Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Για κυρώσεις στις χώρες - "παραβάτες" της Ευρωζώνης συναινούν στις Βρυξέλλες Αυστηρότεροι κανονισμοί




ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Μάιος 2010
Σε τέσσερις βασικές αρχές για τη βελτίωση των ευρωπαϊκών κανόνων και σύσφιξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας κατέληξαν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. υπό την προεδρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χένρι βαν Ρομπέι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το λεγόμενο... task force συμφώνησε ομόφωνα:
1. Την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
2. Την υιοθέτηση μέτρων για σύγκλιση ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της Ε.Ε.
3. Να δημιουργηθεί πιο αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων.
4. Να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση σε θεσμικό επίπεδο.
Ερωτώμενος εάν στο τραπέζι τέθηκε το θέμα ελεγχόμενης πτώχευσης μιας χώρας, ο κ. Ρομπέι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την υιοθέτηση τέτοιας πρότασης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν αφορά την Ελλάδα και τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το μηχανισμό στήριξης της χώρας.
Ας σημειωθεί πως οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου είναι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, σε αντιπρόταση των "σκληρών" προτάσεων που υποστηρίζει η Γερμανία για τη στήριξη του ευρώ. Όπως είχε αναφέρει εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΕ, Χ. Β. Ρόμπεϊ, νωρίτερα, "μία από τις πιο προωθημένες ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μετατροπή ενός τμήματος των χρεών των κρατών της ευρωζώνης σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος".
Ο ίδιος εκπρόσωπος, ωστόσο, σημείωσε ότι αρκετές χώρες διαφωνούν με την ιδέα αυτή, ανάμεσά τους και η Γερμανία, η οποία κατ' επανάληψη έχει ταχθεί κατά της κοινής διαχείρισης δημόσιων χρεών.
Η συζήτηση περί κοινής εγγύησης χρεών ξεκίνησε στο τέλος του 2008, με τη μορφή "ευρωομολόγων", κρατικών τίτλων δηλαδή που θα εκδίδουν από κοινού τα κράτη μέλη, για να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ΕΕ, είχε απορρίψει εξαρχής την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων.
Εξάλλου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει από το 2011 οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης να λαμβάνουν την έγκριση των Βρυξελλών, πριν ακόμα ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνες αρκετές χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο, η Γερμανία είναι υπέρ ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων για τις χώρες που εμφανίζουν συστηματικά υπερβολικά ελλείμματα. Οι κυρώσεις που προτείνει η Γερμανία ξεκινούν από την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών, για ένα χρόνο και φτάνουν μέχρι την "ελεγχόμενη πτώχευση" μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Την πρόταση αυτή αρκετοί την ερμηνεύουν ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.
Οι γερμανικές προτάσεις έχουν χαρακτηριστεί από τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου "ακραίες", υπό την έννοια ότι για να υιοθετηθούν απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.
Από την πλευρά της, η Γαλλία θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, η Γαλλία δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να περιορίσει την πώληση κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων. Γι' αυτούς τους λόγους, άλλωστε, οικονομικοί αναλυτές και διπλωμάτες κάνουν λόγο για νέα περίοδο τριβής στις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας.
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: