Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ - «Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»

ΚΥΡΙΑΚΗ 14-3-2010
«Εκτακτη εισφορά στο ύψος του 10% για τους έχοντες εισόδημα άνω των 100.00 ευρώ και εισφορά τουλάχιστον 50.000 ευρώ για την κατοχή off shore εταιρειών». Αυτές είναι δύο από τις προτάσεις που καταθέτει ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών. 
* Την ίδια στιγμή ο κ. Ρέππας υποστηρίζει ότι «η εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο που κινείται ο δημόσιος τομέας».
* Δεν βλέπει επανάληψη της σύγκρουσης στο εσωτερικό της ....κυβέρνησης και του κόμματος όπως αυτή του 1985, γιατί «το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι πιο ώριμο, χωρίς κόμπλεξ και ενοχές».
* Ακούω συντρόφους σας να λένε «πού είναι ο Ρέππας;» Ησασταν στην πρώτη γραμμή, σήμερα έχετε υποχωρήσει στα μετόπισθεν. Γιατί;
- Είμαι στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού έργου. Σε ό,τι αφορά τη γενική πολιτική συζήτηση, ο χώρος των λόγων είναι κατειλημμένος. Ο χώρος των πράξεων, με πολλά κενά. Διατυπώνω τις απόψεις μου στο υπουργικό συμβούλιο αποφεύγοντας πράγματι την υπερπροβολή στα ΜΜΕ, γιατί θεωρώ ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες που έχουμε αυτήν την περίοδο. Πρέπει να μιλήσει το έργο μας.
* Το έργο σας μέχρι τώρα «μιλάει» συντηρητικά...
- Αντιθέτως, έχουν ήδη γίνει προοδευτικές αλλαγές σε πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Αναγνωρίζω πως τα τελευταία μέτρα δεν αποτελούν την καλύτερη άσκηση ιδεολογικής συνέπειας, είναι όμως άσκηση ευθύνης, ουσίας και τακτικής σε ανορθόδοξο πόλεμο. Οι πολίτες απαιτούν δίκαιη κατανομή βαρών, κάτι που εξασφαλίζει και την ηθική νομιμοποίηση κάθε απόφασης που περιορίζει το εισόδημα.
* Πώς θα γίνει αυτό;
- Με τη φορολογική πολιτική που έχει τη σφραγίδα της αναδιανομής και με την αναπτυξιακή πρότασή μας, που δείχνει το δρόμο για το αύριο. Σ' αυτό το πλαίσιο έκτακτη εισφορά στο ύψος του 10% για τους έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 και επίσης εισφορά τουλάχιστον 50.000 για την κατοχή off shore εταιρειών είναι μέτρα που ανταποκρίνονται στην αρχή μιας δίκαιης αποφασιστικότητας. Να είστε σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουμε επίγνωση του χρέους μας.
* Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι όταν θα βγούμε από την επιτήρηση οι εργαζόμενοι θα ανακτήσουν το εισόδημα που έχασαν;
- Αυτό που έχει αξία είναι να αγωνιστούμε τώρα ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την κυριαρχία της. Αν το πετύχουμε αυτό και πιστεύω προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε, τότε πράγματι θα έχουμε κερδίσει τον πρώτο και αναγκαίο όρο ώστε οι πολίτες να ανακτήσουν το βιοτικό επίπεδο. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και φυσικά διαρθρωτικές αλλαγές ιδίως στο κράτος που είναι αναποτελεσματικό, σπάταλο και διεφθαρμένο.
* Μπορείτε να υποσχεθείτε ότι τα μέτρα δεν θα «ακουμπήσουν» και τον ιδιωτικό τομέα;
- Το πρώτο αποτέλεσμα που φιλοδοξούμε να προκύψει είναι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Η χώρα αφού θα μπορεί να δανείζεται με καλύτερους όρους και χωρίς τις έξωθεν πιέσεις θα έχει το περιθώριο στο εσωτερικό να διαμορφώσει ένα μείγμα πολιτικής που ανταποκρίνεται σε κανόνες συμβατούς με την πολιτική μας. Στον «στενό» ιδιωτικό τομέα έχει συντελεστεί απορύθμιση που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στα όρια της ασυδοσίας εις βάρος των εργαζομένων.
* Ο Ολι Ρεν εισηγείται ανάλογα μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα.
- Αν παρά τα μέτρα που πήραμε δεν έχουμε ανταπόκριση από τις αγορές, τότε είναι φανερό ότι το πολιτικό παιχνίδι έχει στόχους που δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αντιληφθούν όσοι μιλούν συνεχώς για μέτρα, χωρίς από την άλλη να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο η εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που κινείται ο δημόσιος τομέας, δοθέντος ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας είναι καθοριστική.
* Πως αισθάνεστε που είστε μέλος κυβέρνησης που δηλώνει σοσιαλιστική και ταυτοχρόνως μειώνει τα εισοδήματα;
- Είναι τιμή να είναι κάποιος μέλος σε μια κυβέρνηση που καλείται να δράσει σε συνθήκες μεγάλης κρίσης. Αν τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, δεν θα είχαμε αυτή την κρίση. Ηταν άλλες οι προϋποθέσεις της Ελλάδας το 2004. Το δύσκολο για μας είναι ότι απέναντι στην κρίση δεν έχουμε το εργαλείο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους για να την αντιμετωπίσουμε όπως θα θέλαμε. Υποτάσσουμε στην ανάγκη της ανασυγκρότησης της χώρας τους όποιους προβληματισμούς έχουμε στο ιδεολογικό και προγραμματικό επίπεδο. Αυτή η εθνική προσπάθεια υποτιμάται αν ιδωθεί σαν παραταξιακό εγχείρημα. Ολα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.
* Το 1985 με το τότε σταθεροποιητικό πρόγραμμα είχαμε αποχωρήσεις, διαγραφές, δημιουργία νέου κόμματος. Σήμερα φοβάστε ανάλογες συγκρούσεις;
- Ούτε κατά διάνοια. Είμαι απολύτως σίγουρος. Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα πολύ πιο ώριμο. Κυβέρνησε επί αρκετά χρόνια και μπορεί να αντιμετωπίζει τα πράγματα από θέση κυριαρχίας, χωρίς κόμπλεξ και χωρίς ενοχές απέναντι στη προκατασκευασμένη κριτική των αντιπάλων μας.
* Ναι, αλλά το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ που βλέπουμε;
- Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτό που λέτε. Αλλωστε, δεν θα άξιζε να είμαστε περισσότεροι αν δεν ήμασταν διαφορετικοί.
* Οι διαφωνίες δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση;
- Θα έλεγα ότι δεν κάνουν καλό, αν και δεν με ενοχλεί το περίσσευμα διαφωνίας, αλλά το έλλειμμα πίστης και κάτι τέτοιο δεν συντρέχει. Συχνά υπερτονίζουμε τη διατύπωση απόψεων που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευθούν σαν απόπειρα υπονόμευσης της κυβέρνησης. Θεωρώ όμως ότι η στάση όλων μας πρέπει να είναι από μόνη της ένα μήνυμα. Και σε μια εποχή που ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια, εμείς πρέπει να είμαστε περισσότερο συμπαγείς.
* Το σχήμα «ανάλγητοι υπουργοί- φιλολαϊκά στελέχη» δεν σας ενοχλεί;
- Δεν υπάρχει τέτοιο σχήμα, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.
* Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές...
- Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μια άλλη κυβέρνηση, δουλεύουμε για να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα. Θέλουμε με τη θητεία μας να ανοίξει μια νέα ιστορική περίοδος, θέλουμε να εγκαινιάσουμε μια τελείως νέα αντίληψη για την πολιτική, με διαφάνεια, συμμετοχή και διαβούλευση.
* Μα δεν είναι πολυτέλεια σε συνθήκες κρίσης να συζητάς αενάως;
- Οχι, δεν είναι πολυτέλεια, όπως δεν ήταν πολυτέλεια η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
* Αυτό ήταν εσωτερικό σας ζήτημα, δεν αφορούσε τη χώρα.
- Τη χώρα όμως την αφορά η διαδικασία που ακολουθούμε για την αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Μην το υποτιμάτε.
* Σας απασχολεί το ενδεχόμενο να σώσετε τη χώρα και να συντριβείτε εκλογικά επειδή οι πολίτες θα έχουν κουραστεί;
- Αν για να πετύχουμε το πρώτο είναι αναγκαστική προϋπόθεση το δεύτερο δεν πρέπει να διστάσουμε. Αν έτσι αποφασίσει ο λαός, η κρίση του θα είναι σεβαστή. Φιλοδοξούμε να είμαστε κυβέρνηση για πολλά χρόνια, αυτό όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Αν είναι να πάψουμε να είμαστε κυβέρνηση σε έξι μήνες έχοντας κάνει το χρέος μας, αυτό θα το προτιμούσα. Φτάνει να είμαστε κυβέρνηση μιας μέρας με χρήσιμο και θετικό πρόσημο για τη χώρα, παρά κυβέρνηση πολλών χρόνων που απλώς θα αναπαράγει την εξουσία της ακόμη και ζημιώνοντας τη χώρα.
* Μιλάμε συνεχώς για αλλαγές στην οικονομία. Το πολιτικό σύστημα;
- Στην περίοδο που έχουμε εισέλθει καλό θα είναι το πολιτικό σύστημα να αντιληφθεί ότι ο ζωτικός χώρος της πολιτικής περιορίζεται. Θα έλεγα λοιπόν ότι πρέπει να σκεφτούμε δραστικές παρεμβάσεις που τις επιτρέπει το Σύνταγμα: περιορισμός των βουλευτών, από 300 σε 200, χωρίς να υπονομεύεται το μέτρο εκπροσώπησης των πολιτών, περιορισμοί θητείας σε πολιτικές θέσεις, επέκταση του «πόθεν έσχες» και δημοσιοποίησή του για όλους εκείνους που ασκούν δημόσια εξουσία ή έχουν δημόσιο λόγο, όπως είναι οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί, οι δικαστικοί, οι επιχειρηματίες, οι δημοσιογράφοι. Επίσης απαιτούνται αλλαγές και στα κόμματα.
* Δηλαδή;
- Απέτυχε και το μοντέλο του κόμματος που υπάρχει για τον εαυτό του, δηλαδή του κλειστού κόμματος των επαγγελματικών στελεχών, αλλά και το μοντέλο ενός κόμματος που μοιάζει ανοιχτό αλλά δεν ξέρει πού αρχίζει και πού τελειώνει. Ενα κόμμα σύγχρονο και δημοκρατικό αφ' ενός πιστοποιεί και αξιολογεί τα μέλη του και αφ' ετέρου αναγνωρίζει σ'αυτά εξουσία.
* ΑΣΕΠ και για την εγγραφή μελών;
- Θα σας έλεγα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, να έχουμε στους καταλόγους μας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, αλλά στην πράξη να μην έχουμε ούτε μερικές εκατοντάδες δραστήριων μελών στον αγώνα για μια άλλη πολιτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: