Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Συνέντευξη τύπου χθες του Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Κατερίνης


Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Αντιδρούν οι δικηγόροι!
* Προβλέπουν εμπορευματοποίηση των νομικών υπηρεσιών με την εφαρμογή του νόμου περί απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους
* Κάνουν λόγο ακόμη και για φόβους κλεισίματος των δικηγορικών συλλόγων, κατάργησης πειθαρχικών... ελέγχων και υπαλληλοποίησής τους
Την έντονη αντίδρασή τους καταθέτουν οι δικηγόροι της Κατερίνης αλλά και άλλων νομών που μιλούν για εμπορευματοποίηση των νομικών υπηρεσιών που θα προέλθει μέσα από την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.
Πρόκειται για απελευθέρωση που γίνεται σύμφωνα με το μνημόνιο που συνυπέγραψε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είπε χθες ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Κατερίνης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στα γραφεία του συλλόγου στο κτίριο των Δικαστηρίων.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η επιβολή ΦΠΑ θα μεταφερθεί ουσιαστικά στους πολίτες ενώ η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος θα προκαλέσει τεράστια αύξηση του κόστους των νομικών υπηρεσιών και επιβάρυνση εκείνων που θέλουν να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, προβλήματα αντισυνταγματικότητας, πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων από την πηγή που μέχρι τώρα εξασφάλιζε το κράτος (την προσδιόρισαν περί τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο), δημιουργία κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιριών, σουπερμαρκετοποίηση των νομικών υπηρεσιών και υπαλληλοποίηση δικηγόρων, πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία – απώλεια ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του πειθαρχικού ελέγχου των δικηγόρων, πρόβλημα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη πολιτών που κατοικούν σε κάποιες ακριτικές περιοχές (βασικά, σε κάποια νησιά) κλπ.
Επίσης, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κατερίνης, Χαρίλαος Τζαμακλής, μια παράπλευρη απώλεια των νέων μέτρων θα είναι και η κατάργηση των δικηγορικών συλλόγων, το έργο των οποίων είναι σημαντικό και θετικό στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: