Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου


Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

A_1
Σε εγρήγορση είναι η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο και εκτίμησε την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.
Η Επιτροπή καλεί φορείς και πολίτες του νομού να είναι σε επιφυλακή, διότι κανείς δεν ξέρει τι άλλο μας επιφυλάσσει η Εταιρία.
Όσον αφορά τις ενέργειές της, τώρα ρίχνει το βάρος και στα ένδικα μέσα που θα ακολουθήσει ώστε να αποτρέψει οριστικά τη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις επαφές της με τους φορείς του νομού για τη συγκρότηση ακόμη μεγαλύτερου μετώπου.
Επίσης, είναι σε συνεχή επαφή με τις Επιτροπές Αγώνα κατά των διοδίων άλλων περιοχών και δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν να είναι από κοινού με τις υπόλοιπες επιτροπές.



A_2
Νέο πρόεδρο εξέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου την Παρασκευή. Στη θέση του μέχρι πρότινος προέδρου Βασίλη Δαλαμήτρα,....... οι δημοτικοί σύμβουλοι Δίου, ψήφισαν τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Λάμπρου.
Από τις αρχές του 2009, χρέη προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, εκτελούσε ο αντιπρόεδρος κ. Πάτσιας, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κ. Δαλαμήτρας. Ο δήμαρχος Δίου, μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Πάτσια, ο οποίος έφερε σε πέρας ένα δύσκολο. Το γεγονός ότι προερχόταν από την μειοψηφία δεν τον εμπόδισε να συνεργαστεί άψογα με το δήμαρχο, κάτι που επεσήμαναν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου, έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.



A_3
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψαν οι ΟΝΝΕΔίτες της Κατερίνης το Σάββατο το βράδυ, όπου παραβρέθηκαν εκτός από τους νεολαίους και πολλά στελέχη του κόμματος στο νομό μας.
Το φλουρί έπεσε στον Στέργιο Τόκα. Από ό,τι φαίνεται και το 2010 θα είναι χρονιά… Σαμαρικών.



SKITSO
Ακέφαλοι θα είναι οι δήμοι του νομού από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, αφού οι δήμαρχοι συμμετέχουν στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου θα συζητηθεί ο «Καλλικράτης» και άλλα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την έναρξη του Συνεδρίου, που θα γίνει σήμερα το πρωί, στις 10.3ο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα σημάνει η Μικτή Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, προφανώς για να χαλαρώσουν οι σύνεδροι και να συζητήσουν πολιτισμένα τις αλλαγές του Καλλικράτη.
Ακολουθούν χαιρετισμοί και τοποθετήσεις και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, ενώ την κήρυξη της έναρξης των εργασιών θα κάνει ο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.
Στα ενδότερα του Καλλικράτη θα μπουν οι σύνεδροι το απόγευμα (στο Ξενοδοχείο «INTERCONTINENTAL) και η μέρα θα κλείσει με μουσική και πάλι, με ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, από τα Μουσικά Σύνολα του Μουσικού Εργαστηριού Σερρών.
Αύριο Τρίτη, θα συνεχιστεί η συζήτηση επί του κειμένου για τη νέα Αρχιτεκτονική των δήμων με θεματικούς κύκλους τα οικονομικά και τα θεσμικά των ΟΤΑ, ενώ  εισηγητής στ θεματικό κύκλο περιβάλλον θα είναι (όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμα) και ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος, ως γνωστό, είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης  και Περιβάλλοντος και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Τετάρτης, με την παρουσίαση των συμπερασμάτων των θεματικών κύκλων και τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο αυτό είναι το πρώτο «κρας τεστ» για τον «Καλλικράτη», απ’ όπου θα φανεί αν οι αυτοδοικητικοί είναι ικανοποιημένοι από αυτά (αρμοδιότητες και πόρους) που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση στους νέους δήμους.
Θα ακολουθήσει το δεύτερο «κρας τεστ», με τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων και των περιφερειών (όπου θα χρειαστεί πολύ μουσική υπόκρουση, ικανή να κατευνάσει τα πάθη που θα εκφραστούν  ποικιλοτρόπως) και το οποίο αναμένεται μετά το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ (4-6 Φεβρουαρίου).
Περί τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση υπολογίζει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και για τις θεσμικές αλλαγές και για το νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης και μετά το Πάσχα δεν αποκλείεται να έχουμε και τα χρίσματα των υποψηφίων από τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: