοσμαδάκης, σε μια συνέντευξη τύπου-ποταμό για το τι παρέλαβε και τι έκανε στο διάστημα του μόλις ενός μήνα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Σε μια 15σέλιδη αναφορά, ο νέος Διοικητής παρουσίασε αναλυτικά νούμερα για τις πλασματικές υπερωρίες υπαλλήλων, για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το Ψυχιατρείο, τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση στις δομές, ενώ παρέθεσε όλες τις ενέργειες και αποφάσεις της νέας διοίκησης (μεταξύ αυτών και ΕΔΕ και παραπομπές στο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο), καθώς και τον στρατηγικό και επιχειρησιακό της στόχο που είναι η μείωση των δαπανών κατά 10% την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με την περσινή.

Υπερωρίες αργομισθίας

kosmadakis_2Πλασματικές υπερωρίες, τις οποίες ελάμβαναν 73 υπάλληλοι, ανεξαρτήτου «χρώματος», ανέδειξε ο έλεγχος της νέας διοίκησης. «Οι προηγούμενοι διοικητές υπέγραφαν συστηματικά καταστάσεις μισθοδοσίας υπερωριών και καταβάλλονταν μεγάλα χρηματικά ποσά στους αρεστούς, χωρίς να τεκμηριώνεται η πραγματοποίηση των ωρών», ανέφερε ο κ. Κοσμαδάκης, σημειώνοντας πως θα εξεταστεί ακόμη και το πώς θα επιστραφούν τα κλεμμένα.
Υποστήριξε μάλιστα πως, εφαρμόζοντας ένα σφιχτό πρόγραμμα υπερωριών, αποδείχθηκε ότι οι αναγκαίες ώρες υπερωριών δεν υπερβαίνουν τις 80 ανά μήνα, ενώ πριν χρεώνονταν 2.500 ώρες!
Υπολόγισε δε ότι το όφελος του Ψυχιατρείου από το νέο πρόγραμμα υπερωριών θα είναι της τάξης των 140.000 ευρώ για το 2010.

70 κιλά ψωμί το διήμερο αντί 7

Μεγάλο «πάρτι» ανακάλυψε η νέα διοίκηση και στις προμήθειες τροφίμων στις δομές του Ψυχιατρείου. «Με έναν πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κάθε οικότροφος μεγάλης ηλικίας, με σαφώς μικρές διατροφικές ανάγκες από το μέσο άνθρωπο, κατανάλωνε ένα κιλό ψωμί σε καθημερινή βάση για τους προηγούμενους τρεις μήνες», είπε ο κ. Κοσμαδάκης, σημειώνοντας ότι σήμερα η κατανάλωση ψωμιού έπεσε από τα 70 κιλά το διήμερο στα 7 κιλά.
Υπερβολικές αποδείχθηκαν και οι ποσότητες του λαδιού (κάθε μέρα καταναλωνόταν ένα κιλό λάδι για την παρασκευή φαγητού 15 ατόμων όταν η μέση ανάγκη είναι μόνο 1/10 του κιλού για 15 άτομα), με αποτέλεσμα η νέα διοίκηση να παραπέμπει σήμερα τον μάγειρα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
«Το πρόβλημα σταμάτησε οριστικά με εντολή μου και ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και ελέγχου με καθημερινό έλεγχο των δαπανών (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφολόγος) με κεντρική παραγγελία ελεγχόμενων ποσοτήτων για όλες τις Δομές (17) με ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο», τόνισε ο νέος Διοικητής.

15,5 εκ. ευρώ τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το Ψ.Ν.Π.Ο

Ένας από τους στόχους της νέας διοίκησης είναι να βάλει τάξη και στις οφειλές, παλιές και νέες, των ασφαλιστικών ταμείων προς το Ψυχιατρείο. Σύμφωνα με τον κ. Κοσμαδάκη τα χρέη των ταμείων από το 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 15.5 εκ. ευρώ, είτε γιατί τα ίδια τα ταμεία δεν φρόντιζαν να ξοφλήσουν τα χρέη τους, είτε γιατί το Ψυχιατρείο δεν τα διεκδικούσε ως όφειλε.

Στόχοι …

Στους στόχους της νέας διοίκησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παραχώρηση (από το Υπουργείο Υγείας) του παλιού Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης για χρήση υπηρεσιών και δομών του ΨΝΠΟ και του ΟΚΑΝΑ, η αναπτυξιακή αναγέννηση του παλιού ΨΝΠΟ στην Πέτρα (με νέα ΚοιΣΠΕ για αγροτουριστικές δραστηριότητες, κάμπους νοσηλευτικής σχολής, και αποκαταστατική ιατρική), η αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου του συνιδιόκτητου δάσους σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, η ολοκλήρωση του κτιρίου της Ψυχιατρικής στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και η στέγαση υπηρεσιών του Ψυχιατρείου.

… δημιουργικές ιδέες

Εκτός από τους στόχους ο νέος Διοικητής παρουσίασε και μερικές από τις δημιουργικές του ιδέες, όπως να επιβληθεί παράβολο για τις εξετάσεις π.χ. ικανότητας χρήσης κυνηγητικού όπλου που γίνονται από Νευρολόγους, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους του ΨΝΠΟ, πράγμα το οποίο θα αποφέρει και έσοδα.
Μια ιδέα επίσης είναι «να πέσουν τα τείχη του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, μετά τη μετεγκατάστασή του, για να ανοίξει ο χώρος ώστε να μην είναι σαν γκέτο».
Ή να συγχωνευτούν οι Δομές, που τώρα στεγάζονται με ενοίκιο, στους χώρους του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, μετά τη μετεγκατάστασή του και αν βεβαίως παραχωρηθούν στο Ψ.Ν.Π.Ο οι κτιριακές εγκαταστάσεις. Αυτό θα έλυνε τουλάχιστον το πρόβλημα των υπέρογκων ενοικίων που πληρώνουν ορισμένες δομές, οι οποίες στεγάζονται σε πρώην σταύλους λίγο έξω από τη Κατερίνη, έναντι 1800 ευρώ το μήνα!(
Πολιτεία/Β.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: