Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Γρηγόρης Παπαχρήστος: Ο δήμος Δίου απέκτησε ταυτότητα

BASIKO_1
 
Κριτική από την αντιπολίτευση για το … κόστος απόκτησης της ταυτότητας!
Τον απολογισμό της 7ης χρονιάς της θητείας του πραγματοποίησε την Παρασκευή το βράδυ ο δήμαρχος Δίου, παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και πλήθους κόσμου. Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα και τις δράσεις της δημοτικής αρχής, τις οποίες χαρακτήρισε «αποτέλεσμα ενός φιλόδοξου σχεδιασμού», υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Δίου, βασιζόμενος και στην ιστορικότητά του, απέκτησε ταυτότητα. Έντονη κριτική, κυρίως στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης και των προτεραιοτήτων που έθεσε η δημοτική αρχή, άσκησε η αντιπολίτευση, η οποία όμως φρόντισε να κρατήσει το... καλό επίπεδο που χαρακτηρίζει γενικότερα τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου.

BASIKO_2Όλοι μας βιώνουμε την κρίση, ανέφερε ο Γρηγόρης Παπαχρήστος ξεκινώντας τον απολογισμό του και τονίζοντας ότι παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες «ο Δήμος ζει μια νέα εποχή, αναπτύσσει δράσεις και δημιουργεί υποδομές»
Ο απολογισμός των δράσεων της διοίκησης, ξεκίνησε με εκείνες που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου και τον αγροτικό τομέα. Ο δήμαρχος Δίου, υποστήριξε ότι η διοίκησή του, κατέθεσε προτάσεις για τις καλλιέργειες με τις οποίες ασχολούνται οι δημότες του και πρότεινε νέες καλλιέργειες, μέσα από ημερίδες και εκδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι παράλληλα δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών άρδευσης.
Ο κ. Παπαχρήστος, ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του ήταν η ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου, την ανάδειξη και αναπαλαίωση όλων των Βυζαντινών Μνημείων, αλλά και τη δημιουργία καταφυγίων σε Κορομηλιά και Κρεβάτια, καθώς και με τη δημιουργία του Κέντρου υποδοχής επισκεπτών στην Αγία Τριάδα. «Δίκαια χαρακτηρίζουν το δήμο μας, ως μοντέλο ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.
BASIKO_3Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο Δήμος κατάφερε να ολοκληρώσει πρώτο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ολοκλήρωσε το κτηματολόγιο κάνοντας καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του. Ειδική αναφορά έκανε στην αντιπλημμυρική μελέτη, λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα «έπρεπε να είχαν γίνει χθες» και εκφράζοντας την πικρία του για όλους εκείνους που έδωσαν υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση των έργων της, «αλλά δυστυχώς τις ξέχασαν μόλις πέρασε η μπόρα».
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, υποστήριξε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία και δυνατότητα και δεν αρκέστηκε μόνο στα έσοδα που έχει ο Δήμος από τα δημοτικά τέλη. «Αξιοποιήσαμε προγράμματα, φέραμε έκτακτες επιχορηγήσεις και δεν διστάσαμε να απευθυνθούμε ακόμη και στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουμε απαραίτητα έργα», είπε ο κ. Παπαχρήστος, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει δανειστεί 3 εκ. ευρώ και πλέον χρωστάει κοντά στα 2 εκ. αφού είναι απόλυτα συνεπής προς τις δανειακές του υποχρεώσεις. Συνεχίζοντας, είπε ότι ο Δήμος του είναι ο μοναδικός που δέχθηκε τρεις φορές έλεγχο από ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης «και όχι μόνο δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό, αλλά πήραμε και εύσημα για τη διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει δώσει η διοίκησή του στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και στην εξωστρέφεια του Δήμου, φιλοξενώντας μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτενή αναφορά, έκανε και στις πολιτιστικές δράσεις, επισημαίνοντας τη λειτουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Κέντρου Ψηφιδωτών, αλλά και τη δημιουργία ορχήστρας νέων η οποία ήδη μετράει διακρίσεις και συνεργασίες με σημαντικούς ανθρώπους της Ελληνικής μουσικής.
«Δεν αρνούμαστε ότι υποπέσαμε σε λάθη ή σε παραλείψεις, αλλά σε καμία περίπτωση οι όποιες παραλείψεις ή λάθη, δεν έγιναν από πρόθεση», είπε ο κ. Παπαχρήστος, κάνοντας ειδική αναφορά στην άψογη στάση του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου το οποίο κράτησε το επίπεδο των συνεδριάσεων πολύ ψηλά.

Δεν είμαι περαστικός απ’ αυτόν τον τόπο

BASIKO_4«Είμαι παρόν να δώσουμε αγώνες για τον τόπο και δεν είναι απαραίτητο αυτό να γίνει από κάποιο αξίωμα ή καρέκλα», ανέφερε ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, κάνοντας αναφορά στα δικά του μελλοντικά σχέδια. «Δεν είμαι περαστικός απ’ αυτόν τον τόπο» είπε, υπογραμμίζοντας πως και την επόμενη μέρα των εκλογών «μαζί θα ανταμώνουμε και θα αγωνιζόμαστε για αυτόν τον τόπο». Ο κ. Παπαχρήστος, τόνισε ότι αν θα πρέπει να επωμιστεί κάποιον ρόλο στο μέλλον θα το κρίνουν οι δημότες του. «Αν δεν έχω την αποδοχή σας θα το σεβαστώ», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «εκτιμώ την εμπιστοσύνη σας, την εκτίμηση και την αγάπη σας».

Φόλιος: Λείπουν τα μεγάλα έργα

Την άποψη ότι δεν έγιναν μεγάλα έργα, απαραίτητα για το Δήμο, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κατά την τοποθέτησή του. Ο κ. Φόλιος υποστήριξε ότι η διοίκηση του κ. Παπαχρσήστου, παρέλαβε έναν δήμο «χωρίς πολλά χρέη και με χρήματα στο ταμείο για κάποια προγραμματισμένα έργα». Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «υπερβολικά» κάποια δάνεια, τονίζοντας ότι αυτήν τη διαφωνία την εξέφρασε και στο δημοτικό συμβούλιο. Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι υπάρχει απροθυμία από πλευρά του Δήμου να εισπράξει τις 500 χιλιάδες ευρώ που οφείλουν από τέλη άρδευσης οι δημότες, ενώ τόνισε ότι λείπουν τα μεγάλα έργα, όπως εκείνα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, η αποχέτευση και ο βιολογικός.
«Το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος αδρανεί», είπε ο κ. Φόλιος, υποστηρίζοντας ότι κατασκευάστηκαν πρόχειρα κάποια έργα, δημιούργησε πολλές θέσεις αμειβομένων, ενώ δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίζει το ζήτημα των καταπατημένων δημοτικών εκτάσεων.
«Έχουμε αποδείξει τη συναίνεση μας στο Δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Φόλιος ο οποίος καταλήγοντας τόνισε πως αυτό που θα ήθελε από το Δήμο, είναι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και κατά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Τζήμας: Δημιουργήσατε μεγάλο χρέος

Για απολογισμό που εμπεριείχε αρκετή δόση υπερβολής, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ο κ. Τζήμας, παραδέχθηκε ότι έχει παραχθεί έργο, εκφράζοντας ωστόσο τη διαφωνία του με τις προτεραιότητες που είχε η δημοτική αρχή, αλλά και με το κόστος αυτών των έργων.
«Κάνατε ωραίες πλατείες, αλλά ματαιώσατε κάποιες γεωτρήσεις», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας κι αυτός με τη σειρά του, την απουσία μεγάλων έργων. Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η διοίκηση δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο χρέος για το δήμο, εκτιμώντας ότι αυτό, στο τέλος της τετραετίας, θα φτάσει τα 5 εκ. ευρώ. «Πολλά δάνεια δεν πήγαν σε έργα υποδομής», είπε ο κ. Τζήμας, υποστηρίζοντας ότι ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά σε δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις.
Ο κ. Τζήμας, υποστήριξε επίσης, ότι οι απώλειες εσόδων του δήμου από τη μη είσπραξη των τελών άρδευσης, φτάνουν τις 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, επισημαίνοντας πως αν είχαν εισπραχθεί αυτά τα ποσά, δεν θα χρειαζόταν ο Δήμος να συνάψει κανένα δάνειο.

Οι απαντήσεις του δημάρχου

Απαντώντας στα όσα υποστήριξαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος δεν έχει απεριόριστες εξουσίες και κινείται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Όσον αφορά την απουσία μεγάλων έργων, υποστήριξε ότι και στον ίδιο προκαλεί αγανάκτηση ο σημερινός δρόμος Κατερίνης-Δίου ή η απουσία γέφυρας στο Ξυρολάκι «αλλά είναι αρμοδιότητα άλλων και δεν μας επιτρέπεται καμιά παρέμβαση». Όσον αφορά τα άλλα μεγάλα έργα της αποχέτευσης και του Βιολογικού, υποστήριξε ότι τώρα έφτασε η ώρα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, αφού τώρα ουσιαστικά ανοίγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο κ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε και στην αντιπλημμυρική μελέτη, την οποία καμία κυβέρνηση δεν έχει χρηματοδοτήσει, τονίζοντας παράλληλα ότι αν και η περιοχή του Δίου έχει κηρυχθεί πλημμυροπαθής πρόσφατα, ακόμη δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, «μόνο υποσχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο κομμάτι των χρεών, υποστήριξε ότι ο Δήμος δανείστηκε 3 εκ. ευρώ και πλέον χρωστάει 2 εκ. αφού συνεχίζει την αποπληρωμή τους κανονικά. Όσον αφορά τις βολές που δέχθηκε για υπερβολική σπατάλη σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις, απάντησε ότι «στα θέματα πολιτισμού ο Δήμος πέτυχε σημαντικά πράγματα, με πολύ χαμηλό κόστος».
Τέλος, αναφερόμενος στις απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη των τελών άρδευσης, είπε «ξέρουμε ότι μπαίνουμε μέσα, αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε επιπλέον τους αγρότες μας, όταν ξέρουμε ότι κάθε χρόνο μειώνονται οι τιμές των προϊόντων τους».(
Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: