Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Πρόγραμμα ποιοτικής αξιολόγησης των υπηρεσιών του δήμου


KPA_1
Η πρώτη εφαρμογή του υπολογίζεται ότι θα γίνει το επόμενο τετράμηνο

Παρουσία του επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τέως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητή Γεωργίου Τσιότρα, έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Δημαρχείο Κατερίνης η παρουσίαση του προγράμματος ποιοτικής αξιολόγησης των υπηρεσιών του δήμου Κατερίνης, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Ζήνων Σατραζέμης, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Βαλάντης Θεοδώρου, ο Ειδικός Συμβούλου του Δημάρχου Κατερίνης Μανώλης Χρυσοστάλης οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του δήμου που αποτελούν την Ομάδα Διοίκησης του Έργου και επιστημονικοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου.
KPA_2Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα υλοποίησης του Κ.Π.Α (Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Η ανάγκη για την εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης εμφανίζεται επιτακτική» τόνισε, «αφού στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του είναι ο πολίτης/δημότης και η ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτησή του, στο πλαίσιο μιας διοίκησης ανθρώπινης και δημοκρατικής, που λειτουργεί με στόχους και σέβεται το δημόσιο χρήμα. Το πρόγραμμα», είπε ακόμη, «έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου, να εξυπηρετήσουν τον πολίτη με.... τον καλύτερο τρόπο».
Ως έναν από τους πλέον δυναμικούς δήμους στη Βόρεια Ελλάδα χαρακτήρισε το Δήμο Κατερίνης ο κ. Τσιότρας, συγχαίροντας παράλληλα τον Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη για την πρωτοβουλία του να εφαρμόσει το Κ.Π.Α. «Η απόφαση αυτή», τόνισε ο κ. Τσιότρας, «αναδεικνύει μια ηγεσία που νοιάζεται για τον Οργανισμό που υπηρετεί, μια ηγεσία με ενδιαφέρον για τον πολίτη και υπευθυνότητα, μια τοπική ηγεσία που θέλει και μπορεί να οδηγήσει τον Δήμο σε ανώτερα επίπεδα διοικητικής ικανότητας».
Στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της εφαρμογής αυτοαξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και της κατανόησης και εφαρμογής του ΚΠΑ στο Δημόσιο Τομέα . Όπως επισημάνθηκε, η εφαρμογή διαδικασιών Ολικής Ποιότητας μπορεί να θεωρείται από πολλούς ως κάτι το αφηρημένο, ωστόσο δεν παύει να παράγει απτά αποτελέσματα και σημαντικές βελτιώσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών και μεσοπρόθεσμα μείωση του κόστους.

Με το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί ολόπλευρη ανάλυση των πτυχών λειτουργίας και δράσης των Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης. Με την αξιολόγηση, στελέχη των διευθύνσεων του Δήμου θα γίνουν συμμέτοχοι σε μια κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία που βοηθά τις δημόσιες υπηρεσίες να αναλύσουν και να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα για το έργο, τη λειτουργία και τις δράσεις τους. Με τη διαπίστωση των δυνατών σημείων και των σημείων που χρήζουν βελτίωσης στη λειτουργία του Δήμου, θα δοθεί η ευκαιρία να βελτιωθεί όχι μόνο η εικόνα αλλά, κυρίως, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε κάθε υπηρεσία ξεχωριστά.
Ο Δήμος Κατερίνης γίνεται ο πρώτος δήμος στη Βόρεια Ελλάδα που υλοποιεί το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης. Η πρώτη εφαρμογή του Κ.Π.Α. υπολογίζεται ότι θα γίνει το επόμενο τετράμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κ.Π.Α., παράλληλα με το Δήμο Κατερίνης, εφαρμόζεται και σε περίπου 900 Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης.(
Πολιτεία )

Δεν υπάρχουν σχόλια: