Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Καταγγελία παραβίασης της προστατευμένης περιοχής

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
Στο πάρκο της περιοχής των ποταμών Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα από την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» στο Αιγίνιο
Η Συντονιστική Επιτροπή της Επιτροπής Αγώνα Εναντίων των Νέων Διοδίων στο Αιγίνιο αποτελούμενη από τους Κ. Αβραμίδη, Δήμαρχο Μεθώνης, Ν. Αβραμίδη, Δήμαρχο Κορινού, Δ. Βασιλειάδη, Δήμαρχο Πύδνας, Π. Αγγελίδη, μέλος, Α. Νταγλιούδη, μέλος, Η. Τσιτλακίδη, μέλος.
Image

Στην καταγγελία τους αναφέρουν τα εξής: «Καταγγέλλουμε την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» η οποία κατά την κατασκευή του νέου σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας παραβιάζει την περιοχή που βάση της ΚΥΑ 12966/09 (ΦΕΚ 220  ΑΑΠ/14-5-2009)  ανακηρύχθηκε ως Εθνικό Προστατευόμενο Πάρκο των ποταμών ΑΞΙΟΥ - ΛΟΥΔΙΑ – ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ. (Περιοχή Β1 όπου ορίζει «να ενισχύονται οι Περιβαλλοντικές – Οικολογικές διεργασίες στην προστατευμένη περιοχή»). Βάση της ισχύουσας ΚΥΑ τα όρια του προστατευμένου πάρκου αρχίζουν από το «ανατολικό πρανές» του αυτοκινητόδρομου στο σημείο αυτό του Αιγινίου.
Καταγγέλλουμε ότι η εταιρία:
1. Διεπλάτυνε το οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου ανατολικά μετατοπίζοντας το «ανατολικό πρανές» τουλάχιστον 10m σε μήκος περίπου 300m ανατολικά σε βάρος του υγροβιότοπου τοποθετώντας μέσα στον υγροβιότοπο αμμοχάλικα και άσφαλτο κατασκευάζοντας δρόμο.
2. Κάνει διάτρηση εντός του διαπλατυμένου ανατολικά εδάφους, που αποτελεί έδαφος του προστατευμένου υγροβιότοπου και τοποθετεί υπόγειες κατακόρυφες κολώνες με οπλισμένο σκυρόδεμα, προφανώς για να στηρίξει μεταγενέστερα υπερκατασκευή.
3. Χρησιμοποίησε παρακείμενο έδαφος εντός του προστατευμένου υγροβιότοπου για την εναπόθεση «μπαζών» και «σκουπιδιών» (τα δένδρα που έκοψε, κλαδιά κτλ).
4. Επέλεξε το σημείο αυτό κατασκευής του σταθμού διοδίων με αποτέλεσμα να προκαλεί επιπλέον όχληση και μόλυνση στον υγροβιότοπο ιδίως κατά τις ημέρες αιχμής της κυκλοφορίας («μποτιλιαρίσματα»).
Επειδή και παρά το αίτημά μας (Αστυνομικό Τμήμα Αιγινίου- Εισαγγελία Πιερίας από 10-12-08)) δεν μας προσκομίστηκε ποτέ καμία άδεια από την εταιρία παρακαλούμε όπως επιληφθείτε των πράξεων αυτών, ελέγξετε την νομιμότητά τους και προβείτε στις προβλεπόμενες ενέργειες για να διαφυλαχθεί η νομιμότητα και να προστατευτεί ο θεσμοθετημένος υγροβιότοπος».(ΤΟΠΙΚΗ)
 ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: