Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ζημιά 30.000.000 ευρώ

zhmia_1
 
Το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής αποφάσισαν για τις 10 Μαρτίου, οι επαγγελματίες της νότιας Πιερίας και της Βόρειας Λάρισας, ζητώντας την επίσημη δέσμευση του Υπουργού Υποδομών για το άνοιγμα των Τεμπών πριν το Πάσχα.
Να ανοίξουν το χορό δυναμικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι επαγγελματίες της νότιας Πιερίας και της βόρειας Λάρισας, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, λόγω της κατολίσθησης των Τεμπών που επέφερε το κλείσιμο της Εθνικής Οδού. Επαγγελματίες και δήμαρχοι, αποφάσισαν το συμβολικό κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, την Τετάρτη 10 Μαρτίου.
Η σύσκεψη φορέων και εκπροσώπων της ....Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λεπτοκαρυά και παρόντα ήταν περισσότερα από 300 άτομα. Η αγανάκτηση των επαγγελματιών έχει ξεχειλίσει και ζητούν πλέον επιτακτικά τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Υποδομών για το πότε ακριβώς θα ανοίξουν τα Τέμπη.
zhmia_2Τους παρευρισκόμενους ενημέρωσαν αναλυτικά για τα αποτελέσματα που είχε η συνάντηση τους με τον κ. Ρέππα, οι δήμαρχοι Ευρυμενών, Κάτω Ολύμπου και Ανατολικού Ολύμπου, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ Γιώργος Μπούρος.
Παρά την πρόθεση της Συντονιστικής Επιτροπής να δώσει μια περίοδο χάριτος στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για να προσδιορίσει επακριβώς το χρόνο διάνοιξης των Τεμπών, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, ενώ δεν έλειψαν οι φωνές που ζητούσαν ακόμα δυναμικότερες κινητοποιήσεις, οι οποίες περιελάμβαναν ακόμη και κλείσιμο του εργοταξίου της Εταιρίας.
Όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά και των φορέων που παραβρέθηκαν, έχει γίνει πλέον πεποίθηση ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα και να ανοίξει η Κοιλάδα των Τεμπών, θα πρέπει να κινητοποιηθούν πρώτα από όλα οι ίδιοι, ενώ ξεκαθάρισαν ότι συνομιλητής τους είναι μόνο το Κράτος, το οποίο έχει και την ευθύνη να άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
zhmia_3Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ζημιά που έχουν υποστεί συνολικά από την ημέρα που έγινε η κατολίσθηση στην Κοιλάδα των Τεμπών πλησιάζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημα αποτελεί η αποκατάταση της κυκλοφορίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις της είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων. «Θεωρώ ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να διεκδικήσετε μέσω των διοικητικών δικαστηρίων αποζημιώσεις για ένα τουλάχιστον μέρος των ζημιών που έχετε υποστεί», ανέφερε ο νομικός σύμβουλος της Συντονιστικής Επιτροπής Απόστολος Παπακωνσταντίνου. «Το κλειδί σ’ αυτήν την υπόθεση είναι το πώς θα θεμελιωθεί με σαφήνεια η ζημιά», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η σημερινή ζημιά οφείλεται σε βασικές παραλείψεις του Κράτους, «το οποίο δεν φρόντισε να αποτρέψει όλο αυτό το συμβάν, αφού έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει την απρόσκοπτη επικοινωνία και μάλιστα σε ένα δίκτυο Εθνικής εμβέλειας».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Κάτω Ολύμπου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει λόγους να αμφισβητήσει την υπόσχεση του Υπουργού Υποδομών, ότι τα Τέμπη θα ανοίξουν πριν το Πάσχα. Ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου, αναφερόμενος στο κόστος των ζημιών για τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων περιοχών, είπε, ότι πρότεινε στον Υπουργό να διαθέσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι οφείλει η Εταιρία στο Κράτος από διάφορες ποινές που της επεβλήθησαν για μη τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, για την αποζημίωση των περιοχών που υπέστησαν ζημιές.
Η γενική συνέλευση, αποφάσισε ομόφωνα το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στις 10 Μαρτίου,  ενώ εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της κινητοποίησης και αν το κρίνει σκόπιμο να προτείνει ακόμα δυναμικότερους τρόπους αντίδρασης.(
Πολιτεία)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους Δημάρχους που ανέλαβαν μια τέτοια πρωτοβουλία. Το κράτος δεν πρόκειται να σκύψει το πρόβλημα αν δεν πιεστεί με νομικά μέσα. Συγχαρητήρια στον γνωστό δικηγόρο της Αθήνας Απόστολο Παπακωνσταντίνου που μας βοηθά και στον φίλο κ. Μπούρο που νοιάζεται για τον τόπο μας. Όλοι οι κάτοικοι των Δήμων να καταθέσουμε αγωγές και να ζητούμε αποζημιώσεις και ηθική βλάβη!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ενημερωθούμε πως θα συμμετέχουμε στις αγογές. Μπορούμε να απευθυνθούμε κατευθείαν στον κ. Παπακωνσταντίνου; Ο άνθρωπος είναι πολύ γνωστός και σπουδαίος δικηγόρος, αλλά μπορούμε όλοι να μιλούμε μαζί του; Δεν πρέπει οι δήμαρχοι να τα κανονίσουν αυτά; Μπράβο στους Δημάρχους για την πρωτοβουλία τους. Ευχαριστούμε κ. Δικηγόρε που μας συμπαραστέκεστε!!
Ντίνος Ντούφας