Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»

ΚΥΡΙΑΚΗ 14-3-2010
«Ο πρωθυπουργός έστω και τώρα πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η πολιτική του θα φέρει ύφεση, νέα ελλείμματα, νέα μέτρα» επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας χαρακτηρίζει «παραμύθι με δράκο» τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και εκτιμά ότι «ο κόσμος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ εξαπατήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια». 
* Επιμένει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «οφείλουμε να ....
είμαστε αξιόπιστοι και σταθεροί σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αριστερής διεξόδου», ενώ αναφερόμενος στο ΚΚΕ τονίζει: «Τους ενδιαφέρει να κερδίσουν μισή μονάδα στις δημοσκοπήσεις».
* Πώς αντιμετωπίζει η αριστερά την κρίση; Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είστε εκτός τόπου και χρόνου».
- Ακούσαμε και άλλα, ακούσαμε ότι «δικαίωμα διά να ομιλούμε» θα είχαμε μόνο αν βρίσκαμε να του δώσουμε τα 50 δισ. που ψάχνει. Προφανώς ο κύριος υπουργός θεωρεί εντός τόπου και χρόνου τον κύριο Καρατζαφέρη και τον κύριο Μητσοτάκη, που του παρέχουν απλόχερα στήριξη, και όχι την αριστερά. Ας τους χαίρεται τους συμμάχους και τους υποστηριχτές του. Εμείς δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, απέναντί της υπάρχει μια αριστερά ακριβώς εντός τόπου και χρόνου, που υπερασπίζεται την κοινωνία και τους εργαζόμενους στην πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, απόπειρα κατεδάφισης κοινωνικών κατακτήσεων.
* Τι προτείνετε ώστε να μην πληρώσουν την κρίση οι «συνήθεις» ύποπτοι;
- Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν ελάχιστες σε σύγκριση με αυτές που θα έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτό, για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε όταν αναφερόμαστε στην «κρίση». Εμείς μιλήσαμε από την αρχή για το τι έπρεπε να γίνει: για διεκδίκηση, με τις χώρες του Νότου, ευρωπαϊκής στήριξης με ευρωομόλογα· για εσωτερικό δανεισμό, με έκδοση ειδικού ομολόγου, ή ακόμα και για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Αλλά η κυβέρνηση πάει στις Βρυξέλλες και έρχεται με τα περίφημα μέτρα, για τα οποία φταίνε οι ξένοι και όχι οι δικές της επιλογές. Και, αναρωτιόμαστε, οι οικονομικά ισχυροί τι καλούνται να συνεισφέρουν; Οι τράπεζες κέρδισαν πέρσι δισεκατομμύρια και φέτος κερδοσκοπούν πάνω στο ελληνικό χρέος. Η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία παραμένει αφορολόγητη. Η φοροδιαφυγή των ανώνυμων εταιρειών και των πλουσίων είναι σκανδαλώδης. Οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονται σε εντελώς παράλογα επίπεδα. Οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από ΦΠΑ ύψους κάποιων δισ. ετησίως. Να, λοιπόν, πού είναι τα λεφτά. Η κυβέρνηση όμως τα αναζητεί παγώνοντας τις συντάξεις των 500 ευρώ και κόβοντας τους μισθούς των 1.200, που πλέον είναι «οι προνομιούχοι».
* Αμφισβητείτε ότι υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας;
- Ωραίο το παραμύθι με τον δράκο της χρεοκοπίας. Κράτησε τόσο όσο χρειαζόταν για να καταπιεί ο δράκος τον 14ο μισθό. Το επόμενο διάστημα θα εμφανιστεί κι άλλος δράκος, της ανταγωνιστικότητας, που θα καταπιεί 14ο και 13ο μισθό, εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και ασφαλιστικό. Αυτό που παίζεται, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια σχεδιασμένη κερδοσκοπική επίθεση των περίφημων δανειστών μας. Και αυτή την επίθεση η κυβέρνηση έσπευσε να τη διευκολύνει με τις κραυγές της περί χρεοκοπίας. Ηταν σαν να φώναζε στους κερδοσκόπους: «Εδώ είμαστε, ελάτε να μας κατασπαράξετε». Εστησαν μια παγίδα όπου τελικά έπεσαν οι ίδιοι. Ο πρωθυπουργός, πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η πολιτική του θα φέρει ύφεση, νέα ελλείμματα, νέα μέτρα. Φέτος κόψανε το 1/3 του δώρου, του χρόνου θα κόψουν το άλλο 1/3 και του παραχρόνου θα το αποτελειώσουν.
* Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Ε.Ε. και ΗΠΑ...
- Αποσπάσαμε άφθονη πολιτική στήριξη, αλλά τα spreads παρέμειναν εκεί όπου ήταν. Σε αντάλλαγμα δίνουμε εισοδήματα, θέσεις εργασίας, ασφαλιστικά δικαιώματα. Και δεσμευθήκαμε ότι, αν δεν φτάνουν αυτά, θα δώσουμε και άλλα. Επίσης καταργήθηκε και η βίζα για τις ΗΠΑ. Ολοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όλοι οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ, όλοι οι νέοι που δεν έχουν καμία ελπίδα να βρουν δουλειά και να φύγουν από το πατρικό τους πανηγυρίζουν, υποθέτω, για την κατάργηση της βίζας· και για την τεράστια πολιτική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που πληρώνει 360 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να συντηρεί στρατό στο Αφγανιστάν.
* Τα μέτρα προκαλούν γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ· μπορεί να εξελιχθούν σε γενικότερη αμφισβήτηση της κυβέρνησης;
- Καλή η διαφωνία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τα μέτρα, καλύτερη η καταψήφισή τους, που δυστυχώς δεν είδαμε. Ομως ό,τι και να γίνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα ή τα κομματικά του όργανα, η αμφισβήτηση υπάρχει ήδη από τη βάση, κομματική και εκλογική· από τον κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να γλιτώσει από την πολιτική της Ν.Δ. και βρίσκεται σήμερα μπροστά στα χειρότερα. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοιου είδους αμφισβήτηση θα δρομολογήσει πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.
* Πώς λοιπόν θα προσελκύσετε αυτούς τους πολίτες;
- Εμείς οφείλουμε να είμαστε αξιόπιστοι και σταθεροί σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αριστερής διεξόδου. Να αποδομούμε τον κυβερνητικό μονόδρομο. Να οικοδομούμε κάθε μέρα το μέτωπο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα μπλοκάρει τα νέα μέτρα. Ο κόσμος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ εξαπατήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, τα χρόνια αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε μια ανελέητη επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Από τον Δεκέμβρη και τους κουκουλοφόρους μέχρι τον Βοτανικό και το γήπεδο του ΠΑΟ, που τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να το θυσιάσει μαζί με το πάρκο για το χατίρι ενός επιχειρηματία. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Προφανώς για να επιστρέψουν πίσω οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ώστε να μην εξαρτάται από αυτόν η διακυβέρνηση και άρα η ασκούμενη πολιτική. Τώρα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο, ως φάρσα. Περσινά ξινά σταφύλια, πολύ λίγοι πλέον τσιμπάνε σε αυτή την προπαγάνδα.
* Το ΚΚΕ σάς θεωρεί μέρος του συστήματος· δεν είναι παράδοξο να επιμένετε σε ενωτικά προσκλητήρια;
- Εμείς επισημαίνουμε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή κοινωνική αντίσταση απέναντι σε αυτή την άδικη πολιτική. Και ισχυρή αντίσταση γίνεται μόνο μέσα από την ευρύτερη δυνατή ενότητα δυνάμεων. Γι' αυτό και αγωνιζόμαστε για έναν πλατύ κοινωνικό συνασπισμό δυνάμεων, ικανό να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στην κυβερνητική πολιτική και να μπλοκάρει τα μέτρα. Το ΚΚΕ δεν νοιάζεται γι' αυτό. Δεν τους ενδιαφέρει να νικήσουν οι δυνάμεις της εργασίας, τους ενδιαφέρει να κερδίσουν οι ίδιοι μισή μονάδα στις δημοσκοπήσεις. Είναι μια αδιέξοδη γραμμή, που έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία αυτού του κόμματος και δυσκολεύει την πάλη του λαϊκού κινήματος.
* Στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα συμπορευθείτε με συνιστώσες που διακρίνονται από «δημαγωγικό αντιευρωπαϊσμό»;
- Σίγουρα ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την ευρωπαϊκή στρατηγική της αριστεράς. Οχι όμως για τη σημερινή κατάσταση στην Ε.Ε., όπου κυριαρχεί ο μονεταρισμός, τα οικονομικά λόμπι και τα αντικοινωνικά μέτρα. Από τις δραματικές εξελίξεις της οικονομικής κρίσης η δική μας αριστερά δυστυχώς δικαιώθηκε. Οταν πριν από δεκαπέντε χρόνια λέγαμε ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί η Ε.Ε. μόνο με κοινό νόμισμα, δίχως κοινοτικό προϋπολογισμό, δίχως πολιτικό έλεγχο της ΕΚΤ, δίχως δημοκρατική εμβάθυνση, μας έλεγαν γραφικούς και ευρωσκεπτικιστές. Σήμερα που βλέπουν τα αδιέξοδα μιλάνε για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μόνο που η κερδοσκοπία είναι δικό τους παιδί. Οφείλουμε να παλέψουμε για να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Και ο αγώνας αυτός διεξάγεται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού εκεί διαμορφώνεται σημαντικό μέρος της πολιτικής αυτής.
* Σήμερα η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει για τις θέσεις του 5ου συνεδρίου του ΣΥΝ· τι μπορεί να ελπίζει ο αριστερός από «μάχες εντός των τειχών»;
- Τα συνέδρια στην αριστερά δεν γίνονται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Διαφορετικές απόψεις φυσικά υπάρχουν, και πάνω σε αυτές γίνεται ζωντανός δημόσιος διάλογος. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, είναι πλούτος, για την αριστερά. Αυτό που επιδιώκουμε με το συνέδριο είναι, με σεβασμό στην εσωκομματική δημοκρατία και την πολιτική σύνθεση, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας και να κάνουμε πιο ουσιαστική την πολιτική μας παρέμβαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: