Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

"Συστράτευση στη μάχη της οικονομίας"

papadreou_mΣε συστράτευση στη μάχη για τη διάσωση της οικονομίας, καλεί όλους τους πολίτες ο Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας ότι οι κόποι τους αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο και η χώρα μας θα έχει αλλάξει σελίδα σε 3 χρόνια. Με δήλωσή του στα ΝΕΑ, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι πρωταρχικό καθήκον είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, που χάθηκε από τις εγκληματικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και επισημαίνει τις πρόσφατες διεθνείς επαφές του και τις προσπάθειες που... καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην πρόκληση να αλλάξει εκ βάθρων τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, που την οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, σημειώνοντας ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την σκανδαλώδη εύνοια, τα προνόμια των λίγων, την περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου, τον προκλητικό πλουτισμό, το παρασιτικό κέρδος και τη φοροδιαφυγή.

Γ. Παπανδρέου: "Οι κόποι του λαού αυτήν τη φορά θα πιάσουν τόπο"

"Καταβάλλουμε ως λαός βαρύ τίμημα για τις εγκληματικές επιλογές των προηγούμενων ετών. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε αποφάσεις επώδυνες, που αδικούν πολλούς συμπολίτες μας. Αλλά θα ήταν ακόμα πιο άδικο να αφήσουμε τη χώρα μας ανυπεράσπιστη στις ορέξεις των κερδοσκόπων, αδύναμη να καταβάλει μισθούς και συντάξεις και να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους" δηλώνει ο Πρωθυπουργός.
"Πρώτο μας μέλημα είναι να σώσουμε την οικονομία μας. Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε στο μέλλον", τονίζει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι δεν θα ανεχθεί "να βαφτίζονται δικαιοσύνη η σκανδαλώδης εύνοια, κεκτημένα τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών, δικαίωμα η περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου, πολιτισμός ο προκλητικός πλουτισμός, επιχειρηματικότητα το παρασιτικό κέρδος, μαγκιά η ασυλία και η φοροδιαφυγή".
Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι "ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής" και δηλώνει αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
"Καταβάλλουμε ως λαός βαρύ τίμημα για τις εγκληματικές επιλογές των προηγούμενων ετών. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε αποφάσεις επώδυνες, που αδικούν πολλούς συμπολίτες μας. Αλλά θα ήταν ακόμη πιο άδικο να αφήσουμε τη χώρα μας ανυπεράσπιστη στις ορέξεις των κερδοσκόπων, αδύναμη να καταβάλει μισθούς και συντάξεις και να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της", αναφέρει.
Πρωταρχικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το παρασιτικό κέρδος και γι΄αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός καλεί σε συστράτευση όλους τους πολίτες. "Καλούμε τον κάθε να συμμετάσχει σε αυτή τη νέα πορεία. Επιτέλους, να ανασυγκροτήσουμε την πατρίδα, με στέρεα βήματα, που απαιτούν τη συστράτευση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εκεί στηριζόμαστε και πουθενά αλλού. Θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε Έλληνα πολίτη, την κάθε ελληνίδα, ότι οι κόποι μας αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο" λέει ο Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως η Ελλάδα γίνεται ξανά συνδιαμορφωτής των εξελίξεων που αφορούν την ίδια και την Ευρώπη και προσθέτει:
"Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τη βούλησή μας να διορθώσουμε τα του οίκου μας, αλλά αναγνωρίζουν επίσης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί μόνη της στη μάχη κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας".

Κριτική από την αντιπολίτευση

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη της ΝΔ στη Χαλκίδα, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για διάλυση του κράτους και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν και άλλα επώδυνα μέτρα, γιατί -όπως είπε- με τα εισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βαθύνει η ύφεση και δεν θα μειωθεί το έλλειμμα.
"Αυτό που θα πιάσει τόπο για το λαό είναι ο αποφασιστικός αγώνας του για να αποκρούσει τη σφαγή των δικαιωμάτων του από την κυβέρνηση και την ΕΕ με τη στήριξη των ΝΔ - ΛΑΟΣ", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στην εφημερίδα "Τα Νέα" ότι "οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο".
Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις, αλλά για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους "πρέπει να παλέψουν για να κατακτήσουν τη δική τους εξουσία, να μετατρέψουν σε λαϊκή περιουσία τις μεγάλες επιχειρήσεις".
Την άποψη ότι πρέπει να λάβουμε κι άλλη δέσμη μέτρων, διαφορετικά θα αποδειχθούν ατελέσφορα αυτά που ήδη έχουν ληφθεί, διατυπώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην Ημερησία. Ο κ. Καρατζαφέρης ζητάει ενιαίο πολιτικό μέτωπο για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ, κατακρίνει τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "παρακολουθεί την κατάσταση στο κόμμα του σαν ζαλισμένο κοτόπουλο".
Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας τόνισε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ ότι το κόμμα του αγωνίζεται για ένα ευρύ μέτωπο που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να "περάσει" τα μέτρα.

Νέο δημοσίευμα για βοήθεια έως και 25 δισ.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα τεθεί επί τάπητος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η αξιολόγηση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε η κυβέρνηση, αλλά και η λήψη μέτρων κατά των κερδοσκόπων. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εξειδικεύσουν το σχέδιο δανεισμού για τη χώρα μας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει είτε δανεισμό από τα κράτη-μέλη υπό το συντονισμό της Κομισιόν, είτε την παροχή εγγυήσεων για τα δάνεια.
Για συμφωνία μέχρι 25 δισ.δολάρια προς την Ελλάδα κατέληξαν οι 16 χώρες της ευρωζώνης σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής "Guardian". Αν η Αθήνα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, γράφει η εφημερίδα, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν να υπάρξουν συντονισμένες προσφορές βοήθειας, υπό τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων για δάνεια. Οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή αναμένεται να οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα, κατά τις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει τέτοιου είδους συμφωνία, είπε πριν απο λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα τέτοιας συμφωνίας.
Μιλώντας στη "Guardian" πάντως, ο επίτροπος της Ε.Ε. για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν φέρεται να δήλωσε :
"Η Ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την Ευρωζώνη. Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, και αποτύχουμε κι εμείς, αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης... υπ' αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι".

Διαψεύδονται τα "σενάρια" για συμφωνία

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Ο Τζόναθαν Τοντ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Επίσης, υπογράμμισε πως συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και πως όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν γνωρίζει για καμιά συμφωνία των κρατών μελών της ευρωζώνης να παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του κοινού νομίσματος.Πηγή: NET, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: