Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Επιτέλους μπαίνουν κανόνες!

BASIKO_1
Εικοσιπέντε χρόνια μετά τη γενικόλογη ανακήρυξη, με υπουργική απόφαση, όλου του Πιερικού Ολύμπου ως αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου και αφού πολίτες και φορείς από τη μια και αρχαιολόγοι από την άλλη έγιναν «μαλλιά κουβάρια», το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει στην οριοθέτηση... ζωνών προστασίας, θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες για την προστασία όχι μόνο της ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και των αρχαιολόγων και των πολιτών του νομού.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι τέσσερις βουλευτές του νομού, ο νομάρχης Πιερίας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, η προϊσταμένη και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Κ.Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, οι προϊστάμενοι των Εφορειών Νεωτέρων και Βυζαντινών Μνημείων της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι των «Φίλων του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008», της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Προστασίας Οικισμού Παλαιού Παντελεήμονα.

Η συνάντηση υπήρξε «προϊόν» της τελευταίας επεισοδιακής διευρυμένης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, όπου πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες του νομού εκτόξευσαν αιχμηρότατα βέλη εναντίον της προϊσταμένης της Κ.Ζ΄ Εφορείας Πιερίας, κατηγορώντας την πως βάζει «φρένο» στην ανάπτυξη του νομού, κωλυσιεργώντας στην έκδοση οικοδομικών αδειών, με πρόσχημα την υπουργική (της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη) απόφαση του ’85.
BASIKO_2Το πραγματικό κώλυμα ωστόσο, δεν ήταν άλλο από την 25ετή αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να προβεί στη χάραξη συγκεκριμένων ζωνών προστασίας (αντί της επί χάρτου, όπως είναι σήμερα, χάραξης μιας γραμμής από τις κορφές του βουνού, μέχρι τη θάλασσα), αίτημα χρόνιο των αρχαιολόγων, το οποίο, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση, επιτέλους θα ικανοποιηθεί.
«Είναι η πρώτη φορά», δήλωσε χθες στην «Π» η προϊσταμένη της Κ.Ζ΄ Εφορείας Έφη Πουλάκη-Παντερμαλή, «που εκφράστηκε η πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα. Θεωρώ πολύ σημαντική τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει στην οριοθέτηση των ζωνών, με το σκεπτικό ότι ο Πιερικός Όλυμπος είναι αδιανόητο να μην προστατεύεται, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες».

Το αμέσως επόμενο βήμα, όπως είπε η κ. Πουλάκη, είναι να καταθέσουν, εντός δυο μηνών,  όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών και Νεωτέρων Μνημείων) τις προτάσεις τους για τις ζώνες προστασίας, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου να προχωρήσουν στην αποτύπωσή τους και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να εκδοθεί η Κ.Υ.Α (Κοινή Υπουργική Απόφαση), που θα αποτελέσει και το θεσμικό πλαίσιο.

Δηλώσεις βουλευτών μετά τη συνάντηση

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, που ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το Υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβάνεται το μέγεθος του Ολύμπου ως μνημείο της φύσης, αλλά και τις δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης των παρολύμπιων περιοχών», δήλωσε ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, εκτιμώντας ότι είναι σαφής η πρόθεση του Υπουργείου να συνεργαστεί με συναρμόδια υπουργεία και αρμόδιους φορείς για τον ακριβή καθορισμό των ζωνών χρήσης γης στον Πιερικό Όλυμπο και να θεσμοθετήσει σταθερό πλαίσιο το οποίο δεν θα γίνεται λάστιχο «κατά το δοκούν».
«Από τη σύσκεψη», τόνισε ο βουλευτής, «διαφάνηκε η πολιτική βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να εργαστεί για την επίλυση ενός προβλήματος που έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ φορέων του νομού μας, οι οποίοι εκ των πραγμάτων επιβάλλεται να συνεργαστούν, αφενός για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και αφετέρου για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην προσπάθεια έκδοσης οικοδομικών αδειών».

«Μεταφέραμε την αγωνία, τις ανησυχίες και τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών της Πιερίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καθυστερήσεις και απαγορεύσεις οικοδόμησης,  ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Παραθέσαμε στην κ. Μενδώνη σ’ όλη του την έκταση το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως η νότια Πιερία αλλά και άλλες περιοχές από την εφαρμογή του Ν. 3028/2002, σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση (1985) κήρυξης του Ολύμπου ως ‘Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τόπου’, εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων», δήλωσε ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου.
Τόνισε δε πως και η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου επεσήμανε ότι ο νόμος του 2002, «περί προστασίας Αρχαιοτήτων-Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε αφού την ψήφισή του δεν ακολούθησαν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και κανονιστικές οδηγίες ερμηνείας και εφαρμογής του, πράγμα που πρόκειται σήμερα να κάνει το Υπουργείο.
«Θεωρώ ότι η συνάντηση ήταν επιτυχής και θετική. Μεταφέρθηκε και κατανοήθηκε το πρόβλημα και προσδοκούμε-έχοντας πάντα ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης με το Υπ. Πολιτισμού-να δοθεί με πνεύμα δικαίου και κατανόησης η καλύτερη δυνατή λύση», υπογράμμισε ο βουλευτής.

«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ενημερώθηκε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού για το πρόβλημα που υπάρχει στην Πιερία με την  εφαρμογή του Νόμου 3028/2002, το οποίο εντάθηκε με τη γνωστοποίηση από την ΚΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στη Νομαρχία Πιερίας για την πρόθεσή της για κήρυξη και άλλων 14 νέων αρχαιολογικών χώρων στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου, συνολικής έκτασης περίπου 17,5 χιλιάδων στρεμμάτων», ανέφερε η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου.
«Είναι γεγονός ότι η απολυτότητα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε η βουλευτής, εκτιμώντας πως «έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η έκδοση οικοδομικών αδειών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ήδη περιορισμένη αναπτυξιακή πορεία της Πιερίας».
«Είναι σαφές ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά, ωστόσο θα πρέπει να υποστηρίξουμε και την ανάπτυξη του νομού και στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες κανονιστικές αποφάσεις, ώστε να αποσαφηνιστεί αφενός η εφαρμογή της νομοθεσίας και αφετέρου οι αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», κατέληξε.

«Θεωρώ πως το έργο που έχουν προσφέρει οι αρχαιολόγοι στην Πιερία και στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ανεκτίμητης αξίας κι αυτό δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί από κανέναν να υποτιμηθεί», τόνισε ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος. «Αφετέρου», πρόσθεσε, «η αγωνία και η προσπάθεια όλων να προσπεραστούν τα όποια προβλήματα εντοπίζονται κατά την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας και όχι της αντιπαράθεσης».
Τόνισε ακόμη πως «ο καθορισμός ζωνών χρήσης γης και προστασίας του Πιερικού Ολύμπου είναι αναγκαίος και επιβεβλημένος, γιατί (δεν λίγα τα παραδείγματα) είδαμε να ξεφυτρώνουν τερατουργήματα σε περιοχές απείρου φυσικού κάλλους και όχι μόνο» και κατέληξε: «Η πολιτεία αλλά και ο κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να προστατεύσει αυτόν τον πλούτο και σ’ αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ πως κάναμε ένα σημαντικό βήμα σήμερα».

Από την πλευρά της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, ο συμμετέχων στη συνάντηση στο Υπουργείο Ηλίας Τσολακίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως «μπήκε το νερό στο αυλάκι».
«Έγινε αποδεκτό και πλήρως αντιληπτό και από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων προστασίας του Πιερικού Ολύμπου και με την έννοια αυτή ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα που είχαμε θέσει ως Ομάδα, που αφορά τον ορισμό ζωνών χρήσης γης και προστασίας», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: