ΚΥΡΙΑΚΗ 21-2-2010
Την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά τις επικείμενες απεργίες τονίζει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά στις ανησυχίες των Γερμανών ότι θα χρειαστεί να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, αφού αντιμετωπίσουν τις δικές τους περικοπές. "Η Ελλάδα χρειάζεται την πολιτική στήριξη της ΕΕ απέναντι στους κερδοσκόπους και όχι οικονομική βοήθεια" επανέλαβε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Λονδίνο σε διεθνές συνέδριο για την αντιμετώπιση της.... παγκόσμιας κρίσης.
"Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία"
"Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι" Γιώργος Παπανδρέου | Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ίδια η επιβίωση της χώρας τίθεται εν κινδύνω, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με απεργίες, δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό και πιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταθερότητα του ευρώ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση. |
"Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί αύριο με ημερομηνία της Δευτέρας.
Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά τις επικείμενες πανελλαδικές απεργίες: "Έχουμε τη λαϊκή στήριξη. Τα συνδικάτα το γνωρίζουν κι εκείνα. Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτή τη θέση μου".
Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη φιλόδοξη μείωσηπάταξη της δωροδοκίας και της διαφθοράς. στο έλλειμμα του προϋπολογισμού με την
"Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά, δεν θα χρειάζονταν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες σπατάλες παντού, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μεγάλη οικονομία" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ως παράδειγμα, ο ανέφερε τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε τον περασμένο χρόνο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία έδειξε ότι το 30% του συνόλου των δαπανων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας αφορά τη διαφθορα: "Απλώς φανταστείτε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε μόνο από την εισαγωγή υπολογιστών στα νοσοκομεία".
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η διαφθορά είναι διάχυτη στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει την ευνοιοκρατία και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Ως εκ τούτου, είπε, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και δεν πληρώνουν τους φόρους τους.
"Πρέπει να δούμε την κρίση ως μία ευκαιρία να θεσπίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις" σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Spiegel, οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 με 25 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις.
"Πολιτική στήριξη και όχι βοήθεια"
Η στήριξη στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς όλοι βλέπουν την απόφαση του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αυτή η απόφαση απαντά και στις φημολογίες ότι "οι Έλληνες δεν θέλουν αλλαγές" ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στην συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Λονδίνο.
Τις απόψεις του Έλληνα πρωθυπουργού έδειξαν να συμμερίζονται οι ομόλογοί του Γκόρντον Μπράουν και Χοσέ Θαπατέρο, που συμμετείχαν στο Συνέδριο, οι χώρες των οποίων επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά. Και οι δύο τόνισαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα δεν αφορά την Ελλάδα και μόνο, και πρόσθεσε ότι ένα τμήμα των διεθνών αγορών δεν κοιτάζουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά εστιάζουν στην κερδοσκοπία.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα της ανάπτυξης χρειάζεται στήριξη και επισήμανε ότι η αύξηση του χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδας δεν προήλθε από αναπτυξιακές επενδύσεις, και αυτό δημιουργεί μια διαφορετική αντίληψη (για την Ελλάδα) σε σχέση με ανάλογα προβλήματα π.χ. της Ισπανίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και η ύπαρξη του απαραίτητου χρονικού διαστήματος, ώστε αυτό να αποδώσει καρπούς η εφαρμογή.
Είναι θετικό το ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση είπε ο κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι άλλο θέμα το κατά πόσο θα επηρεάσουν τις αγορές.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχουμε πρόβλημα αλλά όχι όπως το παρουσιάζουν και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για να ανατρέψουμε την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει πρόσθετα μέτρα πριν την αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου, είπε ας περιμένουμε την αξιολόγηση πριν μπούμε στην "μετρολογία" που από μόνη της δημιουργεί ανασφάλεια.
Θα αξιολογήσουμε για να δούμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς για το αν η Βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν έγινε καμιά αναφορά που να συνιστά (προσφυγή στο) ΔΝΤ. Επίσης πρόσθεσε ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση αν δει στήριξη (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη.
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη και αντιμετώπιζε αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων της η λύση θα ήταν το ΔΝΤ.
Σε ερώτηση "γιατί παρά την εκφρασθείσα στήριξη προς την Ελλάδα τα spreads δεν πέφτουν", είπε ότι οι κερδοσκόποι δοκιμάζουν τόσο την βούληση της Ευρώπης, όσο και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να έχουν διαμορφωθεί και συμφέροντα.
Για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας και αυτό που έχει πει αρκετές φορές "να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με τους ίδιους όρους", ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη έχει στόχο να σπάσει την κερδοσκοπία και πρόσθεσε ότι οι πιο θεσμικές αλλαγές τύπου ευρωομολόγου ή ευρωπαϊκών εγγυήσεων απαιτούν χρόνο και υπ' αυτήν την έννοια η πολιτική στήριξη λειτουργεί αφ' εαυτής -ad hoc- όπως είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι η πολιτική στήριξη έχει την έννοια ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και οικονομική στήριξη.
Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί την αγωνία του εργατικού και δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα διεθνώς πως από την μια η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί έως ότου να πετύχει τον στόχο της, από την άλλη, όμως, υπάρχει και η κοινωνική συνοχή.
Για την υπόθεση της Goldman Sacks που συζητιέται στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε κατ' αρχήν ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο από όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε το ζήτημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι παλιότερα υπήρχαν θεμιτές και εγκεκριμένες πρακτικές που έχουν αλλάξει. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτές οι πρακτικές όταν επεκτάθηκαν πολύ, δημιούργησαν προβλήματα και επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αφορούν πρακτικές του παρελθόντος, τώρα πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και προχωράμε με διαφάνεια, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: ας δούμε το παρελθόν και ας το αξιολογήσουμε.
Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στη διεθνή κοινότητα είναι ότι όλα αυτά έχουν μπει σε νέα βάση με διαφάνεια και ότι δεν θα υπάρχει πιο διαφανής χώρα στην ΕΕ από την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας θα είμαστε περήφανοι γι' αυτό, πρωτοπορούμε σε αυτό όπως με τις προτάσεις μας για την Eurostat, που άλλα κράτη αρνήθηκαν, και δεν θα είμαστε πάντα κατηγορούμενοι.
Για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι καταλαβαίνει τον συναισθηματισμό , όμως -όπως είπε- με την σύμφωνη γνώμη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, η συναίνεση πρέπει να βασίζεται στην αποκάλυψη στο φως σε οτιδήποτε έχει γίνει και στην απόδοση ευθυνών. Αυτό είναι και προς το συμφέρον της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Για τη σημασία των δηλώσεων του Γκόρντον Μπράουν (για την Ελλάδα) ληφθέντος υπόψη του γεγονότος ότι η Μ. Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού χώρας μέλους της ΕΕ και του G-20 δεν είναι καθόλου αμελητέες, εντάσσονται στο πλαίσιο των κανόνων που θέλουμε να βάλουμε, ενώ είναι και υποστηρικτικές προς την Ελλάδα καθώς και εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον Γκόρντον Μπράουν.
Για την συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ και αν ετέθη θέμα βοήθειας εκ μέρους της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός είπε ότι τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε καθόλου, αν και έγινε επισκόπηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της στο θέμα αυτό.
Επιπροσθέτως, μιας και με τον κ. Μίλιμπαντ συζητήθηκε και η πορεία του Κυπριακού, επισημάνθηκε ότι δεν έχει εκδηλωθεί βούληση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ενώ ο πρωθυπουργός διατύπωσε στον Βρετανό ΥΠΕΞ την στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας των προσπαθειών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Ομιλία σε συνέδριο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση
"Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας". Γ. Παπανδρέου | Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς, με τις πρακτικές αυτές, δυναμιτίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομία. "Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους", είπε και χαρακτήρισε "πολύ σημαντική" την απόφαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ελήφθη στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου. Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές, προσθέτοντας πως, κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια κρίση μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για αλλαγές και τομές. |
Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για "απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε, επίσης, ότι "η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά". "Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές", τόνισε και συμπλήρωσε πως "παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια".
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε ότι "οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης". Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία".
Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση κανόνων στην οικονομία, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τη δίκαιη αναδιανομή, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε, δε, ότι "αυτά είναι πολιτικά ζητήματα". Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους. "Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις", κατέληξε.
Δήλωση Θαπατέρο
"Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα, που έχει κάνει, και την αξιοπιστία, που έχει επιδείξει", ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στη διάρκεια συζήτησης, που ακολούθησε των ομιλιών των πρωθυπουργών και του Γιώργου Παπανδρέου, στη διάσκεψη για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο. Στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδος Μάντελσον, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την προσωπικότητα και την ηρεμία του Έλληνα πρωθυπουργού, γεγονός, που όπως τόνισε "καθησυχάζει τις αγορές".
Η Ελλάδα χρειάζεται πίστωση χρόνου για να αποδώσουν τα μέτρα που έχει λάβει, τόνισε στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να ελέγξουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προγράμματος Σταθερότητας.Πηγές: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου