Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Χρ. Παπουτσής «Κάποιοι αλλοιώνουν τις θέσεις μου» Η επίθεση του Γραμματέα της ΚΟ στον κ. Σαχινίδη, η «τιμωρία» του προέδρου και η «προίκα του αντάρτη»

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ
«Κρύο αίμα». Ετσι περιγράφουν παλαιοί φίλοι τον κ. Χρ. Παπουτσή . Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ μολονότι θεωρείται συγκρουσιακός χαρακτήρας δεν φημίζεται για τα αυθόρμητα ξεσπάσματά του. Η επίθεσή του από το βήμα της Βουλής προς τον .....υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη αιφνιδίασε πολλούς και εξόργισε τον κ. Γ. Παπανδρέου. Πολλοί τον επέκριναν για αυτή την πρωτοβουλία του, αλλά όπως ισχυρίζεται ο ίδιος πολλοί περισσότεροι του είπαν μπράβο, παρ΄ ότι αναγνωρίζει ότι ίσως ανέβασε κάπως παραπάνω τον τόνο της φωνής του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Παπουτσής δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα αξιώματα που υπηρετεί και αναμένει και εκείνος τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αν ισχύουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, τα όσα λέγονται ότι ο κ. Παπανδρέου σκέπτεται ακόμη να τον τιμωρήσει με κάποιον τρόπο.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε με τον κ. Παπουτσή, επειδή με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου πέτυχε να εκπέμψει τα μηνύματα που επιθυμούσε. Οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος κατάλαβαν ότι δεν μπορούν σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις να διαπληκτίζονται δημοσίως και να τραυματίζουν την κυβέρνηση, όταν κορυφώνει την προσπάθειά της να σταθεροποιήσει την οικονομία. Οπως άλλωστε σημειώνουν, την ένταση φρόντισε να αποκλιμακώσει ο ίδιος ο κ. Παπουτσής με τις δηλώσεις που έκανε δύο μέρες μετά την επίθεσή του προς τον κ. Σαχινίδη, αλλά και με τη στάση του όλη την εβδομάδα, αναλαμβάνοντας τη δημόσια υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής.
«Ανθρωπος είμαι, όχι ρομπότ»
Την Πέμπτη το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου πήγε στη Βουλή όπου ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Ο κ. Παπουτσής ψήφισε από τους πρώτους και βγήκε από την αίθουσα γλιτώνοντας και τους δύο από μια αμήχανη συνάντηση. Πάντως δεν είναι διατεθειμένος να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό με μια παραίτηση, ενώ και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο κ. Π. Ευθυμίου , τον οποίο οι φήμες φέρουν να επωμίζεται όλα τα βάρη της ΚΟ, δεν φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Ο κ. Παπουτσής όμως έχει επιστρέψει στην (φαινομενική) αταραξία. «Δεν έχω να κάνω ή πω κάτι περισσότερο. Και δεν ασχολούμαι πλέον» λέει.
Τις τελευταίες ημέρες έδωσε δημοσίως τις εξηγήσεις του. Ηταν εκνευρισμένος από τους διαδηλωτές και τις επιθέσεις κατά των κκ. Μ.Γλέζου και Ι.Παναγόπουλου και ξέσπασε τη λάθος στιγμή. Εσπευσε να χαρακτηρίσει ο ίδιος την αντίδρασή του «υπερβολική» και «απαράδεκτη».
Το διάστημα πριν από τις εκλογές το όνομα του κ. Παπουτσή ήταν στα φαβορί για κάποιο από τα κορυφαία υπουργεία. Το βράδυ που ο Πρωθυπουργός συγκροτούσε το Υπουργικό Συμβούλιο το τηλέφωνο χτύπησε, αλλά η θέση που του προσφέρθηκε ήταν για αυτόν οδυνηρή έκπληξη. «Μου είπε ότι με κάνει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος επειδή με θέλει κοντά του» έλεγε στους συνομιλητές του με το ύφος του ανθρώπου που δεν μπορεί να πιστέψει στα αφτιά του. Ο κ. Παπουτσής δέχτηκε τη θέση με μισή καρδιά. Φρόντισε όμως να της δώσει νέο περιεχόμενο ασκώντας συνεχώς κριτική στις επιλογές του οικονομικού επιτελείου.
Ολα αυτά άλλαξαν σε μια νύχτα πριν από περίπου δέκα ημέρες. Στις συσκέψεις όπου αποφασίστηκε η επιβολή νέων μέτρων οι υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου βγήκαν απέναντί του και οι παλαιοί αντίπαλοι στάθηκαν στο πλευρό του. Η φράση που φέρεται να είπε ο κ. Παπουτσής- «με αυτά που κάνετε θα διαλύσετε το ΠαΣοΚ» - σηματοδότησε περισσότερα από όσα ίσως θα ήθελε. Ο ίδιος τη διαψεύδει και μιλάει για συστηματική αλλοίωση των θέσεών του από ένα ισχυρό κέντρο και «αυτό είναι ένα αίνιγμα που φοβάμαι ότι θα αναγκαστώ να λύσω», λέει. «Η άποψή μου ήταν ότι τα μέτραχωρίς τον αναπτυξιακό νόμο και το φορολογικό νομοσχέδιο θα οδηγήσουν σε αποσάθρωση τον κοινωνικό ιστό και σε κατάρρευση ολόκληρο το σύστημα. Ημουν ο πρώτος που μίλησε για συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μέτρων» επισημαίνει. Στο ΠαΣοΚ λέγεται ότι ο κ. Παπουτσής χτίζει με επιμονή το προφίλ του εκπροσώπου του παλαιού ΠαΣοΚ. Στελέχη που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό παρατηρούν ότι «το έχει παρακάνει».
Ετοιμασίες για την επόμενη ημέρα
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θεωρεί ότι τα μέτρα είναι άδικα. Ο κ. Παπουτσής, για τον οποίο γράφτηκε ότι έχει πατρίδα του το ΠαΣοΚ, έχει αντιληφθεί το κλίμα και αναπροσάρμοσε την τακτική του. «Ποιο ΠαΣοΚ;» λέει. «Εδώ γίνεται κόλαση στη χώρα. Προέχει να νοιαστούμε για την κοινωνία» . Αυτό το επιχείρημα παραθέτει επίμονα στις τελευταίες ομιλίες του: «Πέρα από τους αριθμούς,υπάρχουν οι άνθρωποι,υπάρχει η κοινωνίακαι η αγορά που χρειάζονται την απαραίτητη στήριξη όλων». Είναι φανερό ότι, αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει μια θέση που του δίνει δυνατότητες παρέμβασης, φιλοδοξεί να πάρει μαζί του και την προίκα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: