Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Τα νέα όργανα του Καλλικράτη



Εκτελεστική Επιτροπή, Τοπικοί Αντιδήμαρχοι, Συμβούλιο Διαβούλευσης και «Συνήγορος του Δημότη» είναι μερικοί από τους «νεωτερισμούς» που θα φέρει ο Καλλικράτης στο σύστημα διακυβέρνησης των νέων, διευρυμένων (τόσο από γεωγραφική άποψη, όσο και από άποψη αρμοδιοτήτων) δήμων.
Μπορεί η νέα διοικητική μεταρρύθμιση να μειώνει δραστικά τον αριθμό των δήμων, αυξάνει όμως τον αριθμό των αντιδημάρχων. Έτσι, εκτός από τους θεματικούς αντιδημάρχους που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (όπως π.χ αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών), θα ορίζονται και  τοπικοί αντιδήμαρχοι, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για τους παλιούς δήμους που συνενώνονται στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής.
Δηλαδή, αν τελικά ο κεντρικός δήμος στην Πιερία δημιουργηθεί από τη συνένωση των δήμων Κατερίνης, Παραλίας, Κορινού, Πέτρας, Πιερίων και Ελαφίνας, θα διαθέτει πέντε τοπικούς αντιδημάρχους.
Σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών, οι τοπικοί αντιδήμαρχοι θα έχουν κυρίως το συντονισμό των τοπικών διοικητικών υπηρεσιών, του τοπικού ΚΑΠΗ, παιδικού σταθμού κλπ. και την υποστήριξη και το συντονισμό των τοπικών συμβουλίων.

Συλλογική διακυβέρνηση

Ένα από τα νέα όργανα που καθιερώνει ο Καλλικράτης είναι .....και η Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν, ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος, όλοι οι θεματικοί και τοπικοί Αντιδήμαρχοι, καθώς επίσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου) και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, σε όσους υφίσταται τέτοιο όργανο.
Η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει αρμοδιότητες που αφορούν το δημοτικό προγραμματισμό, θα έχει δηλαδή την ευθύνη για την κατάρτιση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, την κατάρτιση και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και την ευθύνη της υλοποίησής του, την εναρμόνιση των προτάσεων των υπηρεσιών του δήμου ως προς τον προϋπολογισμό και την υποβολή σχετικής γνώμης προς τη Δημαρχιακή Επιτροπή πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού, την υποβολή, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων, την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, την παρακολούθηση, αξιολόγηση και συντονισμό των δράσεων των νομικών προσώπων του δήμου.

Τα παράπονα … στο Συνήγορο

Θεσμοθετείται ο «Συνήγορος του Δημότη» και ο «Συνήγορος της Επιχείρησης», με επιλογή (με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των μελών του, ή και εκτός αυτών) ενός προσώπου κύρους, το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών-συναλλασσόμενων με το δήμο και διοίκησης του δήμου, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.
Έτσι, οι δημότες δεν θα απευθύνουν πλέον τα παράπονά τους στο Δήμαρχο, αλλά στο Συνήγορο, πράγμα το οποίο, όπως φιλοδοξεί το Υπουργείο και σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, «θα απαλλάξει τους αιρετούς (και ιδίως το Δήμαρχο) από τον φόρτο που προκαλούν σχετικά αιτήματα από την πλευρά των πολιτών».
Ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης (που θα υπάγεται, όπως και κάθε δημόσια αρχή, στην ελεγκτική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη), θα συντάσσει ειδική ετήσια έκθεση, η οποία θα παρουσιάζεται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα αναρτάται στο διαδίκτυο.

Συμβούλιο Διαβούλευσης

Καθιερώνεται Συμβούλιο Διαβούλευσης στο οποίο θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων και άλλοι..
Το Συμβούλιο θα συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου και θα συγκαλείται υποχρεωτικά ετησίως, πριν από την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, του ετήσιου Προγράμματος και Προϋπολογισμού του Δήμου. Σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, θα εκπονείται Οδικός Χάρτης Λήψης Απόφασης, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια και
το περιεχόμενο των σχετικών διαδικασιών (διαβούλευση, ανάρτηση στο διαδίκτυο κλπ.).

Αποσυμφόρηση της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει το βασικό όργανο, ενώ ο επιτελικός και ελεγκτικός του ρόλος θα ενισχυθεί μέσω της αναβάθμισης των Επιτροπών.
Προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου (ενόψει και της προτεινόμενης αύξησης των μελών του δημοτικού συμβουλίου) θα ενισχυθούν αποφασιστικά οι Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ανάλογη προς το Δημοτικό Συμβούλιο σύνθεση και μπορούν να έχουν, με βάση τον σχετικό κανονισμό ή και σχετική ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Ενόψει του όγκου, της βαρύτητας, του ειδικού-τεχνικού χαρακτήρα και του φόρτου εργασίας που προκαλούν στα Δημοτικά Συμβούλια τα ζητήματα χωροταξίας-χωροθέτησης, πολεοδομίας (τροποποιήσεις ρυμοτομικών ή οικοδομικών γραμμών κ .ά.) και περιβάλλοντος, απαραίτητη κρίνεται η δημιουργία μιας Επιτροπής Χωροταξίας-Περιβάλλοντος με αναλογική συμμετοχή της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημιουργία των υπόλοιπων Επιτροπών μπορεί να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (π.χ Επιτροπή Τουρισμού σε τουριστικούς δήμους).

Δημαρχιακή Επιτροπή με αναλογικότερη συμμετοχή της αντιπολίτευσης

Η Δημαρχιακή Επιτροπή φαίνεται να αποκτά αναλογικότερη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο εποπτικός και ελεγκτικός της ρόλος ως προς τα οικονομικά του δήμου.
Έτσι, ενόψει και της προτεινόμενης αύξησης των μελών του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και των αρμοδιοτήτων της Δημαρχιακής Επιτροπής, τα μέλη της θα είναι είτε 7 (πέντε και δύο από την αντιπολίτευση), είτε 9 (έξι και τρία), είτε 11 (επτά και τέσσερα).

Τοπικά συμβούλια … επείγουσας δράσης

Σε όλα τα υπάρχοντα τοπικά διαμερίσματα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1000 κατοίκων θα συγκροτούνται πενταμελή τοπικά συμβούλια, ενώ τα τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων, θα έχουν τριμελή τοπικά συμβούλια
Τοπικά διαμερίσματα θα ιδρυθούν και στην έδρα των σημερινών δήμων με πληθυσμό έως 10.000 και θα συγκροτηθούν αντίστοιχα τοπικά συμβούλια.
Το Τοπικό Συμβούλιο θα εκλέγει Πρόεδρο, ο οποίος θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της Εκτελεστικής Επιτροπής όταν συζητούνται θέματα που αφορούν το τοπικό τους διαμέρισμα και εισηγούνται σχετικά.
Οι αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων θα περιορίζονται στην αντιμετώπιση τοπικής εμβέλειας προβλημάτων, όπως αποκατάσταση επείγοντος χαρακτήρα βλαβών στο οδικό δίκτυο και τα συστήματα άδρευσης, ύδρευσης-αποχέτευσης (όταν ο δήμος δε διαθέτει ΔΕΥΑ), επείγουσες δράσεις καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης σε κτίρια και επείγοντος χαρακτήρα δράσεων για την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική προστασία, την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και την προστασία του περιβάλλοντος στο τοπικό διαμέρισμα.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: