Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Πέμπτη 13 Μαΐου

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

XRANH_1
Οι φωτογραφίες δεν είναι από εργασίες της αντιδημαρχίας Πρασίνου, αλλά από εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο ...κάλεσμα του Σωματείου «Το Αθάνατο» της Ν. Χράνης να καθαρίσουν το ρέμα δίπλα στον οικισμό και να διανοίξουν μονοπάτι για περιπάτους στην κατάφυτη όχθη του, που φιλοξενεί αηδόνια, υφάντρες και ... πολλά σκουπίδια
Στόχος του δυναμικού Χρανιώτικου Σωματείου είναι να συνεχιστεί και παραπέρα η διάνοιξη του μονοπατιού για να μπορούν πεζοί και ποδηλάτες να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.
XRANH_2Για την ώρα «Το Αθάνατο» στέλνει τις θερμές ευχαριστίες του σε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρώτη αυτή εξόρμηση (την περασμένη Κυριακή): στο Σύλλογο Δρομέων Πιερίας «Ζεύς», την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας, τους «Φίλους του Περιβάλλοντος», το Σύλλογο «Υψηλάντης» της Ν. Τραπεζούντας και την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης.

Σημειώστε (για να το έχετε υπόψη την επόμενη φορά που το Σωματείο θα ζητήσει τη βοήθειά σας) ότι όσοι συμμετείχαν στη «δουλειά», ανταμείφθηκαν μετά με φαί (μπάρμπεκιου), πιοτί και τραγούδι.
XRANH_3


Με τους αρχαιολόγους που τον εμποδίζουν να ολοκληρώσει το μεγάλο αρδευτικό έργο του κάμπου της Κατερίνης τα «έβαλε», μάθαμε ο δήμαρχος, κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Μάλλον εκεί που χρώσταγε ζητάει και το βόδι. Καθότι, κατά πως μας είπε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Κ.Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Μάνθος Μπέσιος, η συνήθης πρακτική σε τέτοια έργα είναι να προβλέπουν ευθύς εξ αρχής την έτσι και αλλιώς απαραίτητη εμπλοκή (συν τα απαιτούμενα κονδύλια γι’ αυτήν) των αρχαιολόγων.
Η πρακτική που ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση του αρδευτικού έργου ο δήμος Κατερίνης ήταν αγνοούμε τους αρχαιολόγους παντελώς, σκάβουμε όπου να ‘ναι κι όποιον πάρει ο χάρος.
Τι σημαίνει αυτό; Καταστρέφουμε ή θάβουμε όποια στοιχεία μπορούν να μας διαφωτίσουν για το παρελθόν μας κι αφήνουμε τους ιστοριοδίφες να διαδίδουν ιστορίες περί …. Κατ’ τήρα! (ως προέλευση του ονόματος της Κατ-ερίνης από κάποιους ενθουσιώδεις τύπους που ήρθαν από ψηλά, μάλλον από Ήπειρο μεριά).
Όπως και να ‘χει οι αρχαιολόγοι πάτησαν πόδι, ως όφειλαν και πέτυχαν τουλάχιστον να ακολουθεί τον εργολάβο ένας αρχαιολόγος.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί απομεινάρια του μακρινού μας παρελθόντος σε πολλά σημεία (Γανόχωρα, Π. Χράνη, Κεραμίδι και αλλού), αλλά (καθώς ο δήμος αμέλησε) δεν υπάρχουν χρήματα (παρά τα 22, αν ενθυμούμαστε καλώς, εκ. ευρώ του έργου) για τις αναγκαίες σωστικές ανασκαφές και την καταγραφή της άγνωστης ιστορίας μας.


MANITARI
Μανιτάρι γίγας, 5,5 κιλά, βρέθηκε στην Παλιά Χράνη. «Φιλοξενούνταν» σε δέντρο, αλλά ξεκόλλησε λόγω έργων άρδευσης και ο αγρότης που το βρήκε το κουβάλησε στο νέο χωριό να το επιδείξει στους συγχωριανούς του.
Τσιμπούσι πάντως δεν έγινε, γιατί πιθανολόγησαν (και μάλλον ορθώς), ότι το μανιτάρι γίγας ήταν τοξικό.


Εκείνα τα περιφερειακά παρκινγκ, για να σταθμεύουν όσοι έρχονται στην Κατερίνη από τις γύρω περιοχές της Πιερίας, ώστε να μην επιβαρύνεται με οχήματα το κέντρο της πόλης τι έγιναν;
Καλώς (που λέει ο λόγος δηλαδή) πληρώνουν οι δημότες (μέσω του Δήμου) στα Αστικά ΚΤΕΛ 1000 ευρώ την ημέρα, αλλά να υπάρχει αποτέλεσμα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να δημιουργηθούν χώροι στάθμευση οι οποίοι θα συνδέονται με συχνή Αστική συγκοινωνία με το κέντρο!
Εκτός κι αν ο Δήμος θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα παρκινγκ θα εξυπηρετούν δημότες μόνο άλλων δήμων, οπότε ποια τα οφέλη (για την πόλη εννοείται)


«Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε το θέμα της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.
Δεν μπορώ να καταλάβω πού το βλέπει G.A.P. αυτό το ενδιαφέρον και εμείς δεν μπορούμε να το διακρίνουμε! Εκτός κι αν το βλέπει τα βράδια στο μεσοδιάστημα του κλάματος που ρίχνει για τα μέτρα που πήρε…


3
«Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες των δημοτών της συγκεκριμένης περιοχής και έτσι ξεκίνησε η κατασκευή των πεζοδρομίων για την αισθητική αναβάθμιση του Καπνικού Σταθμού, αλλά και για τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και εύκολης κίνησης, τόσο των ηλικιωμένων, όσο και της μητέρας με το παιδί αλλά και των μαθητών», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος βρέθηκε χθες στον Καπνικό Σταθμό, όπου γίνονται εργασίες αναβάθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: