Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Σημαντικές επαφές με πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς

4

Επέστρεψε από τη Σμύρνη ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο οποίος ήταν απεσταλμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ομιλητής για τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο κ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και στις προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς είναι ο βασικός εισηγητής της Επιτροπής των Περιφερειών για την ένταξη της Τουρκίας, της FYROM και της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ομιλία του επεσήμανε ότι θα πρέπει να διευθετηθούν σημαντικά ζητήματα προτού επιτευχθεί ο κοινός στόχος, τα οποία θα αναφερθούν αναλυτικά στην προσεχή του εισήγηση προς τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είναι βέβαιο ότι μια μεταρρυθμισμένη Τουρκία η .....οποία θα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα εγκρίνει τις ευρωπαϊκές αξίες και θα συνυπάρχει ειρηνικά με όλους τους γείτονές της είναι προς όφελος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρύτερης περιοχής όσο και φυσικά του ίδιου του τουρκικού λαού».
1Ακόμη, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι «θα ήταν αφελές να σας πω ότι όλοι οι συμπατριώτες μου, των οποίων οι κύριες ασχολίες είναι η γεωργία και ο τουρισμός, υποστηρίζουν άκριτα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των Βόρειων γειτόνων μας και της Τουρκίας. Οι ιστορικές μας διαμάχες, αλλά και τα άλυτα ζητήματα που συνεχίζουν να υφίστανται με τη ονομασία της FYROM, με την Κύπρο και γενικότερα τις σχέσεις γετονίας συντηρούν την καχυποψία. Είναι δύσκολο όλα αυτά να παρακαμφθούν, όπως φαντάζομαι ότι το ίδιο συμβαίνει για τους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών».
Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της φωνής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις από τους εκπροσώπους της Τουρκίας και των Βαλκανικών χωρών που παράγουν ομοειδή προϊόντα και τη σημασία της ανάπτυξης  επιμέρους συνεργασίας με Δήμους και Νομαρχίες των υπό ένταξη χωρών στη βάση κοινών στόχων. «Οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης είναι αυτές που αμβλύνουν τις διαφορές του παρελθόντος, φέρνοντας τους λαούς πιο κοντά και διευκολύνοντας τις κυβερνήσεις να έρθουν σε συμφωνία», είπε.
Αξιοποιώντας την ευκαιρία της παρουσίας του στη Σμύρνη, ο Νομάρχης Πιερίας συναντήθηκε με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου, τον υπεύθυνο της Ε.Ε. στην Άγκυρα, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενώ είχε ενδιαφέρουσες επαφές με τον πρόεδρο των Επιμελητηρίων Σμύρνης Ekrem Demirtas, με πολλούς δημάρχους μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος της Σμύρνης και του Αϊδινίου.
Στο πλαίσιο του ταξιδιού του επισκέφθηκε και την πόλη Κιρκιντζέ, την Έφεσσο, όπου είχε συνάντηση και με τον Δήμαρχο του Δήμου Σελτζούκ Huseyin Vefa Ulgur.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Παπαστεργίου παραβρέθηκε στον εορτασμό των Θεοφανείων στο Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, μαζί με δεκάδες πιστούς.(
Πολιτεία)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/  

Δεν υπάρχουν σχόλια: